Hlavní obsah

Zázrak nebo realita? Čínská medicína odhalí včas vaše zdravotní rizika!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PixaBay

Čínská medicína je starobylý systém zdravotní péče, který zdůrazňuje propojení mezi tělem, myslí a duší. Podle této filozofie je naše tělo zrcadlem našeho vnitřního stavu a emocí.

Článek

Každý orgán, každý bod a každý systém v těle má svůj vlastní význam. Podívejme se tedy na to, co nám naše tělo může prozradit o našem zdraví z pohledu čínské medicíny.

Podle tradiční čínské medicíny rozeznáváme čtyři různé typy lidí, které jsou spojeny s podobnými energetickými charakteristikami a psychologickými rysy. Tyto typy jsou známy jako „typy těla“ nebo „konstituce“ a jsou základem pro diagnostiku a léčbu v čínské medicíně. Zde je přehled několika hlavních typů těla:

1. Typ dřevo (mužný typ):

· Fyzické charakteristiky: Silné a svalnaté tělo, svalnaté paže a nohy, široké ramena, silná čelist.

· Psychologické charakteristiky: Ambiciózní, energický, rozhodný, vůdčí, rázný.

· Potenciální zdravotní problémy: Nadměrné napětí, vysoký krevní tlak, problémy s játry a žlučníkem, emoční stres.

2. Typ oheň (ohebný typ):

· Fyzické charakteristiky: Pružné a ohebné tělo, dlouhé končetiny, elastické svalstvo, často s atletickou postavou.

· Psychologické charakteristiky: Společenský, přátelský, nadšený, kreativní, zábavný.

· Potenciální zdravotní problémy: Potíže s krevním oběhem, srdeční problémy, úzkost, nespavost.

3. Typ země (stabilní typ):

· Fyzické charakteristiky: Stabilní a robustní tělo, krátké končetiny, široká postava, pevné svalstvo.

· Psychologické charakteristiky: Pracovitý, spolehlivý, trpělivý, praktický, zakořeněný.

· Potenciální zdravotní problémy: Potíže s trávením, nadváha, rigidita, obtíže s dýcháním.

4. Typ kov (citlivý typ):

· Fyzické charakteristiky: Chladné a křehké tělo, křehké kosti, tenké končetiny, jemná pokožka.

· Psychologické charakteristiky: Citlivý, analytický, perfekcionistický, introvertní, empatický.

· Potenciální zdravotní problémy: Potíže s dýcháním, alergie, autoimunitní choroby, problémy s kůží.

Diagnostika typu těla je založena na pozorování tělesných znaků, ale také na rozhovoru s pacientem. Na základě identifikace typu těla může lékař čínské medicíny navrhnout vhodné strategie léčby a životního stylu pro udržení rovnováhy a celkového zdraví.

Je důležité si uvědomit, že tyto popisy jsou obecné a každý člověk může mít kombinaci vlastností různých typů těla.

K dalším významným metodám čínské medicíny neodmyslitelně patří diagnostika očí, jazyka, pokožky a palpace pulzu.

Oči: Oko, do duše okno

Oči jsou v čínské medicíně považovány za zrcadlo duše a indikátor stavu jater. Čínská medicína věří, že játra jsou spojena s emocemi, jako je hněv a frustrace. Pokud se hněváme, nebo nás sžírá vnitřní, nevyventilovaný vztek, mohou nás častěji trápit bolesti hlavy, migrény, zažívací potíže, hypertenze a dokonce se mohou projevit i dlouhodobější problémy s játry. Oči nám pak poskytují důležitý pohled na celkový zdravotní stav jater a proto jsou pečlivě pozorovány při diagnostice. Pokud jsou naše játra vyvážená a zdravá, naše oči jsou jasné a lesklé. Na druhou stranu, když máme problémy s játry, mohou se v našich očích objevit příznaky jako je žluté zbarvení nebo krevní kapiláry, což může být signálem zadržování hněvu nebo jiného emocionálního nepohodlí.

Pokožka: Odraz vnitřního stavu

Podle čínské medicíny je pokožka indikátorem energie Qi, která prochází naším tělem. Vzhled pokožky, včetně její barvy, textury a vlhkosti, může poskytnout důležité informace o našem zdravotním stavu. Bledá nebo žlutá barva kůže může naznačovat nedostatek Qi nebo problémy s orgány, jako je slezina nebo játra. Suchá pokožka může naznačovat nedostatek vlhkosti v těle, zatímco červené skvrny nebo vyrážky mohou být signálem dysfunkce vnitřních orgánů nebo nadměrného horka.

Jazyk: Zrcadlo zdraví

V tradiční čínské medicíně je jazyk považován za zrcadlo stavu našich vnitřních orgánů. Podle tohoto přístupu může barva, textura, vlhkost a povrch jazyka poskytnout důležité informace o stavu našeho zažívacího systému, cirkulace Qi a emocionálního stavu. Například bledý jazyk může naznačovat nedostatek Qi nebo krevního oběhu, zatímco červený jazyk může ukazovat na přehřátí nebo zánět v těle. Suchý jazyk může naznačovat nedostatek tekutin v těle, nedostatek hydratace nebo problémy s ledvinami, příliš mokrý jazyk může ukazovat na problémy s trávením.

Pulz: Rytmus života

Pulz je odrazem stavu energetických drah a orgánů v těle. Každý orgán má svůj vlastní charakteristický pulz, který může lékaři poskytnout cenné informace o tom, jak daný orgán funguje. Zde jsou některé z hlavních orgánů a jejich spojení s pulzem v tradiční čínské medicíně:

1. Srdce:Pulz na levé zápěstí je přímo spojen s funkcí srdce. Lékaři sledují rychlost, rytmus a sílu pulzu, což může naznačovat různé stavy srdce, jako je bušení, arytmie nebo slabost srdce.

2. Játra:Pulz na levém zápěstí blíže k palci je spojen s funkcí jater. Není-li pulz rovnoměrný, nebo pokud je detekováno určité napětí nebo nepravidelnost, může to naznačovat problémy s jaterní funkcí, jako je stagnace jater nebo nerovnováha na jejich dráze.

3. Slezina a žaludek: Pulz na levém zápěstí blíže k lokti je spojen s funkcí sleziny a žaludku. Lékaři sledují tento pulz pro známky nerovnováhy, které mohou naznačovat problémy s trávením, jako je nadýmání, nevolnost nebo nedostatek energie.

4. Ledviny: Pulz na pravém zápěstí je spojen s funkcí ledvin. Slabý pulz je známkou nerovnováhy energie ledvin, která může vyvolávat problémy jako je únava, slabost nebo bolesti zad.

5. Plicní funkce: Pulz na pravém zápěstí blíže k palci je spojen s funkcí plic. Lékaři sledují tento pulz pro známky nedostatku či přebytku energie v plicích, která následně může způsobit různé respirační problémy, jako je kašel, dušnost nebo astma.

6. Střeva: Pulz na pravém zápěstí blíže k lokti je spojen s funkcí střev. Nepravidelnosti v tomto pulzu mohou naznačovat problémy s trávením, jako je zácpa, průjem nebo syndrom dráždivého tračníku.

Závěrem:

Tradiční čínská medicína (TCM) se liší od západního medicínského paradigmatu tím, že se zaměřuje na udržení harmonie v těle jako na způsob k dosažení trvalého zdraví. TCM zahrnuje komplexní systém diagnostiky a léčby, který se opírá o tisíce let zkušeností a tradic. Snaží se léčit nejen symptomy, ale i příčiny onemocnění tím, že obnovuje energetickou rovnováhu v těle. Kombinace různých terapeutických přístupů v rámci TCM jakými jsou bylinná medicína, akupunktura, akupresura a masáže, dietní terapie, Qi Gong a Tai Chi může pomoci lidem dosáhnout trvalého zdraví a pohody.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz