Hlavní obsah
Aktuální dění

Když musím, tak musím (cosi dodat)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Jan a Marsell Bendigovi terčem kritiky? Dovolím si k ní přidat pár svých poznámek.

Článek

Vystudovala jsem gymnázium, vysokou školu, mám atestaci, jedno čestné uznání za několik básniček a dvakrát úspěšnou řešitelku krajského kola fyzikální olympiády. Pustila jsem si v médiích právě propíraný vědomostní pořad se zpěvákem Janem Bendigem a jeho bratrem Marsellem Bendigem a musím říct, že asi jednou mi, u soutěžních otázek v něm, včas naskočila odpověď! Božidara Turzonovová, jako Emma Destinnová, jak pod širou oblohou zpívá píseň Kdož sú boží bojovníci, mi nemohla v hlavě nezůstat! Nechci zlehčovat význam a práci osobností, kterých se otázky ve zmíněném A-Z kvízu týkaly, ale důležité přece je i to, kam člověk směřuje svoji pozornost! Klidně vám třeba řeknu, na čí hudbu letí orel ve známé reklamě na minerálku, ale kdyby se mě někdo zeptal, nad kterou letí řekou, bude vymalováno!

Mimochodem, nemáte dojem, že takhle, jako Jan a Marsell, mohou dopadnout děti, které se budou spoléhat na rychlé vyhledávání informací, místo na paměť? Chceme u potomků všeobecný přehled? Přehled o čem všem do toho přehledu všeobecného asi spadá?

S jedním z mých přátel jsme se zaradovali, když jsme se kdysi dočetli, že velmi inteligentní lidé nebývají příliš sečtělí, neboť na to nemají čas. Byli jsme potěšeni, že se tudíž nemusíme trápit malou rozlehlostí našich knihoven. Spolehlivost nepřímé úměry mezi výškou inteligence a velikostí knihovny jsme z pudu sebezáchovy raději nezkoumali!

Ve skutečnosti nám v hlavě někdy může z četby, poslechu či sledování různých pořadů a filmů zůstat toliko pár praktických poznatků - třeba ten, že nejvyšší stupeň emocionální reakce je vtip!

Četla jsem, jak už jsem někde psala, jednu knihu od C. G. Junga, s názvem Analytická psychologie, její teorie a praxe. Člověk se prý orientuje, jak se v ní píše, buďto zejména myšlením nebo převážně citem. Myšlení a cítění jsou si, podle Junga, rovné. Autor knihy popisuje, jak například potkal, trochu k mému překvapení, při svých terapiích vysoce emocionální typ lékařky, nebo to, že se mu složitěji pracuje, při řešení jejich problémů, s lidmi ze světa umění. Údajně se jim často hůř něco vysvětlovalo. Jsou to, jak tvrdil, spíš emocionální typy lidí než typy myslící. Obecně - někdo je spíš typ vědec a převážně myslí, pracuje s konkrétními údaji, někdo je spíš typ umělec a převážně cítí. Znamená to, že pracuje spíše s emocemi, s hodnotami, než s fakty. To neznamená nadřazenost vědce nad umělcem nebo opačně. Má to logiku - umělci stále něco důležitého, povznášejícího či krásného chtějí lidem předat! Vědci potřeby lidí jistí po stránce technické, vzdělávací a podobně. Pokud převážně kultivujeme jedny svoje schopnosti, jiné jdou, logicky, trochu stranou a nebudeme s nimi příliš bodovat. Pokud nebudeme dělat kliky, nebudeme mít tak velké bicepsy, jako je má ten, kdo takto cvičí často - se zatížením částí mozku je to podobné.

Všimli jste si, jak obrovská legrace s těmi dvěma mladými soutěžícími muži je? Jak pohotoví, i když mohou být pod stresem, dokážou být? Třeba já si již, jak mi narůstá věk, uvědomuji, že smím i něco nevědět, proto mám stres menší (ne snad, že si tím pádem velkoryse spletu antikoncepci s lékem na prostatu)!

Stane se, že holka krásně zpívá, ale nemá ideální angličtinu. My, kteří ji hodnotíme, říkáme i slovní spojení, jako je modus operandi (charakteristický pracovní postup), ačkoliv správně se to latinsky vyslovuje módus operandý. Také mi nějak není jasné, proč je třeba Fanny von Louže, tedy Fanny z Louže, Fanny von Loužeová?

Všichni jsme se někdy srazili s blbcem. Není to nic příjemného. Nejhorší je, když už na nás mrkne i ze zrcadla- stalo se vám to? Víme ale vždy přesně, kdo je blbec a kdo ne? Vzhledem k momentálním kritikám bratrů Bendigů ve veřejných diskuzích bych se ráda na něco zeptala. Nebyl to Jan Bendig, kdo svým skvělým zpěvem rozplakal i Karla Gotta? Kdo ukázal tolik empatie a schopností v pořadu Výměna manželek? Kdo umí složit písničku? Komu to skvěle ladí s Lucií Bílou? S Monikou Bagárovou má osmnáct milionů zhlédnutí pod písní Amen - to mě dnes, jen namátkou, také napadlo! Jeho bratra, přiznám se, moc nesleduji, ale vím, že zpívat rovněž umí, sám i s bráchou, a také umí skvěle hrát! Bude to asi i znalec krásy, jinak by v kvízu tak nevynikal při výčtu jmen pěti známých sester!

Jste-li dobří, přátelští, pilní, umíte-li i přemýšlet a hledat tu pravou cestu, pak se nenechte rozčílit! Kdybyste i něco důležitého nevěděli, zítra je také den! Není člověk, který by věděl všechno a není ani člověk, který by uměl všechno:

Je sezamská kost sexy veganka? Obsahují kosmetické přípravky filtr proti reliktnímu záření? Promiňte mi, prosím, že si dělám legraci!

Lidé, mějme se rádi! Prý se rozčiluje hlavně ten, kdo si sebou není zcela jistý. Je tu důvod se rozčilovat, když jsme prý jednou nezaperlili? Není, že?

Všechny zdravím, přeji hodně štěstí a krásné, láskou, přátelstvím, úspěchy, zdravou myslí i těly, a v neposlední řadě pohodou naplněné dny! Krásné blížící se léto!

23.6.2024 - ještě dodatek:

Děkuji za dnešní test pro bratry Bendigy, na domovské stránce, tentokrát s výběrem ze tří možností odpovědí! Vypadá to, že mám i nějakou schopnost učení. Tu a tam jsem něco přece věděla či tušila už původně. Říkám si k tomu, že když třeba lidé dvanáct hodin i více odstraňují nádory nebo od nevidím do nevidím jinak pracují, doma pečují o autisty, prádlo i jídlo v hrncích, pak to, že hoří Notre-Dame, jim dnes nebo zítra stěží unikne. To, kdo se před ním, nikoliv chvályhodně, ale určitě s dobrým úmyslem, vyfotil, jim ujít může a také i mnoho dalšího.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám