Hlavní obsah

Život s narcistickou snachou: Jak můžete rozpoznat varovné signály?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PixaBay

O obtížné tchyni toho bylo řečeno hodně – ale co když je snacha tou, kdo udává tón sváru a tření? Pokud máte pocit, že se pokaždé, když se setkáte, snažíte projít minovým polem, nejste samy.

Článek

Vztahy v rodině mohou být komplikované a plné nečekaných emocí. Jedním z těchto potenciálně citlivých témat je situace, kdy si snacha nerozumí s tchýní. Když se tyto vztahy zhoršují, může to mít negativní dopad na celou rodinu, obzvláště v případě, kdy snacha omezí či úplně zakáže kontakt svých dětí s prarodiči. V závislosti na míře narcismu, kterou vaše snacha projevuje, může tato vlastnost vrazit klín mezi vás a vašeho syna, protože se může cítit povinen stát na její straně a podporovat ji, ať se děje cokoliv.

Narcistická snacha bude vždy klást své potřeby a touhy nad potřeby a touhy ostatních, včetně vašeho syna a dětí. Může se k vám chovat neuctivě, často se zapojuje do manipulace nebo odmítá přiznat chybu. Vypořádat se s její sebestředností může být frustrující, takže naučit se, jak se s ní vyrovnat, vám může usnadnit život.

Zde je 10 příznaků narcistické snachy:

1. Neváží si vás

Narcisté musí mít vždy pravdu a nemohou si vážit názoru jiného. Jestliže se budete pokoušet nastavit ve vašem vzájemném vztahu nějaké hranice, nepodaří se vám to. Narcistická snacha vás záměrně nerespektuje tím, že chodí pozdě na rodinná setkání, zapomíná na důležité příležitosti nebo na všechno nadává.

2. Je agresivní

Narcistická snacha může být verbálně agresivní nejen k vám, ale i k svému manželovi. Narcistům chybí vnitřní „stopka“ která většině lidí brání říkat věci, jakých by mohli později litovat. Narcistická snacha nikdy neprožívá lítost nad svými zraňujícími slovy nebo činy.

3. Je manipulativní

Narcistická snacha často používá manipulační techniky. Pokud s ní nebude zacházeno zvláštním způsobem, odmítne dostát svým slibům, například nedostaví se na rodinnou událost apod. Aby vás oddělila od vašich vnoučat, může souhlasit, že je přivede na návštěvu, ale místo toho se rozhodne vzít je do kina. Můžete také očekávat, že i když jí kdykoli ochotně pohlídáte děti, třeba i na úkor svých vlastních plánů, bude se chovat, jako byste jí to dlužili. Udělá cokoli, aby dosáhla svého.

4. S oblibou věci překrucuje

Psychická manipulace je jedním z nejčastěji používaných manévrů narcistů. Popírá sliby, o kterých víte, že je dala. Může vás například požádat, abyste se zastavili v určitý den, ale když se objevíte, není doma nebo přísahá, že vás nikdy nepozvala.

Mezi další formy psychické manipulace patří překrucování vašich slov nebo obviňování z toho, že jste řekli věci, které jste nevyslovili. Mohla by vám dokonce namluvit, že jiný člen rodiny udělal něco, co by vás zcela jistě ranilo, jen aby vyvolala konflikt.

5. Věří, že má vždy pravdu

Narcisté nemohou ustoupit z hádky nebo přiznat, že se v něčem mýlili. Vaše snacha může trvat na uskutečnění všech svých plánů, protože bude vždy „vědět, jak všechno dělat nejlépe“. Věří, že má vybraný vkus a srazí každého, kdo zpochybňuje její kvality a nadřazenost.

6. Je sobecká

Narcisté se nemohou dělit o hmotné ani nehmotné věci – pokud ji něco zaujme, narcistická snacha udělá vše, co je potřeba, aby si nárokovala vlastnictví. Například dárek pro pár je rychle zabaven jako její vlastní zvláštní dárek. Může se dokonce zeptat: „Co jsi dala mému manželovi?“ Pokud se koná oslava k narozeninám jiného člena, může během akce vystupovat tak, aby se všichni plně soustředili na ni.

7. Neumí prohrát

Bez ohledu na to, o co se jedná, musí mít narcistická snacha vždy pravdu a musí být uznána jako „vítěz“ v hádce nebo přátelské soutěži. Pokud se hraje rodinná karetní hra a ona není ve vítězném týmu, frustrovaně odchází. Může dokonce obvinit ostatní, že jsou „podvodníci“.

8. Říká jednu věc, ale dělá jinou

Narcisté nemají problém se sliby, které nemohou dodržet. Vaše snacha může slíbit, že vyzvedne večeři po cestě k vám domů a pak dorazí s prázdnýma rukama. Vždy počítejte s tím, že „zapomene“ na plánované události, bude „příliš zaneprázdněná“ na to, aby to dodržela, nebo prostě nenabídne žádné vysvětlení pro svou neočekávanou nepřítomnost.

9. Používá citové vydírání

Narcistická snacha může využít svého manžela a děti jako páku, aby vás přiměla jít tam, kam chce ona. Vyhrožuje, že omezí nebo ukončí čas, který můžete strávit se svými vnuky, pokud se budete chovat tak, jak se jí to nelíbí. Může používat manipulaci a navádět vašeho syna proti vám.

10. Lže

Narcisté nemají žádné zábrany lhát, pokud díky tomu vypadají dobře. Necítí žádnou hanbu za to, že jsou odhaleni. Pokud je vaše narcistická snacha přistižena při lži, zpochybní vaši vlastní paměť a označí za lháře vás. Pravda, kterou vaše narcistická snacha vidí, je pouze ta, kterou si vytváří ve své vlastní mysli.

Jak se vypořádat s narcistickou snachou

V první řadě je důležité, abyste si chování své snachy dokázali pojmenovat a ujasnit. Jakmile rozpoznáte, že máte co do činění s narcisem, zjistíte, že problém není ve vás, ale v ní. Naučit se nebrat si její zraňující slova a činy osobně je důležitým prvním krokem při zvládání situace.

1. Omezte s ní své interakce

Je nepravděpodobné, že budete schopni přimět narcistickou snachu, aby změnila své chování, ale rozhodně můžete změnit způsob, jakým k ní budete přistupovat. Záměrně se zdržte toho, abyste jí poskytli jakýkoli materiál, který by mohla využít ve svůj prospěch. Když se vaše snacha dopouští manipulativního chování, nerozvíjejte to, na nic se neptejte, neprojevujte žádný zájem a dokonce ani nenavazujte oční kontakt. Narcisté se živí pozorností a když zásoba vyschne, přestanou mít zájem.

2. Neberte si nic osobně

Nečekejte, že vaše snacha bude podporovat vaše návrhy. Nepředpokládejte, že vždy udělá to, o čem říká, že má v plánu – zvláště když to zahrnuje trávení vašeho času s její rodinou. Pokud se přistihnete, že se trápíte nad negativními komentáři od své snachy, nebo si připravujete, co byste v její přítomnosti měli nebo neměli říkat, trochu se uvolněte.

3. Stanovte si zdravé hranice a chraňte je

Všechny příbuzenské vztahy těží z udržování rodinného pouta. Když však narcismus snachy ohrožuje emoční pohodu vaší rodiny, je obzvláště důležité si stanovit zdravé hranice. Tyto důležité hranice zahrnují nedovolování neočekávaných nebo neplánovaných návštěv, vyžadování respektu v rozhovorech a zákaz urážek nebo nadávek.

4. Udržujte otevřenou komunikaci se svým synem

Pamatujte, že volba manželky vašeho syna je jeho vlastní, ale neztrácejte ze zřetele váš vztah k němu. I když se ho vaše snacha možná snaží izolovat a manipulovat s ním, nevzdávejte snahu zůstat v kontaktu. Může vám například zavolat, když je sám – například během dne v práci nebo při dojíždění.

Závěrem:

Když se narcistická osoba stane partnerem vašeho syna, nastává řada složitých situací. Jedním z hlavních problémů je narušení vztahu mezi rodičem a synem. Narcistický partner často usiluje o moc a kontrolu nad situací, což může vést k postupnému odtržení syna od jeho rodiny a přátel. Tento proces může být velmi bolestný a zanechávat trvalé jizvy na vztazích uvnitř rodiny. Komunikace, porozumění a podpora jsou klíčové pro zachování pevného vztahu mezi rodičem a synem, ačkoli to může být v přítomnosti narcisty obtížné. Zároveň je často nezbytné hledat pomoc a podporu, ať už v rodinném kruhu, terapeutickém prostředí nebo u odborníků zabývajících se vztahovou dynamikou a narcismem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz