Hlavní obsah

Věděli jste, že vás může jedna z nejoblíbenějších pokojových rostlin otrávit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rostlina tchýnin jazyk (Pixabay)

Hledáte nenáročnou rostlinu, která přežije i ty nejméně zkušené pěstitele a zároveň vyčistí vzduch ve vašem domově? Tak právě pro vás je absolutní šampion mezi pokojovými rostlinami tchýnin jazy

Článek

Důležitá fakta o rostlině tchýnin jazyk

Tato zelená kráska s dlouhými listy nejenže přinese do vašeho interiéru kousek exotiky, ale díky schopnosti odstraňovat škodlivé látky z ovzduší se stane nepostradatelnou. Odhalíme pro vás tajemství této legendární dlouhověké rostliny, která svým vzhledem i vlastnostmi předčí všechna očekávání.

Dlouhé a špičaté listy, které vás uhranou

Tchýnin jazyk, známý také jako sansevieria, je oblíbená pokojová rostlina, která se vyznačuje svou mimořádnou odolností a nenáročností na péči. To je velká výhoda, protože pokud patříte mezi pěstitele bez větších zkušeností, bude i tak rostlina ve vašem domě prospívat. Patří do čeledi asparágovitých a pochází z tropických oblastí Afriky a Asie. Pro tchýnin jazyk jsou typické dlouhé, tuhé a špičaté listy, které rostou vzpřímeně a často na sobě mají výrazné pruhy v zelené a žluté barvě. Tchýnin jazyk se používá už řadu let, hodně oblíbený byl již v sedmdesátých letech.

Je známo mnoho druhů tchýnina jazyku, jaké patří mezi nejznámější? Víme to.

Označení tchýnin jazyk není jediné, které pro tuto oblíbenou rostlinu existuje. Můžete ji najít i pod označením ďáblův jazyk, hadí rostlina nebo pod latinským názvem Dracaena. Tchýnin jazyk má mnoho odrůd. Dracena trifasciata je původní odrůdou s plochými špičatými listy a se šedobílou kresbou na listech. Dracena cylindra má špičaté listy válcovitého tvaru a patří mezi jednu z nejoblíbenějších odrůd posledních let. Nižším vzrůstem a růžicí s oblými listy se vyznačuje Dracena Hahnii. A zapomenout nesmíme ani na druh Dracena Laurentii s dlouhými listy se žlutým okrajem. Tento druhy vyrůstá až do výšky 100 cm. Jak vidíte, zahrnuje tchýnin jazyk druhy, které jsou specifické, a do každé domácnosti se může hodit trochu jiný. Narazit můžete také na druh Dracena marginata.

Foto: Unsplash

Tchýnin jazyk

Jedovatý tchýnin jazyk? Rozhodně ano, je potřeba si dávat pozor, aby vám nebylo nevolno

Možná vás už napadla otázka, je tchýnin jazyk jedovatý? Je potřeba počítat, že tato pokojová rostlina patří mezi skupinu jedovatých rostlin. Nemusíte se sice bát, že byste po pozření rostliny umřeli, ale je potřeba si dávat velký pozor. U lidí sice není úroveň toxicity moc vysoká, ale krátkodobě se mohou objevit některé příznaky. Typicky můžete více slinit, může vás bolet v ústech nebo může dojít až k nevolnosti. Nestává se to příliš často, ale u některých z nás může tchýnin jazyk způsobit podráždění kůže. A podobně jsou na tom i domácí mazlíčci, takže si určitě dávejte pozor, pokud vám po okně pobíhá kočka nebo máte doma psa. U domácích mazlíčků může dojít na rozdíl od lidí i k průjmu. Jak vidíte, tak obsahuje tchýnin jazyk jedovatost, kterou se nesmí podcenit.

Víme, jaké pH půdy vyžaduje tchýnin jazyk a proč nepoužívat hluboké květináče

Pro pěstování tchýnina jazyku byste měli vědět několik zásadní informací. Velkou roli hraje půda, kterou pro tuto oblíbenou pokojovku použijete. Ideální půdou pro tchýnin jazyk je kombinace drnové půdy, listové půdy, rašeliny, hlíny a písku. Největší poměr musí mít drnovka a listovka, po dvou dílech, po jednom díle pak zbylé části půdy. Ideální pH půdy pro tchýnin jazyk je 6. Do květináče je potřeba dát naspod například drobné kamínky, aby se vytvořila drenáž. Při pěstování tchýnina jazyku je potřeba počítat s tím, že koření hodně mělce, tedy vyberte širší a ne moc hluboký květináč. Pokud máte mladé rostlinky, přesazují se vždy každý rok na jaře, u starších rostlin pak stačí jednou za tři roky. Nemusíte se bát, že by zahrnoval tchýnin jazyk pěstování, na které byste neměli schopnosti.

Zalévání tchýnina jazyku je nenáročné, ideální pokojová rostlina, pokud jste často na cestách

K zalévání tchýnina jazyku je nejlepší odstátá voda, která není příliš studená. Na to si dávejte pozor, rostlina by mohla utrpět šok a dlouhodobě by neprospívala. Stačí, když vodu napustíte do konvičky a necháte stát do druhého dne. Zalévat by se nemělo příliš moc, rostlina nesnáší přemokřenou půdu, kdy by vám mohly kořeny začít hnít. Pokud jedete na dovolenou, nemusíte se bát, že to tchýnin jazyk nepřežije. Vzhledem k tomu, že stačí během letního období zalévat jednou za dva týdny, bude stačit u většiny dovolených, když tchýnin jazyk zalijete před odjezdem na dovolenou a následně po návratu. V zimě stačí zalévat i jednou za tři týdny.

Víme, jak množit tchýnin jazyk, není to nic složitého

Stejně jako i další aspekty v péči o tuto rostlinu, má tchýnin jazyk množení, které není nijak složité. Díky tomu, že tchýnin jazyk vytváří oddenky, lze pomocí nich rostlinu i množit. Stačí kořenové oddenky rozdělit a zasadit zvlášť.

Další jednoduchou metodou množení tchýnina jazyku je využití listových řízků. Jeden dlouhý list rozdělte ostrým nožem na pěticentimetrové části. Nádherné je, že z každého kousku může vyrůst nová rostlina. Můžete nechat řízky pustit kořeny ve vodě. Dbejte na správnou orientaci řízků, horní část listu musí být nahoře. Doporučuje se nechat části listu několik hodin zaschnout a poté je zasadit do vlhkého substrátu do hloubky 1 cm. Teplé prostředí a vlhký substrát pomohou řízkům rychle zakořenit. Řízky lze také zasadit do suchého písku a přiklopit sklenicí pro vytvoření ideálních podmínek. U rostlin s barevným lemováním vám ale vyrostou pouze zelené rostliny.

Foto: Wikipedia

Tchýnin jazyk v pokoji

Kolik stojí tchýnin jazyk? Nemusíte ho množit, stačí navštívit zahradnictví

Nejlevnější tchýnin jazyk se dá pořídit už okolo 140 Kč za rostlinku. Musíte ale počítat, že se jedná o vzrůstově menší rostlinku s průměrem 6 cm. Není problém najít v zahradnictví nebo na eshopu mnohem dražší druhy tchýnina jazyku. Cena se pohybuje pak okolo 2 000 Kč za tchýnin jazyk s průměrem 19 – 21 cm. Zlatým středem je tchýnin jazyk s průměrem 12 cm, který vás vyjde na cenu okolo 500 Kč. Jak vidíte, někdy je lepší si rostlinku doma rozmnožit. Pokud to zvládnete, můžete ušetřit.

Kam umístit tchýnin jazyk? Jsou místa, na která určitě nepatří

Typicky najdete tchýnin jazyk v ložnici nebo obývacím pokoji. Tím, že čistí vzduch je oblíbený právě v místech, kde spíte nebo se pohybujete po většinu dne. Vůbec nejlepším umístěním je na okně, které směřuje na západ. Výhodou je, že můžete tchýnin jazyk pěstovat jak na slunci, tak ve stínu. Nejlepší pro ně je teplota pohybující se okolo 18 stupňů Celsia. Co ale dělat s touto pokojovou rostlinou v zimě? V zimě by měl být tchýnin jazyk na chladnějším místě, kde se bude teplota pohybovat jen lehce přes 14 stupňů Celsia. V zimě se tchýnin jazyk zalévá ještě méně, než během léta. Nemá rád příliš přemokřenou půdu, spíše sušší. Vzhledem k tomu, že se jedná o pokojovou rostlinu, je vhodné ji umístit do interiéru, lze ji případně ještě umístit do zimní zahrady, ale je potřeba hlídat už zmíněné teploty. Venku by rostlina nemusela přežít. Tchýnin jazyk nezvládne mrazy.

Má tchýnin jazyk květ? Většině pěstitelů se to nejspíše nepodaří

U této rostliny nepočítejte s tím, že by vám vykvetla. Není to totiž typická kvetoucí pokojová rostlina, jako jiné druhy. Pokud budete ale velmi dobře přihnojovat a rostlina bude stát na ideálním místě v ideálních podmínkách, může se to podařit. Nemůžete ale čekat nějaké atraktivní květy, které by vás něčím ohromily. Vypadají jako jemné bílé kytičky na stonku. Tchýnin jazyk rozhodně nevykvete, pokud ho budete mít umístěný někde pod temným schodištěm a budete ho zalévat jen jednou za měsíc. Bude to vyžadovat pečlivou práci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz