Hlavní obsah
Zdraví

Přežít jako Lojza

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Linda Dlouhá

Znáte Lojzu? Neznáte? Nevadí! Když se rozdával takt, Lojza zrovna rouboval jakési rostliny, zdroje pod zemí rostoucích dobrot, na meruzalku, aby se nemusel ohýbat.

Článek

Přemýšlím, jak třeba napsat, že páteř není jako rohlík, že jsou to spíš vrstvy na sobě. Těsto, krém, těsto, krém, tak nějak se to tam střídá. Ten krém je tam zavřený, ale stěhuje se jako majonéza v sendviči - jak na jedné straně do sendviče kousneš, na druhé straně ti vystříkne na kabát! Můžeš to celé ohnout, tedy, to opakující se těsto s tím krémem, ale nesmíš náplň moc dlouho nechat tlačit proti konvexitě. Ten krém! Ve skutečnosti je ten krém, na páteři, rosol, ne krém, a kolem třicítky už trochu stárne a chová se polotekutě - přesouvá se pomaleji. Když dlouho sedíš, tak se hrbíš, tím pádem rosol putuje tam, kde není sevřený, směrem dozadu. Když si pak lehneš, rosol se pomalu odebere zpátky, tedy, směrem od vrcholu hrbu do kavity. Nestačí lehnout si na dvě minuty, spíš na dvacet, než se rosol přemístí. Co je kavita? Třeba - lavor je konkávní, proto se do něj dá nalít voda. Má kavitu, tedy česky, jámu, vyhloubení. Když se lavor obrátí, tak na druhé straně je konvexní, takže konvexita znamená něco jako kopec, vyklenutí. Když ti někdo třeba napíše, že máš sinistrokonvexní skoliozu, znamená to, že máš páteř ohnutou doleva. Sinister rovná se levý. Vlevo bude tedy vyklenutí křivky a vpravo jáma nebo vyhloubení křivky.

Kdyby přišel tenhle Lojza, podíval by se mi přes rameno a řekl by asi, že je to moc složité a že takhle se to nepíše!

Lojza to dělá takto - sedne si k počítači a píše třeba tohle:

„Holky, to neděláte dobře, že nosíte ty děti hlavou nahoru! To jste si nevšimly, že v děloze jsou hlavou dolů? Vy z těch dětí děláte blbečky!“

K mému velkému překvapení má Lojza lajky. Kdepak moje neexistující zpětná vazba!

Tak si říkám:

„Ty můj doktore Columbo, co jsem si tě vymyslela, ve svých předchozích článcích, je to vůbec dobré, být neurotik typu hochštapler? Kdybychom sešli trochu dolů, na žebříčku možných patologií, možná bychom mohli začít napodobovat lidi, jak se píše, abychom mezi nimi snáze přežili! Mám nápad:

„Holky, ta moje se uprdla panímandou! Vám to netěsní, tam dole! To neděláte dobře, že rodíte do tý vany! Dostane se vám tam chlór a ten kolem sebe nenechá nic malýho živýho! To vám nevadí, že vám mimča polykají chlór?

Literatura:

Bednařík J., Kadaňka Z., Vertebrogenní neurologické syndromy (Triton s.r.o. 2000, str. 24)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz