Hlavní obsah

Ředitelka základní školy kryje sexuální obtěžování žákyň ze strany učitele

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tumisu Pixelbay

Když si ředitelka školy počíná jako hraběnka, která má ve sborovně dvořany a ostatní jsou nevolníci, může vše zajít opravdu daleko. Dvořan přece může vše.

Článek

Jistá moravská základní škola měla několik let opravdu dobrou ředitelku, která se snažila navést školu na cestu kvalitní, moderní výuky. Jenomže, jak to tak u nás chodí, přišly volby a změny v zastupitelstvu vedly k tomu, že i ve škole se odehrála škatulata. Ředitelkou školy se stala (nazvěme ji tak) „Hraběnka“. Jako učitelka byla sotva průměrná. Když se provádělo měření klimatu, jiná paní učitelka dostala od dětí z této školy 55 medailí. Hraběnka dostala devět a z toho ve třídě, kde byla třídní učitelkou, jí děti daly celkem pět. To ve třídě, kde máte mít se žáky ten nejlepší vztah, opravdu není mnoho. Pak vám nepomůže, když v té třídě naléváte na školním plese deváťákům alkohol, protože respekt a lásku žáků si nekoupíte. Ale teprve jako ředitelka Hraběnka ukázala, kde je lidské dno. Věci, které se ve škole začaly dít, se naprosto vymkly nejen dobré pedagogice, ale zdravému rozumu. Posuďte sami. Hraběnka nařídila všem učitelům výuku, která jako by se propadla strojem času z roku 1982. Ve školní jídelně se začaly servírovat VIP obědy. Plebs, tedy žáci a někteří učitelé, mají třeba knedlíky se švestkovými povidly. Zato VIP členové (ředitelka a její oblíbenci ve sborovně) mají knedlíky s opravdovými švestkami. Taková hloupost, řeknete si. Ale stovka podobných „drobností“ vám vytvoří peklo na zemi, pokud nejste poslušný a loajální dvořan.

Hraběnka nejen že neví, jak má vypadat kvalitní výuka, ale svým oblíbencům toleruje věci, které jsou hrubým porušením pracovních povinností a podle mého soudu i zákonů České republiky. Na škole působí učitel (nazvěme ho Dvořan), který učí tělocvik, pracovní činnosti, matematiku a anglický jazyk. Je to exemplář toho nejhoršího typu učitele: samá frontální výuka nebo pouštění filmů na celou hodinu. Tento „učitel“ uhodil pěstmi žáka, ale Hraběnka ho podpořila. Prý: Ten kluk nemá rád tělocvik, takže si to vymyslel! To, že vše vidělo hned několik jiných dětí, nebylo důležité. Když Dvořan viděl, že mu u ředitelky procházejí věci, za které by jinde letěl na hodinu, osměloval se víc. Slovní urážky žáků byly na denním pořádku: Ty šuline, zmáčknu ti kule, tak, že ti oči vyletí z důlku, z mých hodin budeš domů chodit pochcanej a posranej… a podobně.

Foto: Líný učitel

Stížnost šesti žákyň na chování učitele

Tenhle výtečník ve škole působí jako postava ze špatné komedie. Například jednou zapomněl žáka 9. třídy v šatně, kde ho zamknul a žák tedy vylezl ze šatny oknem. Co na to Hraběnka? Žák od ní dostal ústní napomenutí, že porušil školní řád, když opustil budovu školy oknem. Dvořan během školního roku hned několikrát svévolně v době výuky opustil žáky a šel si zakouřit. Když na to byla upozorněna ředitelka školy, tak učitelům sdělila, že Dvořan koná dozor nad dětmi z okna svého kabinetu (!) a že takhle je vše v pořádku. Výuku Dvořan běžně začíná o 10-20 minut později a stejně tak ji končí dříve. Žáci také vícekrát potvrdili, že místo tělesné výchovy měli za úkol najít prázdnou učebnu, kde by mohli být na mobilech a nechali ho na pokoji. Ale ani tohle není to nejhorší.

Začaly si totiž také stěžovat žákyně osmé a deváté třídy: Pan učitel nás hladí po ruce a ramenou a pije nám z pití. Chodí k nám bez zaklepání do šaten. Má úlisné řeči, třeba culík je prý na nás sexy. Má i jiné nevhodné narážky. Sní nám půlku tyčinky a tu druhou nám doslova narve do pusy. Učitelka, která chtěla podobným věcem zabránit, si ředitelce stěžovala. Také jedna její kolegyně potvrdila, že i jí si žákyně stěžují. Stejně tak chlapci, kterým Dvořan kromě nadávek i velmi bolestivě drtí ruce. Dvořan ovšem tvrdil, že jsou to lži. Ředitelka na poradě všem veřejně sdělila, že některé učitelky jen zmanipulovaly děti a to je vše. Jenomže když se přidaly i další kolegyně, editelka neochotně slíbila, že bude celou situaci řešit. I někteří rodiče si stěžovali. Těm přišla odpověď, že stížnost je neoprávněná. Dívkám bylo řečeno, že když je pan učitel vidí ve spodním prádle, tak je to v pořádku, neboť se jedná o plavkovou módu, když jim pije z pití, tak testuje kvalitu vody a když na ně sprostě řve, tak si to zaslouží, protože se chovají nevhodně.

Foto: Líný učitel

Plakát, který děti rozdávaly po škole

Je naprosto zřejmě, že jednání Dvořana je sexuální obtěžování. To je definováno jako situace, kdy dochází k obtěžování ve formě nepříjemné a nechtěné sexuální pozornosti. Tím, že učitel komentuje vzhled žákyň a dokonce je označuje za „sexy“, dotýká se jich a převádí situaci do sexualizované roviny, se jasně sexuálního obtěžování dopouští. Navíc jde nezletilé dívky. Jednání školy je jednoznačně nepřijatelné - jde o ukázkovou viktimizaci oběti. To vy si za to můžete, ne agresor!

Tohle není ovšem ani zdaleka všechno. Do ředitelčiny klaky patří i školní metodička prevence. Protože žákyně viděly její neochotu cokoliv řešit - i když je jejich třídní učitelka! - vyhledaly jiné tři pedagogy školy a sepsaly s nimi o Dvořanově chování zápis. Preventistka napsala vzkaz, který na tyto pedagogy útočil a v něm uvedla, ať do toho nestrkají nos. To je od metodičky prevence nejen odborné, ale i lidské selhání. Kdo má chránit děti před rizikovým chováním ze strany učitele, když ne školní metodik prevence RIZIKOVÝCH jevů? Učitelé, kteří sepsali stížnost se žákyněmi, se stali terčem nepokryté šikany ze strany ředitelky, do které můžeme například započítat i dozory, končící po 15 hodině, kdy už jsou ve škole jen uklízečky a snížení osobního hodnocení. Když na stížnost nikdo z vedení školy nereagoval, děti alespoň samy vyrobily plakát, který rozdávaly po škole.

Rodiče žáků v této škole, opravdu stojíte o to, aby ve vaší škole učil naprosto neschopný člověk, který obtěžuje žákyně a fyzicky i psychicky ubližuje dětem? Nezajímá vás, co se děje ve škole, kde ředitelka školy podporuje věci, které jsou nepřijatelné i v té nejmizernější škole? Víte, že oba tito lidé přivítají v září ve škole vaše děti?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz