Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vánoční zázrak v koncentračním táboře Majdanek: Roku 1943 se narodil Mojžíš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alians PL – Vlastní dílo, Volné dílo, Wikimedia Commons

24. prosince roku 1943 přivedla židovská žena v koncentračním táboře Majdanek na svět syna. Dala mu jméno Mojžíš, které symbolizovalo naději. Tento vánoční zázrak bohužel neskončil happy endem.

Článek

Lékařka novorozeného chlapce ukryla v nemocnici

Koncentrační tábor Majdanek, který v roce 1941 zřídili nacisté na předměstí Lublinu v Lublinském vojvodství na východě Polska, byl místem obrovských tragédií. Původně šlo o tábor určený pro válečné zajatce, v únoru roku 1943 se však jeho status změnil na koncentrační tábor. Existoval do července 1944.

Navzdory nekončícímu lidskému utrpení zde na Vánoce roku 1943 došlo k jednomu malému zázraku. 24. 12. 1943 v Majdanku židovská žena porodila chlapce, kterému dala biblické jméno Mojžíš. Vězněná polská lékařka Stefanie Perzanowska, která asistovala při porodu, ukryla novorozeného chlapečka v táborové nemocnici, aby jej ochránila před zabitím.

Vánoční zázrak v Majdanku trval několik měsíců

Marta Grudzińska ze Státního muzea v Majdanku označuje narození chlapečka Mojžíše 24. 12. 1943 jako vánoční zázrak v táboře. Toho dne byla povolána k porodu jedna z vězeňkyň, lékařka a zakladatelka táborové nemocnice Stefania Perzanowska.

Židovská žena porodila v táboře syna jménem Mojžíš. Maminka a lékařka se v zápětí dohodly, že o narození malého Mojžíše nikomu neřeknou. A to z toho důvodu, že židovské děti byly v koncentračním táboře Majdanek vražděny přímo po svém narození.

Mojžíš by se letos dožil 80 let

Novorozeného chlapečka Mojžíše schovávala lékařka Stefanie Perzanowska několik měsíců v táborové nemocnici. Chlapec si vedl moc dobře a prospíval. Bohužel až do dubna 1944, kdy byla celá táborová nemocnice Majdanek „evakuována“ do Osvětimi.

„Když tato židovská žena odcházela z Majdanku s několikaměsíčním chlapečkem v náručí, byli všichni překvapeni. Hlavně zaměstnanci tábora. Po příjezdu do Osvětimi byli maminka s chlapečkem okamžitě posláni do plynové komory, kde bohužel zemřeli,“ popsala smutný příběh Marta Grudzińska ze Státního muzea v Majdanku. Mojžíš, který se v Majdanku na Vánoce 1943 narodil, by paradoxně v letošním roce oslavil kulaté 80. narozeniny…

Hrdinná lékařka Stefanie Perzanowska napsala o Majdanku knihu

Vězněná lékařka Stefanie Perzanowska, která se chlapečka Mojžíše snažila zachránit, byla silná žena, profesionálka i velká autorita. Uznávali ji nejen vězni, ale také zaměstnanci koncentračního tábora Majdanek. Stefanie Perzanowska, narozená 26. srpna 1896 ve Varšavě, byla na sklonku roku 1942 zatčena za účast v polském odboji. V roce 1943 se dostala do koncentračního tábora Majdanek u Lublinu, kde založila vězeňskou nemocnici (tzv. rewir).

Mnozí Stefanii Perzanowskou označují za jednu z nejstatečnějších polských lékařek, která přežila utrpení nacistických koncentračních táborů a zároveň poskytla potřebnou lékařskou péči tisícům svých spoluvězňů. Musíme mít ale na paměti, že veškeré toto její úsilí probíhalo uprostřed nacistického teroru, brutality, sadismu a vraždění.

V dubnu roku 1944 byla táborová nemocnice Majdanek evakuována do Osvětimi a spolu s ní přešla do tohoto koncentračního tábora také doktorka Perzanowska. Ta byla v Osvětimi registrována jako vězeň č. 77368. V lednu 1945 absolvovala z Osvětimi dramatický pochod smrti do ženského koncentračního tábora Ravensbrück, v jehož podtáboře Neustadt-Glewe se v květnu 1945 dočkala osvobození.

Po návratu do rodného Polska Stefanie Perzanowska téměř okamžitě nastoupila coby vedoucí lékařka interního oddělení v nemocnici v Radomi. Následně se stala specialistkou na interní a kardiovaskulární choroby. O tom, co v koncentračním táboře Majdanek konkrétně prožila, napsala mimo jiné knihu Když se myšlenky vrátí do Majdanku (1970). Zemřela 16. srpna 1974 ve Varšavě. Ve Státním muzeu v Majdanku je uložena velká sbírka jejích dopisů, poznámek, dokumentů a vzpomínek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz