Hlavní obsah

Nejezděte na závodní okruhy v zahraničí, Formuli 1 uvidíte v Lidlu!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Livli

Od poloviny července do půlky srpna přináší Lidl všem milovníkům motorsportu zážitek. V rámci Formulových týdnů máte možnost vidět naživo vůz F1 z týmu Red Bull Racing.

Článek

Budete v šoku! Víte, že se kdysi Formule 1 nejezdila?

Ano, může to znít hodně zvláštně a překvapivě, ale Formule 1 tady s námi není více jak 100 let! Formule 1 je série závodů, která se píše od roku 1950. Že by se před tím nezávodilo? Ale ano! Jednalo se o Grand Prix automobilů, které bylo následně nahrazeno seriálem F1.

Pokud by šlo o vůbec první závody automobilů, tak to budete muset jít hodně do historie. Psala se 80. léta 19. století, kdy ve Francii závodila vozidla na benzín, páru i elektřinu. Že si to nedovedete představit? Možná jste už někdy viděli záběry z podobných závodů, ve srovnání s dnešní F1 se jednalo o zcela jinou disciplínu, jezdilo se především na přírodních okruzích, ale i tak si závody vozidel získávaly na popularitě.

Kde se aktuálně F1 jezdí? Pokud nedojdete do Lidlu, budete muset vyrazit do světa

Závody F1 se jezdí po celém světě a závodních okruhů je opravdu hodně. Aktuálně se v sezoně 2024 jezdí 24 závodů napříč kontinenty. Jedná se o Bahrajn, Saudskou Arábii, Austrálii, Japonsko, Čínu, USA (3×), Itálii (2×), Monaco, Kanadu, Španělsko, Rakousko, Velkou Británii, Maďarsko, Belgii, Nizozemsko, Ázerbájdžán, Singapur, Mexiko, Brazílii, Katar a Abú Zabí. Závody F1 začínaly v sezoně 2024 v březnu a poslední Velká cena se koná na začátku prosince. Je až neuvěřitelné, jak se postupem času Formule 1 rozrostla. Jedná se o velmi lukrativní sportovní trh, ať už z hlediska sponzoringu nebo televizních práv.

Stáj Formule 1 Red Bull Racing jako symbol rychlosti a inovací

Každý, kdo sleduje Formuli 1, zná tuto fenomenální závodní stáj. Tento tým působí ve Formuli 1 od doby, kdy byl odkoupen tým Jaguar Racing. Je důležité zmínit, a určitě jste si toho i všimli, že stáj vlastní výrobce energetických nápojů Red Bull, který je z Rakouska. Co už se ale tolik neví, Red Bull Racing tým spolupracuje s automobilkou Ford, a takto to bude podle vzájemné smlouvy až do roku 2026. Ředitel stáje Red Bull Racing je Christian Horner.

Největší úspěchy stáje Red Bull Racing, 6 titulů v poháru konstruktérů a 102 prvních míst na startu

Historie stáje Red Bull Racing se datuje až do roku 2005, za tu dobu dokázala stáj dosáhnout na neuvěřitelné výsledky. V závodě se Red Bull ukázal už ve více než 377 závodech! Navíc se mu daří jak individuálně, tak týmově v poháru konstruktérů. Ten dokázala rakouská stáj vyhrát hned v šesti případech! Bylo to v letech 2010, 2011, 2012, 2013, 2022 a 2023. Tyto výsledky jen podtrhují výsledky jednotlivých jezdů, který se do této fenomenální stáje, kdy zapojili. Titul mistra světa ve Formuli 1 získal jezdec Red Bullu sedmkrát, a to během sezon 2010, 2011, 2012, 2013, 2021, 2022 a 2023. Ve 102 případech se postavil monopost Red Bullu na první místo. Nejvíce titulů si v tomto monopostu připsal Sebastian Vettel, který se mohl radovat ve čtyřech sezonách. Aktuálním nejlepším jezdcem stáje je Max Verstappen, který si dokázal připsat už tři tituly a v aktuální sezoně 2024 je na čele!

Jedinečná příležitost, jak si nakoupit a ještě se podívat na světový monopost

Je až neuvěřitelné, že nemusíte vyrážet na závodní okruhy do drahého Monte Carla, přepravovat se do Velké Británie na legendární okruh Silverstone nebo si platit cestu do Miami! Formuli 1 můžete vidět během vašeho klasického nákupu, a to u vaší prodejny Lidl. Prodejny Lidl jsou v rukách německého vlastníka a propojení na sousední Rakousko je tak kousek. A právě i proto se můžete aktuálně v České republice podívat na závodní vůz Formule 1. A stačí k tomu opravdu málo.

Stále tomu nemůžete věřit? Tak věřte, v opačném případě vám vaše příležitost ujede rychleji než monopost F1 na rychlé rovince. Jediné, co k tomu potřebujete, je zkontrolovat si termíny a místa, u které pobočky Lidlu monopost bude. V některých pobočkách uvidíme monopost, v jiných si budete moct vyzkoušet rychlost ve výměně pneumatik, stejně jako v pit stopu na závodech.

Hlavní atrakce v Lidlu vás dostanou!

Red Bull Static Car

Na několika vybraných prodejnách Lidlu bude vystaven opravdový závodní monopost Red Bull Racing. Můžete si ho prohlédnout zblízka a vyfotit se s ním. Vystavení vozu probíhá po celou otevírací dobu prodejny, proto doporučujeme do vybraných prodejen Lidlu osobně zajít. Taková příležitost se už nemusí opakovat. Kdy budete mít monopost F1 blíže, než v České republice?

Red Bull Pit Stop Challenge

Na dalších prodejnách Lidl si můžete vyzkoušet roli mechanika F1. Ve dvoučlenném týmu budete soutěžit, kdo nejrychleji vymění přední pneumatiku monopostu. Na přezutí budete mít pět pokusů. Budete se tak cítit jako mechanici v boxech při závodech F1, zážitek bude zcela jiný než v televizi.

Kde a kdy se akce Formulové týdny v Lidlu koná?

Formulové týdny probíhají od poloviny července do poloviny srpna v různých městech a prodejnách Lidl. Celá akce s Formulí 1 vyvrcholí v sobotu 17. 8. 2024, kdy se Formule 1 dokonce objeví i v ulicích Prahy. Jezdit s ní bude slavný skotský pilot F1 David Coulthard. Tato událost proběhne v rámci Red Bull Showrun.

Termíny Formule 1 na jednotlivých prodejnách Lidl

Red Bull Static Car

  • Velká Chuchle, Strakonická (16. - 19. 7.)
  • Beroun, Plzeňská (20. - 23. 7.)
  • Trutnov, Polská (24. - 27. 7.)
  • Kroměříž, Velehradská (28. - 31. 7.)
  • Praha, K Barrandovu (1. - 4. 8.)
  • Praha, Na Rašínovo nábřeží (5. – 11. 8.)
  • Praha, Rohanské nábřeží (16. – 17.8.)

Red Bull Pit Stop Challenge

  • Horoměřice, Suchdolská (20. - 21. 7.)
  • Brno, Trnkova (27. - 28. 7.)
  • Karlovy Vary, Dolní Kamenná (3. - 4. 8.)
  • Hradec Králové, Brněnská (10. - 11. 8.)
  • Praha, Rohanské nábřeží (16. – 17. 8)

Proč navštívit Formulové týdny v Lidlu?

Pokud jste fanoušky Formule 1, neměli byste si tuto akci nechat ujít. Red Bull Racing patří mezi nejlepší týmy nejen v aktuální sezóně, s jezdcem Maxem Verstappenem dominujícím na čele jezdeckého šampionátu. Tento tým nejenže vyhrává závody, ale také přináší významné inovace a vzrušení do celého motorsportu. Přijďte a zažijte na vlastní kůži atmosféru F1!

Navíc můžete spojit příjemné s užitečným, při návštěvě Formulových týdnů si můžete užít nejen závodní atmosféru, ale také nakoupit skvělé produkty za výhodné ceny, které dlouhodobě Lidl nabízí. Nezapomeňte, že každý týden je akce v jiném městě, takže sledujte, kdy bude Formulový týden blízko vás a připojte se k nám na tuto jedinečnou událost!

Pro aktuální informace o Formuli 1 a týmu Red Bull Racing můžete sledovat oficiální stránky F1.

Navštivte Lidl během Formulových týdnů a zažijte motorsport na vlastní kůži!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz