Hlavní obsah

Nevědomost ve výchově neomlouvá! Naučte se rozpoznat citové potřeby svého dítěte.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PixaBay

Většina rodičů bezpochyby miluje své děti. Avšak, pouhá existence lásky v srdci táty a mámy není vždy dostatečná k tomu, aby se dítě cítilo opravdu milováno.

Článek

Každé dítě je jedinečné a má svůj vlastní způsob, jakým přijímá a  projevuje lásku. Co jedno dítě považuje za projev lásky, pro druhé nemusí být stejně důležité nebo významné. Rodiče by se měli snažit citovým potřebám svých dětí co nejlépe porozumět, protože toto pochopení jim umožňuje poskytnout jim takovou podporu, kterou potřebují k svému zdravému emocionálnímu vývoji.

Lásku lze vyjádřit a přijmout pěti různými způsoby:

  • PRVNÍ JAZYK LÁSKY: POVZBUZUJÍCÍ SLOVA.
  • DRUHÝ JAZYK LÁSKY: POZORNOST (SPOLEČNĚ STRÁVENÝ ČAS)
  • TŘETÍ JAZYK LÁSKY: DOSTÁVÁNÍ DÁRKŮ
  • ČTVRTÝ JAZYK LÁSKY: ČINY (STAROSTLIVOST)
  • PÁTÝ JAZYK LÁSKY: DOTEK (FYZICKÝ KONTAKT)

Jazyk lásky dítěte se nemění, pouze v období dospívání se může změnit jeho „dialekt“ Níže najdete návod, jaký jazyk lásky nebo dialekt potřebuje vaše dítě v každé fázi svého vývoje.

Prvních šest let

V raných fázích by rodiče měli mluvit všemi pěti jazyky lásky.

1. Fyzický dotek: Všechny výzkumy naznačují, že děti, kterým se v této fázi života dostane něžného doteku, budou emocionálně mnohem zdravější než děti, které jsou hýčkány jenom poskrovnu.

2. Starostlivost je jazykem lásky, kterým musíte mluvit, aby vaše dítě přežilo. Malé nemluvně musíte krmit, přebalovat a umývat. Zkrátka, děláte za něj věci, které ještě samo dělat nedokáže. Jak roste, učíte ho, aby tyto věci zvládalo samo.

3. Kvalitně strávený časse stává důležitým, když dítě stárne. Zahrnuje například čtení příběhů, hraní společných her přiměřených jeho věku – tím vším dáváte dítěti najevo, že ho máte rádi. Nic není pro vaše dítě důležitější, než vaše plná pozornost.

4. Obdarovávání je koncept, kterému většina dětí začíná rozumět ve věku 4 let. Když zabalíte dárek, je to pro vaše nejmenší ještě vzrušující. To poskytuje dítěti příležitost naučit se vyjádřit vděčnost.

5. Slova potvrzení mohou malé dítě povzbudit a inspirovat. Naučit se chodit vyžaduje padat a vstát a zkoušet to znovu a znovu. Vaše povzbuzení dodává dítěti sebevědomí a motivaci, aby se učilo dál.

Když na své dítě mluvíte všemi pěti jazyky lásky, sledujte, jaký má k vám vztah. Z jeho reakce si můžete kolem 4 let začít všímat jeho primárního jazyka lásky.

Pro některé dítě je primárním jazykem lásky fyzický dotek, pro jiné například kvalitně strávený čas.

Vaším úkolem by mělo být poskytnout dítěti velké dávky jeho primárního jazyka lásky a zároveň pokračovat v zapojování ostatních čtyř. To učí dítě, jak přijímat a dávat lásku ve všech pěti jazycích.

Školní věk a puberta

Způsob, jakým se rodiče spojují se svými dětmi v předpubertálním věku, výrazně ovlivní jejich emocionální zdraví a chování během jejich dospívání. Když se rodiče během základní školy naučí mluvit jazykem primární lásky dítěte, připravují své dítě na hladší přechod do dospívání.

Někdy se rodiče diví, proč není jejich dítě schopno více se učit, sportovat, zpívat nebo věnovat se řadě jiných aktivit a tráví příliš mnoho času na sociálních sítích nebo hraním videoher.

Když se děti cítí milovány, jsou mnohem otevřenější rodičovskému vedení. Pokud se jako rodič budete vyjadřovat primárním jazykem lásky svého dítěte, uvidíte výrazné pozitivní změny v jeho postoji a chování.

Existují tři způsoby, které vám pomohou objevit primární jazyk lásky dítěte ve školním věku :

1. Všímejte si, jaký k vám má vaše dítě vztah.

Děti obvykle projevují lásku tak, jak by ji chtěly přijímat. Dává vám vaše dítě například utvrzující slova nebo řadu dárků? To, jak se chová k vám, je důkazem jeho primárního jazyka lásky.

2. Poslouchejte, na co si vaše dítě nejvíce stěžuje.

Jeho stížnosti mohou odhalit jeho jazyk lásky. „Nikdy spolu netrávíme čas,“odhaluje jazyk kvalitního času. „Nikdy mě nepochválíš“ naznačuje, že chce slova potvrzení. Pokud si vaše dítě stěžuje, že něco nemá, jeho jazykem může být darování, ale zvažte, jak chce vaše dítě věc použít. Jeho použití by mohlo odhalit jeho jazyk lásky. Pokud si například stěžuje, že chce nové oblečení, protože chce společně s vámi nakupovat, může to být kvalitní čas a ne rozdávání dárků; ale pokud to chce, protože chce vypadat dobře před ostatními, jeho jazykem mohou být slova potvrzení.

3. Kategorizujte typy věcí, které vaše dítě nejvíce požaduje.

Jestliže se vás zeptá „Můžeme se projít?“ je to jeho požadavek na kvalitní čas. Otázka typu „Jak to vypadá?“ zase odhaluje touhu po slovech potvrzení.

Pokud si myslíte, že znáte jazyk lásky svého dítěte, můžete svou teorii otestovat. Zaměřte se na jeden z jazyků lásky každý týden po dobu pěti týdnů. V týdnu, kdy mluvíte primárním jazykem lásky svého dítěte, uvidíte rozdíl v jeho přístupu a chování.

Jakmile si budete jisti, že znáte primární jazyk lásky svého dítěte, mluvte jím denně a sledujte, jak se jeho „nádrž lásky“ začíná plnit. Věřte, že naplnění emocionálních potřeb vašeho dítěte přinese vaší rodině obrovské dividendy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz