Hlavní obsah

Roboti nám uklidí dům nebo byt bez odmlouvání, nebudou unavení ani zpocení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjurney

Umělá inteligence je všude kolem nás. Některé činnosti si už možná ani nedovedeme bez pomoci této vymoženosti představit. Nástup umělé inteligence je v poslední době raketový, máme se tedy bát?

Článek

Nebo je to zcela zavádějící myšlenka a budeme umět využít jejich schopnosti ke zlepšení života? Robot a umělá inteligence totiž umí přemýšlet, respektive se nejedná o přemýšlení, ale o vyhodnocování vstupů na základě toho, co se naučil nebo co mu bylo naprogramováno. Do určité míry si ale může umělá inteligence rozhodnout sama, ale bude čerpat z dostupných zdrojů, toho využívá například chatGPT.

Budou se texty a obrázky tvořit už jen skrze umělou inteligenci?

Zajímavým segmentem umělé inteligence je chatGPT. Ten zaznamenal opravdu raketový nástup a neustále se vyvíjí a zlepšuje. Vznikají návody, jak s ním pracovat, abyste z něho dokázali vytěžit maximum. Ale dokáže chatGPT napsat text jako člověk? Bude mít článek vždy něco navíc, co dokáže přenést na čtenáře? Můžeme se dohadovat, jestli dokáže přenést na člověka emoci. Každopádně je to skvělý nástroj, který umí pomoct s vyhledáváním informací, dokáže poradit v mnoha situacích a dokáže napsat zajímavé texty, které sice mohou na někoho působit trochu strojově, ale s trochou snahy se dá text nádherně upravit a použít.

Foto: Livli Midjurney

Přijdou o práci redaktoři, editoři a copywritteři? Na první pohled se může zdát, že ano. Na druhou stranu stále není umělá inteligence tak dobrá, aby dokázala do textů dostat více emocí a zformulovala texty tak jako člověk. Myslíme si, že zatím nebezpečí v nahrazení nehrozí. Naopak mohou vznikat nová místa. Vzniknout speciální pozice, na kterých budou lidé, kteří ovládají chatGPT a další prvky umělé inteligence? Budou tito lidé do budoucna potřeba?

Není to ale zdaleka všechno. ChatGPT dokáže dokonce generovat obrázky na základě zadání. Pokročilejší systémy umí upravit obrázek nebo fotografii podle vašich potřeb. A zvládají dokonce umístit i slova do úst daného člověka. Hrozí zde nebezpečí zneužití? Jen si to představte. Někdo vás vyfotí, najde si nějakou vaši nahrávku a na základě toho vytvoří video, kde budete mluvit k lidem. Poznat umělou inteligenci před originálem bude pro mnoho lidí obtížné a video tak může napáchat řadu škod. Rozhodně to není nic, co můžeme nechat bez povšimnutí.

Robotické vysávání je s námi v domácnosti už dlouho, nahradí zcela uklízečky?

Nebaví vás vysávání? Tak to už možná doma máte robotický vysavač, který všechno udělá za vás. Práce s robotickými vysavači je snadná. Stačí jim nastavit půdorys bytu a vysavač pak už dokáže nejen vysát, ale i vytřít podlahu za vás. Výhodou je, že některé robotické vysavače mají i UV světlo, které dokáže zničit bakterie na podlaze. Máte doma malé děti, které si často hrají na podlaze? Robotický vysavač se bude hodit. Dokáže robotický vysavač vysávat a uklízet lépe než člověk? Je lepší si vysát sám nebo to nechat na moderní robotické technologii? Je jasné, že u robotického vysavače budou nějaká omezení. Robot se nemusí dostat úplně do všech koutů místnosti. Sice si člověk dokáže vysát často lépe, ale na druhou stranu mu to zabere čas. Robotické vysavače mohou vysávat zhruba na 95 %, ale umí to zvládnout v době, kdy jste v práci, jdete do obchodu nebo vyrážíte sportovat. Zdá se, že robotické vysávání tak má výhodu, kterou nemůžete nijak smazat vlastními silami.

Foto: Livli Midjurney

Robotický vysavač

Chytré domácnosti protkané umělou inteligencí, výhoda nebo nebezpečí?

Určitě jste se dívali na některý americký film, kde se roboti zcela vymknuli kontrole. V domácnostech, které ovládala umělá inteligence, začalo být nebezpečně. Okna se uzavřela, spustily se rolety, zvýšila teplota a hlas umělé inteligence říkal něco o konci lidské rasy. To se děje ve filmech, ale co vlastně umělá inteligence v domácnosti? Je realita, že ji řada z nás používá.

Pomocí umělé inteligence se totiž dá zcela řídit celý systém chytré domácnosti. A není to jen o vysavačích, ale velmi dobře se takto dá řídit ohřev vody nebo nastavení teploty v domácnosti. Vytápění se spustí v momentu, kdy se dostane teplota pod určitou hodnotu nebo se spustí v předem nastavený čas. Díky tomu můžete jít teprve domů z práce, na dálku si nastavit pomocí aplikace na chytrém telefonu spuštění vytápění a vy tak už přijdete domů do nádherně teplého bytu. A naopak se dá pracovat v létě s ventilací a klimatizací ve velkých vedrech. Umělá inteligence se dá využívat také na regulaci osvětlení v domácnosti, velmi snadno můžete navodit příjemnou atmosféru. Obvykle se celý systém dá ovládat pomocí chytrého zařízení, často se dají dokonce dávat ústní pokyny. No není to skvělé?

U chytré domácnosti můžete také počítat s automatickým hlídáním vašeho domu. Zabezpečení dokáže přivolat zásahové vozidlo v případě vloupání. A není to nebezpečné nechat umělou inteligenci a chytrý systém hlídat? Nemůže se hacker dostat do systému a vykrást mě? Je zde určité riziko, se kterým je potřeba počítat. Nemusíte se sice bát, že by se umělá inteligence v domácnosti zbouřila proti vám, ale určitě bezpečností riziko vloupání do systému tam je. Z hlediska chytré domácnosti budete nejspíše znát značku Jablotron, která se na tuto stránku technologií specializuje.

O robotech poprvé psal Karel Čapek ve svém díle RUR.

Hoši, to je hrozný krok. Prodáváme osud lidstva, kdo bude mít v rukou výrobu, bude pánem světa. Roboti světa! Padla moc člověka. Dobytím továrny jsme pány všeho. Etapa lidstva je překonána. Nastoupil nový svět! Vláda Robotů!
(Citace z díla RUR od Karla Čapka)

Umělá inteligence je k dispozici i světě automobilů

Ovládání palubní desky hlasem je v dnešní době už prakticky běžná věc. Pokud se budeme bavit o nových a moderních vozidlech. Některá elektroauta umí jezdit sama bez nutnosti řízení. Tato autonomní vozidla, ale zatím ještě na silnicích nepotkáte, nicméně už existuje několik prototypů, které se testují. Umíte si představit, že byste řízení nechali jen na všem vozidle a umělé inteligenci? Budete se v takovém vozidle cítit bezpečně? Mohou hrozit kolize? Je hodně otázek přicházejících s tímto tématem. Určitě je velkou výhodou, že byste mohli během jízdy nerušeně telefonovat přes handsfree, bavit se spolujezdcem bez nutnosti sledovat provoz na silnici. Skvěle by se tato technologie hodila na dlouhých cestách, nemuseli byste se bát ani mikrospánku, vozidlo by nenabouralo.

Foto: Unsplash

Tesla autopilot

Zcela autonomní doprava? Mohla by přinést vedle vyjmenovaného i řadu dalších výhod. Pokud by všechna auta jezdila tímto systémem, nehrozily by nehody a nemusely by se tvořit ani kolony. Vozidlo by dokázalo vyhodnotit, jaká cesta bude rychlejší, kde je jak velký provoz a zvolit jinou trasu. Na druhou stranu musíme zmínit bezpečnost. Byl by takový systém bezpečný? Nemohl by se někdo hacknout do systému řízení dopravy a způsobit katastrofu? Rozhodně to není nic, co by bylo nutné brát na lehkou váhu.

Co ale automobily umí už nyní je pomoc při řízení podle jízdních pruhů na silnici nebo samoparkování. Máte velké vozidlo a bojíte se zaparkovat? Nemáte takové zkušenosti nebo vám parkování dělá problémy? Systém samoparkování dokáže zaparkovat auto za vás. Nemusí se to týkat jen žen, ale pokud jste žena a bojíte se s vozidlem parkovat, můžete vše nechat na parkovacího asistenta. Nevýhodou je, že ne všechny tyto systémy jsou dokonalé, některé nezaparkují úplně přesně, jelikož třeba nedokážou rozlišit parkovací čáry, kde auta stojí. Rozvoj této technologie a její vylepšování je určitě cestou, jak se opět posunout pořádný kus dopředu. Chtěli byste mít autonomní vozidlo i vy? Nebo nedáte dopustit na starou dobrou klasiku, kdy si vozidlo řídíte sami a máte ho tak pod kontrolou?

Co nás může čekat s rozvojem umělé inteligence za 10 let?

Umělá inteligence se bude neustále rozvíjet a bude čím dál dokonalejší. Pokud se podíváme do blízké budoucnosti, myslíme si, že za nějakých 10 let by mohlo být zcela běžné mít chytré domácnosti nebo využívat řadu technologií díky umělé inteligence i v zaměstnání. Mohou lidé přijít o práci? Podle všeho to úplně nehrozí, ale bude potřeba lidi přeučit na nové pozice.

Velkým způsobem se ale může změnit logistika a doručování zboží k zákazníkům. Budou drony rozvážet balíčky z eshopů a budou doručovat nákupy potravin ze supermarketů? Bude tak nebe plné mikroletadel a dronů? Jen si to představte, bude se nám v takové době dobře žít? Přinese nám to výhody nebo se tím odsoudíme k lenosti a následné záhubě? Zapojení umělé inteligence například v lékařství by mohla přinést řadu objevů a mohla by pomoci se složitými operacemi. Ale chcete se nechat operovat jen robotem ovládaným umělou inteligencí? Umělá inteligence v nedobrých rukách může napáchat mnoho škod. Určitě je potřeba se zabývat bezpečnostní stránkou.

Závěrem o umělé inteligenci…

Nemusíte být zrovna příznivcem umělé inteligence, ale proč ji nevyužít ke svému prospěchu? Pomocí moderních technologií můžete řadu činností ve vašem životě posunout dopředu. Proč byste se měli neustále honit za uklízením, když to zvládne robot za vás? Potřebujete v zaměstnání zefektivnit vaši činnost? Určitě se dá s umělou inteligencí velmi dobře pracovat. Vždy ale mějte na paměti bezpečnost. Co myslíte, mohou roboti ovládnout svět?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz