Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ekologie, to je to, co u výběru nábytku nechybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto:Ryan Riggins

Dřevěná židle

Ekologie je poslední dobou velmi oblíbené téma. Už jen z toho důvodu, že pokud dnes člověk bude smýšlet více ekologicky, může i částečně chránit planetu před totálním rozkladem.

Článek

Nábytek se nakupuje z různých materiálů. A jeden z nejrozšířenějších materiálů je dřevo. Proč je dřevo ekologické? O tom si povíme v následujících řádcích.

Ekologický nákup se vyplatí

Svět se doslova topí v plastech. Likvidace plastů stojí nemalé investice, také ale výrazně škodí přírodě, právě díky uhlíkové stopě. Proto je dřevo tou správnou cestou, jak smýšlet ekologicky a udržitelně.

Dřevo patří neodmyslitelně do každé domácnosti a bylo tomu i v minulosti. Snad se nenajde nikdo, kdo by neměl alespoň dřevěný stůl, komodu či skříň. Výhodou dřeva je, že je to ekologický materiál. Protože je to obnovitelný zdroj, čerpaný z přírody. V případě, že máte nábytek ze dřeva, které roste u nás v ČR, máte jistotu, že je kvalitní a zároveň přispíváte k lepšímu životu. Navíc také podpoříte české výrobce a samotný domácí trh se dřevem.

Dřevo dodává pocit útulnosti a bezpečí. Dřevo také krásně voní a je velmi příjemné na dotyk. Proto spousty lidí preferuje právě nábytek ze dřeva před plastovým nebo kovovým nábytkem. Velkou výhodou je v současnosti bohatý výběr druhů nábytku. Nemusí to být zrovna nábytek z masivu. Jsou i jiné typy lehkého nábytku.

Velkým plusem je také originální kus nábytku, a právě takový kousek vyladí váš dům. Dnešní moderní doba má jednu velkou výhodu. A to, že se dá nábytek koupit už online v internetových obchodech. Nemusíte nikam běhat, stačí si změřit místo, kam nábytek budete chtít dát, a je vyřešeno. Pár obchodů také nabízí nad určitou částku dopravu zdarma.

Dřevo na nábytek se vyrábí většinou z dubu a buku. Z lípy se pak hlavně vyrábí dřevěné hračky. Borovice je zase nejčastěji využívána na dveře a rámy oken. A určitě jste se nezajímali o to, z jakého dřeva jsou vyrobené hudební nástroje. Nejčastěji se totiž na jejich výrobu využívá javor.

Dřevotříska NE!

O dřevotřísce se raději zmíníme hned, než bude pozdě. Cenově je dřevotříska sice výhodná, ale má velké ALE! Protože jistě nevíte, co vše taková dřevotříska může obsahovat. Dřevotříska může obsahovat formaldehyd. Proč? Protože třísky (v podstatě odpad ze dřeva) musí být něčím spojeny. I když jsou stanovené určité normy, úplně ideální pro domácnost dřevotříska není.

Karton a dřevo, to jde k sobě

Novinkou ve světě nábytku je takzvaný nábytek s kartonem. U tohoto nábytku se vsaďte, že budete mít naprosto originální kousek, který nemá nikdo jiný. Výhoda taktéž, je praktická stránka kartonového nábytku. Výdrž nábytku z tohoto materiálu je vysoká. Kartonový nábytek je skvělý v tom, že je možné přizpůsobit tvar na požádání zákazníka.

Zajímavostí je, že se tento nábytek vyrábí z recyklovaného papíru. A pokud Vás už takový nábytek omrzí, jednoduše ho odnesete do sběrného dvora. V neposlední řadě, pokud Vám doma přebývá hodně krabic, zkuste si například udělat designový kousek dle svého. Uvidíte, že to bude neotřepaný a originální kousek ve Vašem domově.

Foto: Foto:Kristijan Arsov

Dubový les

Cestou lesem

Les je pro výrobu nábytku zásadní. Avšak je nutné se o les starat. Dnes tu najdeme lesníky, kteří kontrolují zdraví stromů. V podstatě se starají o to, aby stromy měly dostatek slunce a zůstal po celou dobu svého životního cyklu nepoškozen. Proto také lesníci odstraňují různé keře a bylinky, které by mohly stínit právě stromům. Velmi pečlivě vybírají také sazenky stromů, které dávají na předem připravená místa.

Škůdci, to je opravdu velký a zásadní problém lesů. Nejhorší je dnes kůrovec, díky kterému se pak musí vykácet i celé plochy. V podstatě je kůrovec velmi chytrý. Jakmile najde strom, který je poškozený, naletí na něj a vypustí svůj feromon, kterým přiláká další. Ovšem lesník právě dbá na to, aby bylo zasaženo co nejméně stromů. Proto se kácí i jednotlivé stromy.

Okusování stromů je jedna z aktivit lesní zvěře. Zde existují i různé formy ochrany proti okusování. Vhodně se stříká repelentem nebo lze strom obalit ochranným obalem, či postavit kolem stromu ohrádku. Výroba nábytku začíná procesem v lese. Proto i takový lesník nahlíží nad dodržováním vhodných technologických postupů při kácení a následném přepravení do následující firmy na zpracování. Do některých oblastí je dodnes zákaz motorovým vozidlům. Na určených místech v lese je zakázáno těžit.

Pokud by se o stromy nikdo nestaral, postupně by se vykáceli a nezbylo by po lesech nic. Vymřelo by pak minimálně 17 druhů hmyzu, kterým by chyběla právě potrava ze stromů. A tím by se také rozjel kolotoč toho, že by další druhy neměly, co jíst (protože právě hmyz je jejich hlavní obživou).

Dnešní les, který obhospodařuje člověk vypadá jinak, než by vypadal, kdyby si les rostl na vlastní pěst. Rozdíl je mezi procentuálním zastoupením druhů stromů. Dnes najdete v lese přes 50 % smrku. Velké procento pak zaujímá borovice. Menší zastoupení pak má buk, jedle, dub, modřín a jasan.

Převažující procento u lesů, které by byly bez zásahu člověka, by byl buk. Na dalších místech by se objevila jedle a dub. V malém zastoupení překvapivě právě borovice.

Bohužel se najdou jevy, které ani lesník neovlivní. Velmi totiž může lesy poškodit mráz, vítr (vichřice) a úplně nejhůře pak oheň.

Foto: Foto:Paul Huisman

Dřevo

Tudy cesta nevede

Bohužel se najdou i místa, kde je kácení zcela zbytečné. Vezměme si například aleje kolem silnic. A to nejen kolem nich. Zbytečně se kácí i stromy ve městech, kdy ve většině případů není opodstatněný důvod. Bohužel zde dochází k tomu, že se místa vykácí, ale naopak se zasadí méně stromů. Stromy vyrábějí kyslík, tak bychom si měli právě zakládat na tom, aby se méně kácelo a více vysazovalo. Pokud se podíváme na takovou spotřebu, kterou má IKEA, budeme se hodně divit. IKEA totiž spotřebuje 1% procento světové produkce dřeva. A to není zrovna málo. Na druhou cenu je však evidentní, že zájem o nábytek ze dřeva je velké plus, že právě dřevo je stále na vysoké úrovni prodejnosti.

Pokud se zaměříme na poměr kácení v České republice, je na tom nejhůře Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Královehradecký kraj, kde se nestíhá vysadit tolik stromů, kolik by mělo. Na druhou stranu má vláda schválený akční plán adaptace změny klimatu, tak doufejme, že tomu vláda dostojí a budeme se zase těšit zeleni, která by měla být všude. A to zejména ve městech, kde je to potřeba.

Je důležité si uvědomit, že 1 listnatý strom vyprodukuje až 1 000 l kyslíku, a to jen za 1 pouhý den. A představte si, že tolik kyslíku spotřebují 3 lidé za jeden den.

Školky, jako budoucnost

Stále ještě mluvíme o stromech, a to konkrétně o lesních školkách. K tomu, aby byl dostatek dřeva pro výrobu nábytku, je nutné zvyšovat velikost lesních školek. Jak vlastně takový strom vyroste?

Nejdříve je nutné vypěstovat sazenky a k tomu nám dopomohou semínka z šišek. Zajímavostí je, že například vypěstovat borovici, je celkem jednoduché. Vyklíčí až 8 semínek z deseti. Proto, aby strom byl umístěn v lesní školce, musí někde vyrůst. Někde se využívají skleníky, pařeniště, fóliovníky a volné plochy. A jak dlouho trvá, než strom vyroste? Tak pokud vezmeme v potaz, že taková borovice je schopná vyrůst do výšky 180 cm za 10 až 11 let. Zdravý les vyroste v průměru za 100 let. Tedy dnes sklízíme to, co naši předci zaseli.

Všichni bychom se měli zamyslet nad tím, jak užitečné je pro nás dřevo. Každý člověk spotřebuje totiž ročně 130-150 kg papíru, které se také vyrábí ze dřeva. Proto je důležité se zasazovat o přibývání lesních porostů.

Foto: Foto:Dan Otis

Les

Zajímavosti z lesa

  • Je obdivuhodné, že les dokáže zadržet opravdu velké množství vody.
  • Snížení prašnosti – stromy dokáží snížit prašnost až o 50 %.
  • Běhání v lese Vám zlepší zdraví.
  • V našich krásných lesech najdeme dokonce i 500 let staré stromy.
  • Les nám poskytuje nejen relaxaci a samozřejmě i dřevo, ale také houby. Bez lesa by houby totiž také nebyly. Přes 70 % lidí chodí minimálně jednou ročně sbírat houby.
  • Pokud zajdeme i do oblasti staveb, tak dnes jsou velice moderní dřevostavby. Až 30% podíl dřevostaveb je v Rakousku. My máme zatím jen něco kolem 13% podílu dřevostaveb.

A proto se chovejme k lesu šetrně a les se nám zase odmění. Pečujme o něj, nevyhazujme tam odpadky. Ať zbytečně nepřijdeme o to nejcennější, a to o přírodu. Jaký nábytek bychom si pak vybrali?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz