Hlavní obsah
Bydlení

Přežijeme letošní zimu, nebo si budeme muset sáhnout hluboko do peněženky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

S prvními chladnými dny se objevuje čím dále více lidí, kteří řeší otázku, jak to bude s energiemi na vytápění. Doplatím se vůbec? Budu mrznout, protože musím šetřit? Na energie jsme se podívali trochu blíže a srovnali jsme náklady za vytápění.

Článek

Věděli jste, že existují doporučené teploty v jednotlivých místnostech?

Topí většina domácností dřevem nebo jsme více poslušní a ekologičtí?

Podle Českého statistického úřadu se k vytápění používá nejvíce plyn. Plynem se topí ve 34,4 % domácností. V těsném závěsu za touto skupinou jsou lidé, kteří řeší vytápění centrálně a mají kotelnu mimo dům, těch je 33,4 %. V této skupině jsou především paneláky a větší bytové domy, kdy se teplo dovádí do domu z externích zdrojů. Možná trochu překvapivě elektrickou energií topí jen 8,7 % domácností. Další procenta jsou pak už zanedbatelná a najdete mezi nimi například i dřevo nebo uhlí. Jak se ukazuje, jsme ukáznění a přírodu si znečišťovat nechceme. I když na některých vesnicích by se o tom dalo dlouze dohadovat. Ale i u plynových kotlů si musíme hlídat emise. Je ale využívání plynu ideální? Nemůže nám plyn v přírodě dojít? Bojíte se toho?

Plynu hrozí konec, jak dlouho si ještě plynem můžete zatopit?

Není potřeba se obávat, že by plyn v přírodě došel do pár let. Rozhodně nečekejte žádnou apokalypsu jako tomu je často v amerických sci-fi filmech. Plyn se bude těžit ještě minimálně 60 let, což jsou nejčastější odhady expertů na tento neobnovitelný zdroj energie, který vznikal postupným rozkládáním organických materiálů. Pokud by se ale růst spotřeby zemního plynu neustále zvyšoval aktuálním tempem, dojde za zhruba 53 let! Aspoň tedy tento výpočet uvedla společnost British Petroleum na webu Euro.cz. Je ale jisté, že se neustále objevují nová naleziště zemního plynu. A dá se očekávat, že tomu bude i nadále. Řešíte také odhady expertů?

Domácnosti bez plynových kotlů! Týká se to jen novostaveb nebo i starších domů?

Pokud jste narazili na nepravdivou informaci, že od roku 2029 nepůjde koupit ani provozovat plynový kotel, můžete se uklidnit. Žádný celkový zákaz plynových kotlů se nekoná. Jak potvrzuje i tisková zpráva na webu Ministerstva životního prostředí, od 1. září 2024 došlo k zákazu využívání plynových kotlů, ale jedná se o kotle první a druhé emisní třídy.

Zákaz využívání těchto kotlů je v zákoně zapsán již od roku 2012, domácnosti tak měli dostatek času se na výměnu připravit, a mohli čerpat dotace „Zelená úsporám“ nebo „kotlíkové dotace“. Při novostavbě i rekonstrukci domů musí majitelé nemovitostí pořídit kondenzační typ plynového kotle. Stále si tak můžete svobodně vybrat, jestli budete topit plynem, elektřinou nebo využijete jiný zdroj energie. Důležité je si hlídat emise kotlů, abyste se nedostali do problémů se zákony. Umíte si domácnost představit bez plynového kotle s jiným zdrojem vytápění? Jaký máte názor na výměnu kotlů vy?

Známe nejlevnější způsob vytápění domu

K vytápění domácnosti můžete využít elektrický přímotop, tepelné čerpadlo vzduch – voda, ale také kondenzační plynový kotel. Všechny tyto způsoby vytápění mají odlišné náklady za roční provoz. Pokud hledáte plynové atmosférické kotle, tak ty až na několik výjimek, z trhu prakticky zmizely. Tyto kotle nesplňují limit emisí, který je stanoven na 56 mg NOx / kWh.

Typ vytápění

Cena za vytápění za rok

Kondenzační plynový kotel

21 000 – 26 500 Kč

Elektrický přímotop

34 000 Kč

Tepelné čerpadlo vzduch - voda

12 000 – 14 100 Kč

Trend zdražování se promítá v horizontu několika let, v roce 2020 se vytápělo levněji

V roce 2020 stálo vytápění tepelným čerpadlem za celou sezonu okolo 10 559 Kč, nyní je to více, okolo 12000 – 14000 Kč za rok. Za energii elektrického přímotopu dala domácnost okolo 23000, což bylo několikanásobně méně než v roce 2024. Vytápění pomocí plynového kotle vycházelo na částku přibližně 11300 Kč za rok. V roce 2024 dáte za spotřebu plynu k vytápění zhruba 21000 Kč. Vzpomínáte si ještě na účty za vytápění v minulosti? Pokud bychom šli ještě více do historie, bude rozdíl v ceně ještě markantnější.

Foto: pixabay

Jak je to vlastně s cenou plynu a elektrické energie? Bude se v zimě zlevňovat, nebo si sáhnete hluboko do kapsy?

Cena za plyn se liší podle jednotlivých firem, od kterých odebíráte. Rozdíly v ceně mezi skupinou ČEZ, EON a Innogy je pak minimální. Pokud si otevřete kalkulačku energií, podíváte se na weby těchto firem, budete zahlceni nejrůznějšími tarify, které výrazně ovlivňují cenu. Některé tarify jsou s fixací ceny, jiné bez a u některých se musíte zavázat na delší dobu a cena pak postupně klesá. Máte radši tarify s fixací nebo se raději zavážete na delší dobu?

Základní tarif plynu na 12 měsíců bez fixace na topení při spotřebě od 30 do 63 MWh vychází u EONu na 1950 Kč / MWh, u ČEZu je cena plynu o něco málo vyšší, opět bereme v potaz základní tarif, stojí 2038 Kč / MWh. Cena plynu v posledním roce klesla meziročně o 15 %, při topení plynem tak může průměrná domácnost ušetřit až 3600 Kč za topnou sezonu. Vytápíte elektřinou? Elektrická energie je oproti plynu dražší a tím se cena promítne i do nákladů na vytápění. U vytápění elektrokotlem nebo tepelným čerpadlem u EONu při základním tarifu na 12 měsíců bez fixace si zaplatíte 5035 Kč / MWh. U ČEZu si za základní tarif bez fixace zaplatíte 5271 Kč / MWh. Ceny jsou aktuální k 3. 10. 2024.

A nyní odpověď na otázku, která vás nejvíce zajímá. Jdou ceny plynu a energií dolů, nebo je to jen mylná informace kolující médii? Nemusíte se bát, je to pravda. Cena za energie šla dolů ještě před topnou sezonou. Například EON zlevňuje plyn od 1. října před topnou sezonou pro domácnosti a firmy, které nemají zafixované ceny. Vždy je potřeba se podívat na konkrétní podmínky slevy, ale podobně postupuje i ČEZ nebo Innogy. Patříte mezi šťastlivce, kterým se cena za energie aktuálně snížila? Dosáhnete na slevy dodavatelů?

Je dobré nechat některé místnosti nevytápěné nebo se nám to šeredně nevyplatí?

Mnoho lidí se bojí vysokých účtů za topení a snaží se šetřit. Šetření pomocí vypnutí topení v některých místnostech není dobré řešení. Nejde o zimu, ve které nemůžete fungovat, ale jde o vybavení místností a stěny. Pokud je v místnosti vlhko a chladno, mohou se rychle objevit plísně a místnost se může stát postupně neobyvatelnou. A to určitě nechcete! Přitom stačí málo. Když už šetříte, stáhněte topení v nevyužívaných místnostech na nižší teplotu, ale topení zcela nevypínejte.

A pokud nevíte, jaká je optimální teplota pro konkrétní místnosti, poradíme vám! Optimální teplota v bytě je okolo 18 – 20 stupňů Celsia. Ideální teplota se liší podle místností. Obývací pokoj a kuchyně vyžadují 20 stupňů Celsia, koupelny až 24 stupňů Celsia, chodby 15 stupňů Celsia a ložnice 18 stupňů Celsia. Přetápíte místnosti nebo se snažíte udržovat ideální teplotu?

Foto: Jonas Allert, Unsplash

Tuto zimu nejspíše přežijeme bez zvyšujících se nákladů

Pokud si najdete čas a prostudujete si ceníky za dodávky plynu a elektrické energie, můžete se uklidnit. Je patrné, že cena za energie jde před topnou sezonou dolů. Ceny se sice nedostanou na ceny před covidem, ale i tak by nám mělo být o něco lépe. Klíčem je nastavení správného tarifu s dodavatelem, využívání slev a věrnostních balíčků. A pokud se chystáte i tuto zimu topit dřevem, můžete. Zákaz topení dřevem nebude, ale cílem je vyměnit staré kotle za nové. Je důležité si hlídat emise jednotlivých kotlů. Jak jste na tom vy? Jak máte nastaveny ceny s dodavateli?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz