Hlavní obsah
Lidé a společnost

Český putovní kamínek je součástí oslav 80. výročí vylodění v Normandii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Generováno AI, Microsoft Designer

V Normandii probíhají třídenní oslavy 80. výročí vylodění. Na tuto vzpomínkovou akci na severu Francie zamířili veteráni i světoví politici, ovšem i český putovní kamínek.

Článek

Maaike Wevers-Kotten z Nizozemska zažila milé překvapení

Česko je velmocí putovních kamínků. Jeden z nich se ukrýval na severofrancouzské pláži, kde jej ve středu 5. června 2024 náhodou objevila jedna z účastnic vzpomínkové akce vylodění v Normandii.

„Našla jsem tento krásný kámen na pláži Utah v Normandii. Díky moc, že jste ho tam dali, pojede do Nizozemska,“ napsala ve facebookové skupině Kamínky Maaike Wevers-Kotten, která žije v nizozemském městě Almelo.

Z Třebíče až na pláž Utah v Normandii

Český putovní kamínek, který tato krásná žena objevila při příležitosti 80. výročí vylodění v Normandii, je tematicky laděný. Na své přední straně má precizně vyvedenou francouzskou vlajku. Na zadní straně putovního kamínku se pak nalézá PSČ města Třebíč.

„Kamínek je můj. Děkuji za zprávu a přeji šťastnou cestu,“ napsala pod příspěvek Maaiky Wevers-Kotten autorka putovního kamínku, Marie Toufarová z Třebíče. Pro tuto paní je určitě velkou poctou vědět, kam až se její kamínek dostal, a jistě bude stále bedlivě sledovat jeho jedinečný příběh.

Putovní kamínky jsou v Česku fenomén

Putovní kamínky jsou v Česku velmi populární záležitostí. Češi kamínky ponechávejí nejen v tuzemsku, ale často si je brávají také s sebou na cesty, třeba na dovolenou. Jaká je vůbec podstata putovních kamínků?

Vybraný kamínek pokreslete libovolným obrázkem, na jeho zadní stranu napište Fb Kamínky a své PSČ. Následně svůj kamínek vypusťte do světa a položte jej, kamkoliv chcete. Když naopak takový putovní kamínek naleznete, vyfoťte jeho přední a zadní stranu a fotky i s popisem zveřejněte ve facebookové skupině Kamínky. Tato skupina má již takřka půl milionu členů, díky vašemu popisu tak autor putovního kamínku zjistí, kam se až jeho kamínek dostal.

Jaké je další pravidlo? Poté, co zveřejníte nález kamínku na Facebooku, si jej můžete ponechat. Lepším řešením je však poslat putovní kamínek zase dál do světa.

Zdroj:

https://www.facebook.com/groups/kaminky

https://www.facebook.com/groups/kaminky/posts/2303915803297255/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz