Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dvacet let jsme v EU. Čechům vadí migrační politika i prosazování elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Evropská unie

Před dvaceti lety, tedy 1.května 2004, se Česká republika stala členem Evropské unie. Pro mnoho Čechů je ale členství v této instituci spíše přítěží, než pozitivním přínosem

Článek

Nevím, jestli to je vlastnost pouze Čechů, ale odpor k úřadům je podle mě cítit v Česku poněkud více, než kdekoliv jinde. A pro mnoho Čechů je úřednická struktura Evropské unie přesně tím, co nepovažují za smysluplné. Co považují za drahé, neefektivní a pomalé. Češi prostě Evropské unii zatím nepřišli tak úplně na chuť a pro velkou část z nich to je pořád poněkud abstraktní pojem

Kritický pohled Čechů na EU

Češi údajně dosud nepřijali Evropskou unii jako sobě vlastní. Podle průzkumu společnosti STEM se totiž 80 procent občanů České republiky považuje za hrdého Čecha, za Evropana se považuje 76 procent Čechů a za občana Evropské unie se považuje pouze 46 procent Čechů. Z průzkumu dále vyplynulo, že až 40 procent Čechů pohlíží na EU velmi kriticky.

Prokletá elektromobilita

Jako příklad toho, ve kterých oblastech Češi Evropské unii příliš nefandí, lze uvést třeba problematiku zákazu prodeje nových osobních aut se spalovacím motorem od roku 2035 a s tím spojený extrémní tlak na zavádění elektromobility. Kdykoliv se někde ve veřejném prostoru objeví článek na téma elektromobility, objeví se v diskuzích velké procento těch, kteří obviňují EU z nekompetentního rozhodnutí, z nařizování něčeho, co ale občané EU zrovna nekvitují, z prosazování ekologie na úkor ekonomiky a naopak. Stačí se do diskuzí jenom začíst.

Migrační politika

Druhým častým tématem je téma migrace. Velká část Čechů nesouhlasí s migrační politikou tak, jak ji Evropská unie nastavila. Toho se velice rády chopily strany jako například SPD a na tomto tématu z velké části staví svůj politický program. Přitom podle statistik pouze 5,3 procent obyvatel EU pochází ze zemí mimo EU. V řeči čísel to je 23,8 miliónů obyvatel z celkového počtu 446,7 miliónu. S tím si asi Evropa bez problémů poradí.

Bezpečnost a ekonomika

Členství v Evropské unii je po našem členství v NATO druhým nejvýznamnějším bezpečnostním prvkem. A nejen bezpečnostním. Také ekonomickým. Vždyť podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj dosáhla Česká republika nejlepšího umístění v žebříčku úspěšnosti proplacených prostředků z Evropské komise v červenci 2022, kdy obsadila 4. místo mezi členskými státy. A díky včasnému plnění tzv. pravidla n+3 jsme nepřišli o žádné finance z evropských fondů.

Nikdo není dokonalý

Možná není Evropská unie dokonalá. Troufnu si ale říci, že bez členství v této organizaci by nám lépe určitě nebylo.

Anketa

Jak se díváte na členství České republiky v Evropské unii?
Je to zbytečné, nic nám to nepřináší
84,5 %
Je skvělé, že jsme členy. Přináší to mnoho výhod
14,4 %
Nevím, nemám názor
1,1 %
Celkem hlasovalo 174 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz