Hlavní obsah
Umění a zábava

V Brně mají Vánoce na draka i na háku. Drak oblečený ve svetru je hitem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lina Klimarová

Brněnský drak v proužkovaném svetru chrlící rudé plameny je v Brně vánoční atrakcí číslo jedna.

Ne nadarmo se říká, že Brno je životní styl. Dokazujete to i nová vánoční atrakce této jihomoravské metropole, kterou je brněnský drak oblečený v pleteném svetru. Vánoce na draka? V Brně rozhodně!

Článek

Vánočnímu drakovi ve svetru šlehají z tlamy plameny

Ani vánoční trhy na náměstí Svobody nebo Zelňáku, ani ruské kolo na Moravském náměstí či kluziště u Jošta. Největším lákadlem brněnských Vánoc se letos stal brněnský drak oblečený do proužkovaného pleteného svetru, kterému z tlamy šlehají plameny.

Brněnského draka oděného do vánočního outfitu najdete zavěšeného přímo v jeho sluji, tedy v průjezdu Staré radnice na Radnické ulici v samém středu města. Dalo by se říct, že v tomto případě mají v Brně nejen Vánoce na draka, ale - vzhledem k zavěšení tohoto vycpaného zvířete - také na háku.

Foto: Brněnské Vánoce

Brněnský drak je vlastně krokodýl

Snad každý na první pohled pozná, že brněnský drak je ve skutečnosti krokodýl. Bez ohledu na to, o jaký druh plaza se jedná, zástupy lidí kolem něj dokazují, že jde letos o jednu z nejoblíbenějších brněnských vánočních atrakcí.

Z brněnského draka oděného do proužkovaného červenobílého svetru a chrlícího rudé plameny se stalo super lákadlo na výlet do vánočního Brna. Zvlášť večer, když se setmí, si můžete tuto netradiční brněnskou vánoční atrakci vychutnat plnými doušky.

Vánoční drak je počinem designérského studia NAHAKU

Pletený svetr, který má brněnský drak na sobě, je počinem designérů studia NAHAKU, kteří se už řadu let zabývají upcyklací. Drakův svetr tak není obyčejné módní kousek, ale je upletený z průmyslového odpadu - polyetylénové hadičky tkané na speciálním tkalcovském stavu.

„Celá instalace se nese v duchu upcyklace, která nejen dává nový život nepotřebnému materiálu, ale také jej posouvá dál. Tkanina navíc tvoří konstrukci, takže se vznáší kolem draka a vůbec se ho nedotýká,“ dodávají designéři studia NAHAKU s tím, že když budete chtít fotku vánočního draka ve svetru sdílet na sociálních sítích, použijte hashtag #drakaNAHAKU.

Foto: Commons Wikimedia

Původ brněnského draka je záhadou

Vycpaný krokodýl je v průjezdu Staré radnice v centrum Brna zavěšený u stropu celoročně. Jak se do Brna dostal, s jistotou nikdo neví. Pověstí a historek o jeho původu koluje spousta. Podle dostupných historických pramenů však můžeme říct, že jde o pěkně starý kousek. Vycpaný brněnský drak, tedy vlastně krokodýl, patří k Brnu už od druhé poloviny 16. století.

Traduje se například, že krokodýl byl do Brna dovezený už vycpaný. Například, že jej Brnu roku 1608 daroval markrabě Matyáš. Podle další legendy vycpaného krokodýla do Brna přivezli rytíři z křížových výprav. Další pověst zase praví, že tento brněnský drak žil původně v okolí řeky Svratky, kde terorizoval okolí. Byl proto léčkou zabit měšťany a pak zavěšen do průchodu Staré radnice.

Anketa

Jak se vám brněnský drak oblečený ve svetru líbí?
Je to super nápad.
85,8 %
Nelíbí se mi.
7,7 %
Je mi to jedno.
2,4 %
Ještě jsem ho neviděl/a.
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1266 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz