Hlavní obsah
Umění a zábava

Tajemný brněnský básník Timo píše už 27 let na zdi. Nápisem „neboj“ posprejoval i Žižkovský tunel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jeb - Own work, CC0, Wikimedia Commons

Timův nápis při vstupu do Žižkovského tunelu v Praze.

Timo je v Brně a okolí legenda. I když nikdy nevydal žádnou básnickou sbírku a sveřepě tají svou identitu, snad každý ho zná. Proslavil se i v hlavním městě – nápisem „neboj“ zkrášlil Žižkovský tunel.

Článek

Veřejnost nezná jeho pravé jméno a neví, jak vypadá. I přesto jej díky jeho osobitému umění zná celé Brno a okolí. Řeč je o brněnském sprejujícím básníkovi, který si říká Timo. První díla tohoto kultovního streetartisty se začala ve veřejném prostoru objevovat již kolem roku 1996.

Foto: Ben Skála, Benfoto - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.

Timovy poetické vzkazy, básničky, ale i přepracovaná loga se na veřejných plochách objevují prakticky dodnes. V takových brněnských ulicích do dnešní doby realizoval víc než 500 děl. Jak ale určitě ví hlavně Brňáci, Timovy vzkazy jsou někdy angažované a mají kritické poselství, a tak bývají následně zatřené. Na paškál si bere jak firmy, tak vedení města Brna, české politiky nebo Putina.

Foto: Ben Skála - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Ulička Václava Havla v Brně. Tento nápis už je přetřený.

Timo má svůj osobitý styl a kdo ho zná, jeho díla moc dobře rozpozná. Jeho styl se vyznačuje kombinací výtvarné zručnosti, jednoduchého poselství a humoru založeného na společenském povědomí. Tento streetartista už 27 let využívá městský prostor jako své plátno, na němž komunikuje s veřejností.

Na Timovy počiny ovšem nenarazíte jenom v Brně a okolí. Nápisem „neboj“ ozdobil třeba vchod do Žižkovského tunelu v Praze, který spojuje Žižkov s Karlínem. Tento jeho počin vznikl v roce 2017 v rámci festivalu m³ / Umění v prostoru. A proč zrovna tenhle nápis? Jedná se o Timův vzkaz pro všechny, kteří by snad měli strach tímto tunelem s neblahou pověstí procházet.

Foto: RomanM82 - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Brno-Pisárky, Červený kopec.

Kultovní streetarter má tisíce fanoušků, kteří roky dozadu procházejí nejrůznější podjezdy, podchody a industriální kočiny v Brně a fotí si jeho umělecká díla. Spousta jeho prací je k vidění i mimo toto krajské město.

Na vodárenské budově v Ostopovicích u Brna ležících poblíž D1 se objevil například Timův nápis „Prosíme pozor! Na 93. kilometru leží v levém pruhu u svodidel roztrhaná deprese. Dobržďuje se“. Nápisem „Duch jde durch“ zase posprejoval evangelickou faru ve Sněžném na Vysočině. Místním se dokonce naskytla jedinečná příležitost, o které si mnozí Brňáci můžou nechat jenom zdát. Timo osobně dojel na besedu a vysvětloval farníkům, proč jim popsal faru. Svůj otisk zanechal například také v Blansku, Kuřimi, Třebíči, Radosticích nebo Libčicích nad Vltavou.

Sprejující básník Timo stále tvoří pod rouškou anonymity, svou skutečnou identitu před veřejností do dnešní doby skrývá. „Anonymita pro mě představuje obranu před egem. A pokud ještě občas děláte ilegál, není to od věci. V anonymitě jsem se zabydlel a měnit to už asi nebudu, i když nad tím často přemýšlím. Je možné, že je to hodně pubertální a nedospělý postoj nosit na čumáku neustále škrabošku,“ řekl streetartista Timo v roce 2022 v rozhovoru pro ČT Art. Jak Timo dále v tomto rozhovoru prozradil, zhruba v roce 2016 se přestěhoval z Brna na nedaleký venkov, ovšem s tímto krajským městem pořád vlaje na dlouhé pupeční šňůře.

Foto: Ben Skála, Benfoto - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Brno, ulice Petrská.

V poslední době se Timo stále častěji domlouvá s majiteli objektů, které si vybral pro svá díla. Buď s nimi komunikuje přímo, nebo prostřednictvím zprostředkovatelů, aby získal povolení pro pomalování jejich majetku. Díky jeho reputaci a kvalitě jeho prací toto povolení často získává. V roce 2021 se redaktor portálu Archspace, Jan Gerych, ve svém článku dokonce zamýšlel nad tím, zda Timova díla mohou zvýšit hodnotu nemovitostí, podobně jako je tomu u slavného streetartisty Banksyho v Anglii. Zatím se však zdá, že tento efekt v případě Tima ještě nenastal.

Foto: Lina Klimarová

Timova tvorba na zakázku v Náměšti nad Oslavou.

Navzdory své anonymitě se Timo nevyhýbá ani veřejným výstavám a veřejným zakázkám. Například v roce 2014 uspořádal výstavu v brněnské galerii OFF Format, na podzim 2017 vystavoval v pražské galerii Pro arte a také v jihlavské Oblastní galerii. Kromě toho vytvořil několik veřejných zakázek, například sedm reliéfů sov na stromech v Parku Bohumila Hrabala v Brně.

Foto: Lina Klimarová

Náměšť nad Oslavou podruhé.

Jak už jsem zmínila, slavný je i jeho nápis „neboj“ při vstupu do Žižkovského tunelu. Stylově vymaloval a popsal také stěny na venkovním dvorku Kavárny Pohodička v Náměšti nad Oslavou, na zakázku svými malbami vyzdobil město Boskovice nebo nově dům v brněnské kolonii Kamenka.

Zdroj:

https://art.ceskatelevize.cz/inside/anonymni-vytvarnik-timo-na-deprese-a-smutky-nefunguje-smajlik-ale-poslech-bacha-uTvqp

https://www.archspace.cz/banksy-na-fasade-zvysuje-hodnotu-nemovitosti-v-cele-ulici-jak-si-stoji-timo

https://chegcheg.wordpress.com/2013/11/17/psani-do-vody-rozhovor-s-timem/

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/timo-sprejuje-sedmnact-let.A140116_2022745_brno-zpravy_daj

https://www.mapotic.com/timo

https://www.facebook.com/groups/249761179094

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz