Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Dopis učiteli matematiky na základní škole

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels Monstera Production

Přestože je na této pražské základní škole zvykem komunikovat až s týdenními prodlevami na podněty rodičů, náhle přišla ve čtvrtek od učitele matematiky zpráva. Typická a obvyklá - ale názorně odkrývá nekvalitu výuky v českých školách.

Článek

Uvedu zprávu od učitele v celém znění:

Dobrý den, vážení rodiče, chtěl bych připomenout pololetní písemku, kterou budeme psát s žáky v pondělí. S tím, že pololetku píšou a co v tom bude, jsou již nějakou dobu seznámení a doufám, že i Vám to přetlumočili. Píšu Vám abyste je lehce popíchli k tomu, aby už teď se na to začali připravovat, jestli už to nedělají. Bude to obsáhlejší test a bude mít i větší váhu, takže ti nepřipravení by si mohli o dost zhoršit známku, a naopak ti připraveni výrazně známku zlepšit. V případě absence budou žáci psát malinko těžší verzi další pondělí. S pozdravem…“

Protože je tento kolega mladý, mám pro něj vzkaz, ale je také plný otázek. Předně: touto zprávou jste dobře ilustroval, jak mizerný učitel zatím jste. Opravdu si myslíte, že matematika je od toho, aby se žáci na test učili od čtvrtka přes víkend až do pondělí? Spadl jste z hrušky na makovici? Pokud jste je učil kvalitně, dovednostně a činostně, proč by se měli čtyři dny šprtat? Pokud jste správně rozvíjel jejich dovednost řešit matematické úlohy a problémy, nad čím by nyní měli vysedávat? Myslíte si, že učíte na nějakém gymnáziu, kde jsou žáci na podobné poškozující a hloupé zacházení od učitelů zvyklí? Vím, že nepracujete v kvalitní škole (protože váhy známek používají jen školy špatné) a na peďáku jste se také o dobré výuce asi moc nedozvěděl, ale to nemáte žádný pedagogický cit? Napadlo vás, jak by byli žáci přetíženi, kdyby na ně takto vyrukoval každý učitel ve více předmětech? Váš úkol je ukázat jim, že matematika je zajímavý, zábavný a přínosný obor - jak to chcete dokázat, když rozkazujete rodinám, aby se děti drtili od čtvrtka celý víkend? A co by se vlastně měli učit? Kdo jim pomůže? Myslíte si, že když jste je matematiku správně nenaučil vy, tak nyní se seběhnou rodiče k žákovi, který něčemu nebude rozumět? Oni ale nejsou učitelé matematiky, tím jste vy. Pokud žáci nezvládnou příklad, dal jste jim ho příliš obtížný nebo příliš brzy a je to vaše didaktická chyba. Protože vy máte diferencovat obtížnost a vést žáky přiměřenými a postupnými kroky. S porozuměním matematice! Oni nemají šturmovat přes víkend to, co jste vy nezvládl za celé týdny.

Foto: Líný učitel

Zpráva od učitele

Vím, že takhle stejně učili i vás, ale to jste se za ty roky vůbec neposunul v přemýšlení o tom, co je to kvalitní vzdělávání? A co ta výhrůžka, že následný test bude těžší? Takže když někdo absentuje z důvodu nemoci, dostane horší test? Máte být férový učitel, ne podrazák. To jste opravdu tak nekompetentní? Takhle vypadá motivace, se „mohli o dost zhoršit známku“? Vím, že ti našprtaní si ji zase zlepší, ale je další pedagogická bída - tentokráte hodnotící. Jak by mohla jedna známka tak výrazně ovlivnit výsledky práce za celý školní půlrok? To jinak v hodinách neděláte nic? Žáci nejsou hodnoceni za výsledky své práci téměř každou hodinu? Aha, já zapomněl - oni většinu hodin vůbec nepracují, vy jim přece vykládáte látku a oni pak jen drilují. A navíc je z vašich slov jasné, že známky průměrujete. Další zhůvěřilost našeho školství. Neumíte opravdu vůbec nic udělat dobře?

Tak víte co? Mám pro vás návrh. Pokud se výrazně nezlepšíte, vydejte se co nejdříve na dvě cesty. První bude do ředitelny, kde dáte výpověď pro pedagogickou neschopnost. Druhá zase na vysokou školu, kde vás připravovali na učitelskou profesi. Tam budete reklamovat diplom - ať vám vrátí všechny ty roky, co jste tam trávil. Byly promarněné zbytečně.

Jenom nevím, proč vám to píšu já a ne dvacet pět rodičů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz