Hlavní obsah
Cestování

Mýtus o levném Chorvatsku se bortí. Dusno je hlavně kvůli ceně zmrzliny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zmrzlina

Kopeček zmrzliny za 4 eura? Proč ne, když to někdo kupuje. Chorvatsko je pro Čechy jednou z nejoblíbenějších prázdninových destinací, ale také už jednou z těch dražších.

Článek

Do Chorvatska, resp. bývalé Jugoslávie, jezdili Čechoslováci masivně už od roku 1968. Jugoslávie tehdy byla zemí „zaslíbenou“. Při troše odvahy a štěstí se totiž daly z Jugoslávie překročit hranice do Rakouska nebo do Itálie. Mnoho emigrantů volilo právě tuto cestu a na tzv. „šedý pas“ se stály fronty a dávaly za něj úplatky. Ne všichni však přes Jugoslávii utíkali na západ. Mnoho našich turistů našlo v Jugoslávii přátele, ke kterým se dodnes vrací a na dovolenou u Jadranu nedají dopustit.

Euro přineslo zdražení

Jenže po roce 1989 se hranice otevřely a Češi mohli začít cestovat po celém světě. Zájem o Chorvatsko dočasně opadl, Češi začali objevovat italské Bibione, španělskou Costu Bravu nebo řecké Chalkidiki. V tu dobu bylo v těchto destinacích o hodně dráž než v Chorvatsku, a tak se mnozí Češi začali na svá oblíbená místa u Jaderského moře vracet. Jenže čas je neúprosný, stejně tak jako tržní ekonomika. A také síla eura.

Dráž než v Thajsku? Někdy ano

Chorvatsko je od ledna 2023 součástí eurozóny, z čehož vyplývá jediné. Začalo se platit eurem a ceny zboží i služeb šly nahoru. Už v loňském roce se hodně diskutovalo o tom, o kolik se zvedla cena ubytování, jídla, pití a například zmrzliny. Letos to prý bude ještě horší. Hovoří o tom nejenom články v médiích, ale také diskuze pod těmito články. Mnohdy z nich vyplývá, že rodinná dovolená v Chorvatsku přijde stejně draho jako třeba v Thajsku. Pomineme-li ovšem dopravu. Pochopitelně.

Na řízky zapomeňte

Ano, Chorvatsko už dávno není zemí, kam se jezdilo s řízkem, paštikou a plechovkami piva pod stan. Je to standardní přímořská destinace, která pochopitelně z atraktivity svého pobřeží chce těžit. Komu se tam zdá draho, může volit jinou destinaci. Ostatně, ono takové Španělsko nebo Itálie je mnohdy skutečně levnější a služby tam jsou v podstatě totožné. Jedinou překážkou tak může být jazyková bariéra. Mnozí čeští turisté si totiž navykli na komfort toho, že se s Chorvaty vždycky nějak domluví. A tak raději za kopeček zmrzliny zaplatí o euro víc a mají klid. Ne každému se ale ceny zmrzliny zdají v pořádku. Nadávají na ně dokonce i samotní Chorvaté. Ale asi jim to nebude nic platné. Ceny vždy určuje trh a ochota zákazníků nakupovat.

Letos tak bude v Chorvatsku určitě zase plno Čechů, kteří budou nadmíru spokojeni. Možná tam bude ale plno těch, kteří spokojeni nebudou. Počkáme na konec prázdnin.

Anketa

Pojedete letos do Chorvatska?
Ano, jezdíme tam roky
59,3 %
Ano, bude to naše první dovolená v této zemi
2,5 %
Ne, budu dovolenou trávit v jiné zemi
28,8 %
Ne, budeme dovolenou trávit v Česku
9,4 %
Celkem hlasovalo 118 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz