Hlavní obsah
Cestování

České předsednictví EU má za hranicemi dobrý zvuk. Postřehy z Horních Frank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AI Stable Diffusion

Výroční konference pořádaná v německém Bambergu otevřela klíčová evropská témata a nabídla příležitost rozšířit si společenské sítě: pro mnoho z nás to pravé bohatství.

Článek

Citát autorky Porter Gale zní v angličtině výstižněji: your network is your net worth. Já jsem si jej připomněla na počátku měsíce v rámci pravidelné Výroční konference Česko-německého diskusního fóra.

Posláním Fóra, jež se letos sešlo v německém Bambergu, je podpora dialogu mezi Čechy a Němci. Podílet se na něm mohou všichni, kdo chtějí k úzkému partnerství přispět – politici, vědci, novináři, podnikatelé a zástupci neziskových organizací.

Akce se pravidelně zúčastňují i studenti a účastníci programu Czech-German Young Professionals Program, jehož jsem byla v minulosti součástí, a tak více navnímat problematiku našeho největšího souseda a obchodního partnera – navzdory tomu, že neumím německy. Program totiž probíhá v angličtině. Na konferenci, kde se hovoří česky a německy, si jezdím pro pravidelnou dávku inspirace, nadhledu a porovnání názorů z české i německé perspektivy. A samozřejmě jsem ráda, když mám možnost se vidět s lidmi, s nimiž sdílím společný zájem.

Válka na Ukrajině, energetika a odolnost společnosti

Témata, která se v rámci letošního ročníku konference diskutovala, překvapivá nebyla. Válka na Ukrajině zdůraznila nutnost věnovat se problematice evropské bezpečnostní architektury, evropské energetické politice či otázce dezinformací a posilování společenské odolnosti.

Jako Češka jsem však byla hrdá na to, jak bylo opakovaně vysoce pozitivně hodnoceno předsednictví ČR v Radě EU, stejně jako fungující přeshraniční spolupráce. Právě čeští pracovníci velkou měrou přispěli k tomu, že německý region Horní Franky, dříve známý svými ekonomickými problémy, se stal prosperujícím regionem s nízkou nezaměstnaností a zvýšeným zájmem firem o podnikání právě v této části Bavorska. Nezapomeňme, nakolik na jednu stranu logické bezpečnostní opatření ve formě kontrol na hranicích mohou způsobit lidem v příhraničních regionech problémy s dopravou a se zásobováním, a tím mít dopad na jejich kvalitu každodenního života.

Mluvme spolu!

Proč je důležité, aby spolu mluvili nejen představitelé států, politických stran nebo regionů, ale i širší zástupci veřejnosti? Význam komunikace se stal jakýmsi leitmotivem konference. Je potřeba nejen vést dialog, ale i naslouchat a mít snahu si vzájemně porozumět. Začněme na úrovni států, pokračujme napříč jednotlivými společenskými vrstvami a skončeme u jednotlivců. Korektní dialog předpokládá, že odlišné pohledy jsou legitimní. Perspektiva z Berlína je nevyhnutelně odlišná od té pražské. A jednou z úloh diplomacie je právě řešení konfliktů z rozdílných perspektiv vyplývajících.

Zajedťe si do Bambergu

Německý Bamberg, také přezdívaný Francký Řím, rozkládající se na sedmi pahorcích a v údolí mezi rameny řeky Regnitz, je s českou historií spjatý po více než tisíc let až do současnosti. Nejprve se jednalo o politické cesty českých panovníků za biskupem do Bambergu spojené s přenocováním na Starém knížecím dvoře. Milovníkům architektury neunikne působení barokních stavitelů Dientzerhoferů. Po sametové revoluci Bamberg navázal partnerství s Prahou 1, jehož 30. výročí se příští víkend slavnostně připomene. A současnost je symbolizována působením nejen Němci oblíbeného a uznávaného dirigenta Jakuba Hrůši v čele Bamberských symfoniků. Sepjetí české historie s německou, ono vzájemné stýkání a potýkání se s Němci, vlastně dostává jiný rozměr. Nadčasový. Jsme součástí západu a jednota a fungování EU je pro nás důležitá. A o tom, že se o budoucnost Evropy nyní válčí na Ukrajině, už nemůže být pochyb.

Radnice jako symbol

Radnice postavená na mostě, tak, aby nebyla ani na územím biskupském, ani na území měšťanském, mi přijde zajímavou paralelou pro hledání kompromisu a řešení problémů. A závěrem výzva k akci, která Čechy potěší. Ochutnejte místní kouřové pivo v restauraci Schenkerla. Horní Franky jsou mimo jiné i místem s největším počtem pivovarů na obyvatele.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz