Hlavní obsah
Cestování

Slovenská Plitvická jezera: Dechberoucí Šútovské jezero pod vrcholy Malé Fatry je zadarmo a za humny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Jakubský, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Šútovské jezero pod vrcholy Malé Fatry si vysloužilo přezdívku Slovenská Plitvická jezera. Jeho okouzlující scenérie připomíná scény z filmu Poklad na Stříbrném jezeře. Přesvědčte se sami.

Článek

Slovenská Plitvická jezera najdete 20 km od města Martin

Jestli hledáte opravdový přírodní klenot, navštivte Šútovské jezero na Slovensku, které je od českých hranic coby kamenem dohodil. Najdete jej pod vrcholy Malé Fatry, mezi obcemi Šútovo a Rieka, a to zhruba 20 kilometrů od severoslovenského města Martin v Žilinském kraji. Šútovské jezero se nachází nedaleko hlavní silnice spojující Martin a Ružomberok, takže je snadno dostupné autem i veřejnou dopravou.

Šútovskému jezeru se rovněž říká Kraľovanské jezero nebo zatopený lom Rieka. Šútovské jezero je ovšem mnohem používanější název. Toto jsou jeho souřadnice: https://mapy.cz/s/medokovado

Terasovité svahy a tyrkysová voda

Šútovské jezero, které nemá přítok ani odtok vody, vzniklo zatopením bývalého kamenolomu. Díky tomu se může pyšnit průzračnou a tyrkysovou vodou, která kontrastuje s terasovitými svahy a vrcholy Malé Fatry se sytě zelenými lesy.

Tato kombinace připomíná scény z filmu Poklad na Stříbrném jezeře, což k Šútovskému jezeru přitahuje turisty z celého Slovenska, ale i ze zahraničí. A právě proto toto místo dostalo i přezdívku Slovenská Plitvická jezera. Okolní scenérie jsou zkrátka vystřižené jako z nějakého westernu. Na Slovenských Plitvických jezerech si tak na své přijdou na své jak vaše oči, tak objektiv fotoaparátu. Fotit je totiž opravdu co.

Koupání je zdarma, ovšem na vlastní nebezpečí

Během teplých letních měsíců se Šútovské jezero s rozlohou přibližně 3 hektary a hloubkou až 15 metrů mění v přírodní koupaliště, kde si můžete užít osvěžující koupání uprostřed jedinečné přírodní scenérie. V okolí jezera najdete hned několik pláží. V případě dvou větších budete mít snadný přístup k vodě. Když se ponoříte do tyrkysové vody a rozhlédnete se po okolních terasovitých svazích a hustých lesích, budete mít pocit, že jste se ocitli v jiném světě.

Foto: Michal Jakubský, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Šútovské jezero v létě.

Pokud preferujete soukromí, můžete využít dvě menší zastrčené pláže s horším přístupem do vody. A jestli se rádi koupete bez plavek, přijdete si také na své, neboť vám přijde vhod prostor zdejší nudistické pláže. Koupání v Šútovském jezeře je sice zdarma, ovšem na vlastní nebezpečí.

V okolí Šútovského jezera se nacházejí bufety s občerstvením. Zaparkovat rovněž můžete u motorestu Rieka, který je od jezera vzdálen pouhých 100 metrů. Máte-li rádi dobrodružství, v okolí Slovenských Plitvických jezer můžete i stanovat.

Srovnání s Plitvickými jezery v Chorvatsku není přehnané

Když píšu o Šútovském jezeře jako o Slovenských Plitvicích, určitě nepřeháním, protože tuto oblast takto metaforicky označují také další lidé a toto označení je všeobecně zažité. Plitvická jezera v Chorvatsku jsou světově proslulá svou nádhernou kaskádou jezer a vodopádů, které vytvářejí jedinečnou scenérii. Ačkoliv Šútovské jezero nemá stejnou rozlohu ani počet jezer jako Plitvice, jeho tyrkysová voda a terasovité svahy vytvářejí podobně okouzlující atmosféru.

Foto: Michal Jakubský, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Jeden z pohledů na Šútovské jezero.

Zatímco Plitvická jezera v Chorvatsku jsou přeplněná turisty a za vstup dáte letošní sezonu v přepočtu 1000 korun na osobu, Šútovské jezero vám nabízí bezplatný vstup a větší klid. A navíc, máme ho doslova za humny.

Další příjemné překvapení: Šútovský vodopád

Okolí Slovenských Plitvických jezer nabízí mnohem víc než jenom koupání nebo třeba potápění. Pokud si chcete vyšlápnout, přímo od Šútovského jezera vede turistický chodníček k Šútovskému vodopádu, který je nejvyšším vodopádem v Malé Fatře vytvářený Šútovským potokem.

Foto: Jerzy Opioła - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Šútovský vodopád.

Tento 38 metrů vysoký vodopád nacházející se ve výšce 830 metrů nad mořem, nabízí úchvatný zážitek pro všechny milovníky přírody. Jak už jsem uvedla, k vodopádu se od Šútovského jezera dostanete turistickou stezkou – příjemná procházka národní přírodní rezervací Šútovská dolina vám přitom potrvá zhruba 60 až 80 minut.

Zdroj:

https://www.terchova.eu/co-vidiet-a-zazit/269-sutovske-jazero-zatopeny-lom-v-kralovanoch

https://www.interez.sk/sutovske-jazero-miesto-s-kristalovo-cistou-tyrkysovou-vodou-ktore-pripomina-sceny-zo-stareho-westernoveho-filmu/

https://toulave-slapoty.cz/sutovske-jezero-vam-nabidne-krasnou-divocinu/

https://domalenka.cz/atrakce/sutovske-kralovanske-jezero

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz