Hlavní obsah
Zdraví

Letní horké teploty mohou být nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Herbert Goetsch

Je sice třeba počítat, že v létě bude teplo, ale často se objevují tropické dny, které nejsou pro náš organismus rozhodně nijak příznivé. Slunce je velmi silné během poledne a je nutné se chránit a slunci se vystavovat jen s rozumem.

Článek

Velmi snadno se můžete spálit, dostat úpal nebo úžeh. Já například nikdy nehraji tenis bez kšiltovky, protože vím, že je dobré se chránit před sluncem. Stejně klíčový je pitný režim. A tím nemyslím pitný režim v podobě alkoholických nápojů, ale nejlépe čisté vody.

Vedro je životu nebezpečné, Praha je jako topeniště

Nevím, jestli jste to tušili, ale obyvatelé Prahy jsou mnohem více vystaveni nebezpečí kolapsu z vedra nebo dokonce smrti. Potvrzuje to studie, kterou dělala Akademie věd. V Praze na horko umíralo v letech 2010 – 2019 v průměru okolo 90 lidí ročně! A to není rozhodně malé číslo. Ještě horší jsou čísla z roku 2015, kdy zemřelo na příčinu vedra přes 200 obyvatel Prahy! Je potřeba si uvědomit, že v Praze je především v centru hodně velké vedro, slunce se má do čeho opřít a chybí zeleň, která by dopady slunce zmírnila.

Pozor na popáleniny, ty můžete dostat i ze slunce

Možná si myslíte, že popáleniny můžete dostat je od vařící vody na kafe nebo čaj, případně u vaření nebo při grilování. To je ale velký omyl. Popáleniny můžete dostat i ze slunečního svitu, v létě je riziko vysoké, je nutné se chránit. To potvrzují i čísla. V roce 2020 prošlo popáleninovým centrem ostravské nemocnice 15 případů lidí, kterým popáleniny způsobilo slunce. Polovina z těchto lidí byly děti! Přeci jen děti mají ještě náchylnější pokožku než dospělí, proto na to myslete, až někde s dítětem vyrazíte.

Nezapomínejte na opalovací krémy s dostatečným UV faktorem. Ty je potřeba využívat, jinak vám v létě nebezpečí popálenin může hrozit velmi rychle. Uvádí se, že čím menší teplota na vás působí, tím déle trvá, než se popálenina vytvoří. Lze se chránit, a to je důležité.

Panthenol, chlazení a ochranný krém s dostatečným UV faktorem, pomocníci na léto

Ze slunce sice nemusí hned hrozit ty nejhorší popáleniny, ale přeci jen, to není nic příjemného, co byste chtěli řešit na dovolené. Počítejte s tím, že pokud už na popáleniny ze slunce dojde, je vhodné použít Panthenol. Panthenol umožní pokožce regenerovat, a zároveň ji chladí. V momentě, kdy dojde na popáleniny od slunce, si musíte dát pozor na opětovné vystavení pokožky slunci. V ideálním případě by se to už stát nemělo a měli byste si pokožku chránit oblečením.

Být na vašem místě, tak se chráním preventivně, abych se do takové situace vůbec nedostal. Jak už jsem uvedl, hraji tenis a na slunci jsem vystavený i několik hodin. Tomu se vyhnout nemůžu, ale můžu se před sluncem chránit. Je důležité se namazat ochranným krémem s vysokým UV faktorem, nosit pokrývku hlavy a dodržovat pitný režim, pokud sportujete, tak tím ještě více.

Léto přináší nejvyšší riziko srdečního selhání!

Období léta je kvůli vysokým teplotám z pohledu srdečního selhání nejvíce náročné období. Proč se tak děje? Podle kardiologa prof. Jindřicha Špinara z Fakultní nemocnice v Brně je příčinou nesprávné doplňování tekutin. U některých lidí je problém s nedostatečným pitným režimem, v opačném případě lidi pijí až příliš moc. Obecně je ale dehydratace problém. Může to být problém u starších lidí, ale i běžných občanů, ještě více u sportovců. Je nutné tekutiny doplňovat často, jelikož jich hodně vypotíte.

Foto: Tomek Baginski

Přírodní koupaliste

Riziko úpalu a popálení od slunce vám hrozí nejvíce ve vodě a na horách

Jsou místa, která jsou z hlediska působení slunce více nebezpečná, než jiná. A jedním z těchto míst je voda. Voda přitahuje sluneční paprsky a odráží je zpátky. Navíc ve vodě se budete cítit osvěžení a neuvědomíte si, že jste vystaveni silnému slunečnímu svitu. Protože, pokud budete ležet na pláži, hodně rychle si uvědomíte, že je vám velké vedro aby jste nedostali úpal. Dalším místem jsou hory. Na horách je ve vyšších nadmořských výškách i ostřejší sluneční svit, kterému jste vystaveni neustále. Pokud vyrážíte na hory, myslete na ochranu před sluncem.

Jaké jsou na našem území nejvyšší teplotní rekordy?

Foto: Livli

Teploty

Jak vidíte v tabulce teplotních rekordů, nejvyšší teplota v České republice byla naměřena v srpnu 2012 na stanici Dobřichovice na Praze-Západ. Bylo to 40,4 stupňů Celsia. Říkáte si, že jste na teploměru viděli už i vyšší teplotu? Ano, určitě. Jedná se totiž o aktuální teplotu v daném okamžiku, a to může být u nás i okolo 50 stupňů Celsia. Hodnoty v tabulce jsou počítány jako nejvyšší teplota od 21:00 SEČ včerejšího dne až po 21:00 SEČ dnešního dne. A v tomto úseku se jedná o průměr.

Nejvyšší naměřená teplota v Evropě? 52 stupňů Celsia!

Pokud jste si mysleli, že máme v létě u nás vysokou teplotu, tak to jste se ještě nepodívali na tabulku teplot v Evropě. Udělal jsem to za vás a vytáhl jsem z ní pro vás nejvyšší teplotu, která kdy byla v Evropě naměřena. Jednalo se o portugalské město Amareleja. Dne 5. července 2010 se podařilo naměřit teplotu 52 stupňů Celsia! To je nejvyšší absolutní teplota v Evropě vůbec! Pro zajímavost, pokud se podíváte mimo Evropu, tak v USA bylo v kalifornském Údolí smrti naměřeno 54,4 stupňů Celsia! A to je nejvyšší teplota na světě! No, rozhodně bych se tam nechtěl pohybovat.

Léto je potřeba si užívat, ale je potřeba alespoň trochu myslet na vlastní zdraví. Používejte ochranné krémy, noste ochranu hlavy a doplňujte pitný režim. Užijte si léto!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz