Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přecházejte zničení a požárům vánočních stromečků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sapan Patel (Unsplash)

Vánoční stromek

Na co si určitě dát pozor? Období Vánoc je spojeno se zdobením stromečku. Tento proces začíná už jeho výběrem a vhodným ustavením do místnosti. Není to, ale jen tak postavit vánoční stromeček.

Článek

Každý, kdo to někdy zkusil, nám dá určitě za pravdu. Ano, pokud máte doma umělý vánoční stromeček, který rok, co rok vytáhnete z komory, není to problém. Mnohem důležitější je pevně postavit živý vánoční stromeček, který by navíc měl dostat pravidelný přísun vody. A nesmíte zapomenout ani na celkovou bezpečnost, může na nás čekat řada nebezpečí, kterým se ale dá předejít.

Nejčastější hrozby zničení vánočního stromečku jsou domácí mazlíčci nebo děti

Jen si to představte. Vánoční stromeček je nádherně nazdobený baňkami a svítí nádhernými vánočními světlenými řetězy, místností se line vůně cukroví a z televize se ozývají pohádky. Nádhera! Ale velmi rychle může být po pohodě. Musíte si uvědomit, že vánoční stromeček v živém provedení je těžší než jeho umělá varianta. Musí tedy být dobře usazen do stojanu. Pokud to neuděláte, velmi rychle může být stromeček na zemi, vánoční ozdoby na malinké kousíčky a hromada práce před vámi. A v nejhorším případě se vám to stane na Štědrý den. Tomuto je potřeba předcházet.

Pád vánočního stromečku může způsobit například domácí mazlíček. Může to být třeba i pes, ale spíše očekávejte nějakou neplechu od vaší kočičky. Kočky mají stromečky hodně rády a často vyskakují na baňky nebo na samotné větvičky. Při troše nepozornosti a špatném ustavení stromečku ve stojanu, může být stromek rychle na zemi. Další hrozbou mohou být i děti. Malé děti chvíli neuhlídáte a mohou stromeček převrhnout.

Pozor na požáry vánočních stromečků

Podle statistik sice umisťování svíček na vánoční stromečky v domácnosti zažívá prudký pokles, i tak se ale najdou lidé, kteří na stromeček svíčku umístí. V takových případech je nutné mít stromeček neustále pod kontrolou a dbát zvýšené opatrnosti. Od svíčky může vánoční stromeček lehce chytnout a zkáza může být na světě. Opět je potřeba u takových stromečků pohlídat jejich ustavení do stojanu na stromky, jelikož pád stromečku být v takovém případě opět znamenal požár. A s tím spojené velké potíže.

Bezpečnosti vánočních světelných řetězů nepodceňujte jako ostatní

Vánoční řetězy, které můžete umístit na stromeček nebo na okno, lze koupit prakticky na každém rohu. Navíc se dají koupit velice levné varianty z Číny, kde se cena pohybuje už okolo 30 Kč. Takové vánoční řetězy ale mohou způsobit největší problémy a ani nevíte jak rychle. Není to sice v drtivé většině případů, ale přeci jen je nutné být na pozoru. A nemusí se jednat pouze o způsobený požár, ale také o úraz elektrickým proudem.

Foto: Paul Green (Unsplash)

Prskavka

Průzkum potvrdil naše obavy, že si Češi manipulací s elektrickým zařízením příliš nelámou hlavu. U vánočního osvětlení se čtvrtina Čechů vůbec nezajímá o bezpečnostní pokyny, polovina pak návod pročte jen v rychlosti
Jarmil Mikulík z EZÚ

Zdroj citace: https://www.lidovky.cz/relax/zajimavosti/domacnosti-prilis-neresi-kvalitu-osvetleni-vanocnich-stromecku.A141218_112425_ln-zajimavosti_ape

A jak tedy vánoční stromeček zabezpečit, aby problém nenastal?

Bezpečnost vánočního stromečku je potřeba řešit vždy dopředu. V první řadě je nutné vybrat stromečku vhodné místo, kde může pevně stát a nebude v žádném ohrožení. Například místo na vysokém stole není úplně nejlepší řešení. Vedle umístění stromečku je nutné stromek dobře ukotvit do stojanu. Stojany se vyrábí v řadě variant – nejlepší jsou kovové nebo dřevěné stojany, které v drtivé většině případů poskytují velmi dobrou stabilitu. Hůře jsou na tom stojany plastové, ale na umělé stromečky určitě stačí. Vybírejte vždy stojany vhodné pro daný stromeček a jeho výšku. Vysoké stromečky potřebují větší stojany, jinak se vám i tak stromeček může převrhnout. Pro živé vánoční stromečky se vyrábí stojany, které mají nádobku na vodu. Stromeček vám díky vodě vydrží déle svěže zelený a nebude tolik opadávat jehličí.

Ozdoby na stromeček a vánoční světýlka z důvěryhodných zdrojů, myslete na bezpečnost sebe i okolí

Na co bych se z vlastní zkušenosti určitě zaměřil, jsou vánoční ozdoby na stromeček. Vzhledem k tomu, že mám doma kočičku, vím, jak ji vánoční baňky zajímají. Proto jsem již několikátý rok po sobě zvolil baňky na stromeček z umělé hmoty, které se v případě pádu nijak nerozbijí a nikdo se o ně tak nemůže poranit. Stejně tak jsou vhodné, pokud máte menší děti. U ozdob bych ještě chvíli zůstal. Vánoční řetězy na stromečky a vánoční světýlka volte kvalitní, raději si něco připlaťte a nekupujte hned první světýlka, která uvidíte na rohu v nějaké výloze levného obchodu. Světýlka by měla mít i osvědčení, ale ani tak na to nespoléhejte a raději je nakupujte z důvěryhodných zdrojů. Je lepší přidat pár stovek navíc, než pak řešit vyhořelý byt nebo úraz elektrickým proudem.

Pozor na požár vánočního stromečku, mějte připraveno řešení

A pokud už jste zastánci svíček na stromeček, je nutné být neustále v pozoru. Musíte mít stromeček na dohled a pod kontrolou. Nenechávejte svíčky zapálené, když nejste v místnosti. Doporučujeme si domů koupit také hasicí přístroj, který se dá koupit kolem 500 Kč a může sloužit jako první pomoc při požáru, v ten moment bude k nezaplacení.

A co ještě říct na závěr?

Určitě si Vánoce užijte. Jsou to svátky klidu a míru. Nikam se zbytečně nehoňte. Užijte si čas Vánoc společně s okruhem nejbližších – tedy rodiny, případně přátel. Buďte opatrní nejen při pojídání štědrovečerní večeře, ale také při rozsvěcování vánočního stromečku, jeho upevnění a zdobení. Je lepší být připravený než pak v nejhorší moment překvapený. Přejeme s celou naší redakcí nádherné Vánoce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Umělé vánoční stromky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz