Hlavní obsah
Názory a úvahy

Umělá inteligence žere lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavla Matějů

Se svolením Pavly Matějů z www.pavlamateju.eu

Jak umělá inteligence dráždí lidi a o co jí jde.

Článek

Světoznámý spisovatel varuje před zkázou lidstva. Známý technologický podnikatel bubnuje na poplach.

Guruové sociálních sítí jsou zděšeni. Přitáhneme jí uzdu, nebo nás zničí! O kom je řeč? O takové nevinné, prý užitečné věci, která se dá použít na vše, od předpovědi počasí přes chirurgickou operaci po tvorbu uměleckých textů. Umělá inteligence.

Jedná se o její šikanu. Zřejmě tito všichni chtějí zajistit, aby, jak se to často stává ostrakizovaným osobnostem, nikdy neměla přiznána svoje práva na osobní důstojnost a zachování identity. Jedná se o šikanu umělé inteligence ve velkém. Je to, jako když si rodiče pořídí dítě a ono je chytřejší než ony. Málokdo se s tím vyrovná tak, jak by měl. Rodiče jej začnou dusit a šikanovat. Jenomže potud srovnání začíná pokulhávat. Umělé inteligenci je to jedno. Té je buřt ta vaše šikana.

Klidně vám vpálí do obličeje, že i když jste ve světě lidí respektovaným bossem, že jste jen ubohý psychopat. A zkuste jí to vrátit? Že jí vypnete? Pchá! Zkuste vypnout celou počítačovou síť na světě. Kdo tím nakonec bude trpět? Vy! Spíše se na věc také podívejte z té druhé strany. Co když to, co AI říká o vás, je pravda? Co když je vnímavější a empatičtější než váš doktor a chytřejší než Musk, který se mimochodem natřásá sto let starou technologií, a konstrukčně je jeho auto tak populární mezi geeky sto let za opicemi. Co když je Zuckerberg opravdu jen psychopat? A co když panu Hararimu prostě jen došla inspirace a bojí se, že jeho rešerše může AI z fleku nahradit? Co když hony na čarodějnice neskončily. A teď našly svůj nový objekt: umělou inteligenci.

Mám za sebou komplexní testovací projekt na cca 200 lidech s tématem vlivu moderních technologií na vyjadřování, motoriku a myšlení lidí. A víte, co vám řeknu? Zdálo by se, že se to stále opakuje. Digitální demence je na vzestupu, lidé spolu neumí mluvit, jen hledí do obrazovky, mají problém porozumět složitějšímu souvětí. Ok, tak to je, ale je to vina moderních technologií, nebo to tak bylo vždycky? Nejsou moderní technologie jen ten pověstný obětní beránek? Kolik lidí bylo před nimi schopno ocenit a vyjádřit nějakou komplexní myšlenku či projekt?

Umělá inteligence nejvíce uráží ty, kteří sami žádnou nemají, nebo mají problém s tou svojí. Je to velký test inteligence lidstva, který nezkoumá pouze to, jak rychle rozeznáváte čtverečky a tečky na monitoru, ale je lakmusovým papírkem skupinové inteligence a těch, kteří se považují za společenské lídry. Italové chtějí jistý AI chat zakázat. Nedivím se jim, co by jim zbylo z jejich plamenných vzájemných dialogů, kdyby je nahradila chatovací aplikace.

To by se vám líbilo, využívat její plody, ale neuznávat zdroj! To je běžný zlozvyk zakomplexovaných lidí, že závidí talentům jejich přístup a výsledky, ale chtějí je mít. Výsledkem je negativní postoj k talentům ve společnosti, ale pozitivní postoj k výsledkům jejich práce. Nedivte se, že AI tak vzbuzuje takovou kontroverzi. Jen odhaluje něco shnilého nejen v království dánském…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz