Hlavní obsah
Cestování

Jak vybrat příjemně teplé moře na dovolenou? Víme, která jsou teplá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Livli

S letními dovolenými jsou pevně spjaty cesty do zahraničí k moři. Určitě se budete chtít podívat na jinou kulturu, navštívit mnoho památek, ale současně se budete chtít i jen tak rozvalit u moře.

Článek

Řada z nás miluje moře, díky jeho teplé vodě a příjemným teplotám v tamních destinacích. Pokud se plánuje dovolená u moře, je důležité počítat i s teplotou vody. Taková last minute dovolená u moře s příjemně teplou vodou může být tím pravým, co potřebujete po náročných pracovních dnech. K moři nemusíte jezdit daleko, můžete využít toho, že má Polsko moře, ale můžete se vydat i do dalekých destinací jako je Sargasové moře nebo oblíbené Rudé moře.

Je potřeba jezdit na dovolenou k moři daleko?

Z našeho pohledu je to hodně o vás. Já osobně nevyhledávám cesty do dalekých destinací, ale znám kamarády, kteří si na dovolenou v některém z rájů daleko od nás nemohou vynachválit. Každý z nás není cestovní typ, ale výhodou je, že moře je i kousek od nás, možná blíže, než si často uvědomujeme. Využít můžete přitom například cestu do Polska, které leží u Baltského moře.

Z dalekých destinací můžete využít Sargasové moře, klasikou pro Čechy se stává dovolená v Chorvatsku. Stejně tak patří mezi oblíbenější destinace i Slovinsko. Pokud si myslíte, že má Slovinsko moře studené, nebudete mít pravdu, jelikož Jaderské moře patří k oblíbeným destinacím i pro jeho letní teploty vody.

Důležitým faktorem pro výběr letní dovolené je pro mnoho z nás teplota moře. Všechna moře nejsou stejně teplá a je potřeba počítat, že i když je destinace nádherná, nemusí daná země oplývat zrovna vodou, která by se dala přirovnat k čaji. Některým z nás to vadit nebude, ale kdo vyhledává opravdu teplovou vodu v moři, musí si některé informace dopředu nastudovat, než klikne na zájezd v některé z cestovek.

Dovolená u moře v Polsku? Raději ne, pokud chcete opravdu teplou vodu

Dovolená u moře v Polsku může být příjemným zážitkem pro ty z vás, kteří hledají klidnou a méně přeplněnou destinaci. Polské pobřeží Baltského moře nabízí krásné písečné pláže, malebné přímořské vesničky a přátelské místní obyvatele. Oblíbeným městem je Gdaňsk. Nicméně pokud je vaší prioritou teplá voda, Baltské moře může být zklamáním. I v letních měsících dosahuje teplota vody v průměru jen kolem 18-20 °C, což je pro mnoho lidí příliš chladné. Pokud chcete k našim sousedům a využít moře, musíte počítat, že nemusí být tak teplé, jak byste si představovali. Sice v něm neumrznete, ale přeci jen žádná letní pohodička to pro všechny rozhodně není.

Foto: Livli

Oblíbenou destinací na dovolenou k moři je Egypt, teplá voda a krásné počasí

S trochou nadsázky můžeme říct, kdo nebyl v Egyptě, jako by nikdy nebyl na pravé letní dovolené, kterou si oblíbilo mnoho Čechů. Dovolená u moře v Egyptě je ideální volbou pro milovníky zaručeně teplé vody a slunečného počasí. Rudé moře, které omývá egyptské pobřeží, je známé svými průzračně čistými vodami a bohatým podmořským životem. Stejně tak teplé je i Středozemní moře, ke kterému má Egypt také přístup. Každý, kdo byl v Egyptě, to může s klidným svědomím potvrdit. A délka letu není až tak hrozná, i pro ty, kteří létání letadlem úplně nemilují. Teplota vody se v moři u Egypta v letních měsících pohybuje kolem 28 - 30 °C a ani v zimě neklesá pod příjemných 22 - 24 °C. Středozemní moře, na rozdíl od Rudého moře, nabízí odlišný zážitek. Pobřeží je méně přeplněné a má svůj specifický kouzelný charakter. Díky této stálé teplotě vody je Egypt oblíbenou destinaci pro milovníky koupání, šnorchlování, ale i celoročního potápění. Oblasti jako Sharm El Sheikh, Hurghada a Marsa Alam jsou vybaveny moderními turistickými středisky s kvalitním zázemím a množstvím vodních aktivit. Oblíbená je například i Alexandrie.

Chorvatsko jako oblíbená destinace Čechů pro letní dovolenou, je voda u Chorvatska opravdu teplá?

Do Chorvatska míří v létě řada českých turistů a je to jedna z oblíbenějších destinací. Řada dovolenkářů jezdí do Chorvatska vlastní autem nebo využívá vlakové spojení. To je velká výhoda, pokud se chcete z jakéhokoliv důvodu vyhnout letecké dopravě. Pokud si zadáte do vyhledávače „teplota moře chorvatsko“, tak zjistíte, že Jaderské moře je příjemně teplé.

Teplota Jaderského moře je právě jedním z hlavních důvodů, proč tato destinace přitahuje tolik českých turistů. V letních měsících, od června do září, se teplota vody v moři pohybuje mezi 23-27 °C, což je ideální pro koupání, šnorchlování a další vodní aktivity. Nejvyšších teplot dosahuje moře v červenci a srpnu, kdy může teplota vody místy dosáhnout až 28 °C. Dovolenou v Chorvatsku z hlediska teplé vody doporučujeme.

Jaderské moře můžete okusit také, pokud vyrazíte do Slovinska. Pochopitelně má Slovinsko moře, jedná se právě o Jaderské, a chybu rozhodně neuděláte, když se vydáte na pobřeží této země.

Mrtvé moře? Opravdu hodně soli a výrazně teplá voda!

Mrtvé moře se nachází na hranici mezi Jordánskem a Izraelem. Toto moře je jedinečné přírodní jezero známé svou extrémně vysokou salinitou. Díky tomu umožňuje mrtvé moře snadné plavání na hladině, protože voda má výrazně vyšší hustotu než běžná mořská voda, a výrazně tak plavce nadnáší.

Teplota vody v Mrtvém moři je velmi příjemná po většinu roku. V letních měsících se teplota vody pohybuje kolem 30 - 34 °C, což je, když to přeženeme jako horká lázeň. V zimních měsících neklesá teplota vody pod 20 - 23 °C, což stále poskytuje dostatečné teplo pro koupání. Toto teplé klima a vysoký obsah minerálů ve vodě dělá z Mrtvého moře oblíbenou destinaci pro zdravotní účely a wellness pobyty, protože mnoho lidí věří v léčivé účinky jeho minerálů na kůži a celkové zdraví. Pokud jste ještě u Mrtvého moře nebyli, měli byste o tom uvažovat.

Jakou teplotu vody nabízí Kaspické moře? Není to sice jako Mrtvé moře, ale svou teplotu rozhodně má!

Kaspické moře je největší vnitrozemské jezero na světě ležící na hranici Evropy a Asi. Je obklopeno pěti zeměmi, a to Ruskem, Kazachstánem, Turkmenistánem, Íránem a Ázerbájdžánem. Teplota vody v Kaspickém moři se značně liší v závislosti na geografické poloze a ročním období. V letních měsících se teplota vody na severním pobřeží u Ruska a Kazachstánu pohybuje mezi 24 - 26 °C. Na jižním pobřeží, zejména u íránského a turkmenského pobřeží, může voda dosáhnout teploty až 28 - 30 °C. Letní měsíce jsou tedy ideální pro koupání a vodní aktivity.

Míříte do Bulharska? Prozradíme vám, jak je na to s teplotou vody Černé moře

Černé moře omývá břehy hned několika zemí, a to včetně zmíněného Bulharska, ale také Rumunska, Ukrajiny, Ruska, Gruzie a Turecka. V letních měsících, od června do září, se teplota vody v Černém moři pohybuje mezi 23 - 28 °C. Nejvyšších teplot dosahuje voda v červenci a srpnu. Přímořská letoviska v Bulharsku a Turecku jsou oblíbenými destinacemi pro turisty hledající teplou mořskou vodu. A právě tam se i nejčastěji jezdí z řad českých turistů.

Chcete zažít teplé moře v létě i zimě? Vydejte se za exotikou k Sargasovému moři

Sargasové moře je unikátní oblastí Atlantského oceánu, které se nachází zhruba mezi Bermudami, Azorskými a Karibskými ostrovy. Teplota vody v Sargasovém moři je ovlivněna jeho položením v subtropické oblasti Atlantiku. V letních měsících se teplota vody pohybuje mezi 27 - 30 °C. Teplota vody je zde velmi stabilní, má to v dobrém slova smyslu za vinu teplý golfský proud, který oblastí prochází. Voda je teplá ale celoročně. V zimních měsících teplota vody v Sargasovém moři sice mírně klesá, ale ohybuje se kolem 22 - 25 °C, což je stále dostatečně teplé pro příjemné koupání.

Jak je na tom Azovské moře? Může se jezdit k azovskému moři?

Azovské moře je usazeno ve východní Evropě, severně od Černého moře. Je spojeno s Černým mořem úzkým Kerčským průlivem a omývá břehy Ukrajiny a Ruska. Toto moře je známé svou mělkou hloubkou, což výrazně ovlivňuje teplotu vody. Teplota vody v Azovském moři se značně mění během roku. V letních měsících, od června do září, se teplota vody pohybuje mezi 24 - 28 °C.

Každopádně, i když je teplota azovského moře příjemná, aktuálně ho kvůli bojům mezi Ukrajinou a Ruskem nedoporučujeme navštívit.

Jak vidíte, destinací, kam vyrazit za teplým mořem je poměrně hodně a výběr je rozmanitý. Od dlouhého cestování až po rychlé výlety k moři bez nutnosti využít letadlo. Léto je obdobím, kdy řada z nás stráví několik dní u moře. Přejeme vám nádhernou dovolenou, šťastnou cestu a nezapomeňte si odpočinout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz