Hlavní obsah

JAK SE ZBAVIT EMOČNÍ ZÁVISLOSTI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PixaBay

Jak překonat připoutanost k člověku, který neopětuje naše city.

Článek

Nadměrná emoční závislost může být podobně problematická jako závislost na omamných látkách. Lidé trpící emoční závislostí mohou prožívat intenzivní citovou potřebu, která ovlivňuje jejich myšlení, jednání a vztahy. Zároveň může tato závislost vést k neustálému hledání potvrzení a uznání od ostatních, což má negativní dopad na jejich životní pohodu a sebevědomí.

Když jsme zamilovaní, jsme ochotni udělat pro druhého všechno. Dáváme mu své srdce, svou duši a všechnu svou lásku, aniž bychom očekávali něco víc, než jejich upřímnou náklonnost. Co když ale naše city nepadnou na úrodnou půdu? Co když ten, kterého tolik milujeme, nedokáže, nebo nemůže naši lásku oplatit?

Zamilování se do takového člověka bývá velmi složitou a bolestivou situací.

Zde jsou příklady, které ilustrují různé scénáře, ve kterých se to může stát:

1. NEDOSTUPNÝ PARTNER

Možná jsme se zamilovali do někoho, kdo je emocionálně nedostupný. Tento člověk může mít strach z blízkosti nebo si prostě nepřeje vážný vztah. I když k vám může pociťovat určitou náklonnost, opětované lásky se pravděpodobně nedočkáte.

2. NEROVNÉ CITY

Stalo se vám možná, že jste se zamilovali do někoho, kdo k vám má pouze přátelské nebo laskavé pocity, zatímco vy prožíváte hlubší romantickou lásku. Tento rozpor v emocích může být pro vás zdrojem bolesti a frustrace.

3. ZADANÝ PARTNER

Někdy se zamilujete do někoho, kdo je již v partnerském vztahu a kvůli závazku k této osobě nemůže vaše city opětovat.

4. ČLOVĚK S OSOBNÍMI PROBLÉMY

Zamilujete se do někoho, kdo bojuje s osobními problémy, které mu brání v budování zdravého vztahu. Takový člověk může mít závažné traumatické zkušenosti z minulého vztahu, které mu brání důvěřovat a otevřít se někomu jinému.

5. ROZDÍLNÉ ŽIVOTNÍ CESTY

Zamilujete do někoho, kdo má odlišné cíle, sny nebo hodnoty než vy.

JAK Z TOHO VEN?

V první fázi je důležité si uvědomit, že nemůžete ovlivnit city druhé osoby, ale můžete změnit své vlastní rozhodnutí a přístup k této situaci.

Přijměte, že tento člověk vám možná nikdy nevrátí lásku, kterou jste mu dali. Přijměte, že nemůžete změnit to, co k vám cítí. Je to bolestivé a těžké, ale je to důležitý krok k uzdravení.

Poté můžete začít pracovat na sobě. Uvědomte si, že vaše hodnota nazávisí na tom, co si myslí nebo dělá někdo jiný. Učte se milovat sami sebe takové, jací jste, s vašimi nedostatky a slabostmi, ale také s vašimi jedinečnými stránkami a přednostmi.

ZAČNĚTE HLEDAT SVÉTLO V SOBĚ.

Darujte si radost ve věcech, které vás naplňují, věnujte se svým koníčkům, své práci, upevňujte vztahy s těmi, kteří vás skutečně milují. Důvěřujte svému vlastnímu srdci a naslouchejte jeho hlasu.

A nakonec, možná nejtěžším, ale nejvýznamnějším krokem je

ODTRŽENÍ SE OD TOHO, CO VÁS ZRAŇUJE.

Je to cesta, kterou musíte projít, abyste se naučili milovat sami sebe více, než kdokoli jiný. Musíte si uvědomit, že vaše hodnota nezávisí na tom, co vám druzí dávají nebo ne. Jste hodni lásky a štěstí, aniž byste potřebovali potvrzení od někoho jiného.

CELÝ TENTO PROCES JE PROCESEM SEBEPOZNÁNÍ A SEBELÁSKY.

Teprve poté, když budete schopni odtrhnout se od nezdravé emocionální vazby a najdete štěstí v sobě samých, budete skutečně svobodní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz