Hlavní obsah

Povinné ručení na elektrokoloběžky – realita nebo sci-fi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Katler (unsplash.com)

Elektrokoloběžka

Možná jste už zaznamenali zprávu, že se chystá od roku 2024 povinnost zaplatit si povinné ručení na elektrokoloběžku. A je potřeba se podívat, jak výkonnou koloběžku doma máte.

Článek

A to jste si mysleli, že pokud nebudete mít nikdy auto, že se vás tyto pojistky vůbec týkat nebudou. Jste na omylu. Je potřeba se podívat, jak výkonnou koloběžku (rychlost nad 25 km/h) doma máte. Povinnost se totiž nebude vztahovat na všechny modely a typy, rozhodující bude jejich výkon.

Povinné ručení na elektrokoloběžky – radost pro pojišťovny

Z každé strany se to na vás valí. Pojistka na pojištění domácnosti, povinné ručení na automobil, zdravotní pojištění, pojištění odpovědnosti a řada dalších. Pojišťovny ale dostanou do ruky nový produkt, se kterým budou mít úspěch. Povinné ručení na elektrokoloběžky je tak další možností, jak z vás mohou pojišťovny dostat peníze. Já se na tuto skutečnost dívám čistě obchodně. Aby se celé kolečko pojišťovnictví uživilo, je potřeba neustále rozšiřovat sortiment a tady tento způsob je další příležitostí.

Týká se povinné ručení na koloběžku i vás?

Zjistit si to můžete už nyní, pokud se podíváte na elektrokoloběžku, kterou máte doma. Elektrokoloběžka nesmí překročit maximální konstrukční rychlost 25 km/h nebo její maximální čistá hmotnost nesmí být nad 25 kg a konstrukční rychlost nesmí překročit 14 km/h. Že je to složité? Dá se říct, že se bude povinné ručení vztahovat na prakticky každou elektrokoloběžku, která je jen trochu výkonnější a lepší. Koupili jste si domů takovou? Pak se bude nový zákon od roku 2024 týkat vás.

Vnímáme jako velmi správné vymezení povinnosti na silné elektrokoloběžky, jejichž výkon lze přirovnat k malým motorkám.
uvedl výkonný ředitel asociace pojišťoven Jan Matoušek

Na koloběžky povinné ručení e-kola ne?

Ještě zajímavější je, že elektrokola zatím dostaly výjimku a nebudete na ně muset zařizovat povinné ručení. A já se ptám, proč? Pokud už zavedeme jednou nějaké pravidlo, proč by zrovna elektrokola měla dostat výjimku? Však elektrokol se pohybuje po městech a cestách celá řada a patří stejně jako jezdci na koloběžkách ke stejně nebezpečným součástem silničního provozu. Jezdím pravidelně autem a nestačím se kolikrát divit, co daní cyklisté na cestách dělají. A i přesto dostanou elektrokola výjimku? Elektrokolo je už prakticky za mě motorka a proč by se tedy na ně měla vztahovat výjimka?

Foto: Varla Scooter

Silná elektrokoloběžka

Pojedete na elektrokole do zahraničí? Pozor na legislativu dané země

A když už jsme se na chvíli zastavili u elektrokol, tak jak to vypadá s povinným ručení v okolních zemích nebo v zemích EU? Většina členských států EU se vydá cestou povinnosti mít povinné ručení na elektrokola, ať už to je Německo, Itálie nebo Francie. Pokud ho tedy nebudete mít a vyjedete ven, můžete za to poměrně hodně zaplatit. A opět je tady otázka rychlosti jízdy. Pokud má elektrokolo konstrukční rychlost vyšší než 25 km/h, je považováno za vozidlo, které musí mít registraci a pojištění. Proto si vždy dejte pozor, co máte doma.

Jak se vyhnout povinnému ručení elektrokoloběžek?

Řešení je poměrně snadné. Pokud si totiž koupíte elektrokoloběžku, která nebude mít vyšší rychlost, než jsem uvedl v tomto článku, budete mít vyhráno. Elektrokoloběžky do města obvykle takových rychlostí nedosahují, alespoň ne ty, které nepatří k nejvýkonnějším modelům. Navíc doporučuji zvážit, kde všude budete na elektrokoloběžce jezdit. Pokud budete jezdit jen okolo domu nebo občas se někde kousek projedete, není nutné si kupovat výkonný stroj. Jen si tím zbytečně přiděláte starosti s povinným ručením. Pokud chcete na koloběžce jezdit jen tak pro radost, nepotřebujete jezdit zázračnou rychlostí, ušetříte za daný model e-koloběžky a ještě navíc ušetříte na pojistce.

Například pro děti do 5 let můžu ze svého pohledu doporučit lehkou elektrokoloběžku Bluetouch BTX KIDS, která je nejen lehká, ale má maximální rychlost jen 8 km/h. Naopak pozor u elektrokoloběžky pro dospělé Hikerboy City Rider, výrobce uvádí, že koloběžka umí jet až rychlostí 27 km/h, což by pro vás znamenalo nutnost zařídit si povinné ručení. Doporučuji si tedy hlídat parametr maximální rychlosti.

Je povinné ručení elektrokoloběžek nutné?

Když jsem se nad celou situací dlouze zamyslel, myslím si, že proč ne! V minulosti jste na cestách potkali jen cyklisty, ale v poslední době se majitelé elektrokoloběžek hodně rozšířili a často nejezdí úplně podle pravidel silničního provozu, který se jich ale týká. A nehod, ve kterých figurují jezdci na elektrokoloběžkách přibývá, tak proč nemít povinně zákoně stanovenou pojistku? Povinné ručení může vyřešit problémy při nehodách. Může se stát, že se jezdci na koloběžce nic nestane, ale naražením do auta ho poškodí. Z čeho se to bude platit? Povinné ručení vše vyřeší. Ano, sice řada z vás může nadávat, že je to další produkt, který budete muset platit, ale u auta jste na to zvyklí, platit si pojištění domácnosti je standard, tak proč nepřidat elektrokoloběžky. Z mého pohledu je to určitě námět k zamyšlení a věřím, že řada z vás bude mít podobný názor jako já. Cyklistů na elektrokolech a elektrokoloběžkách se bude čím dál více zvyšovat a je potřeba situaci nějak hlídat a regulovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz