Hlavní obsah

Zbytečné kácení živých stromečků v lese, nebo krásná tradice?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash Tessa Rampersad

Historie tradice s vánočními stromečky sahá hluboko do minulosti a její kořeny jsou spojeny s různými zeměmi a kulturami. Přestože existuje několik teorií o původu této tradice…

Článek

Máte na Vánoce živý nebo umělý stromeček?

Historici se shodují, že tradice vánočního stromu, jak ji známe dnes, má kořeny v Evropě. Údajně bylo první zdokumentované umístění stromu do interiéru spojeno s lotyšským městem Riga v 16. století, kde byla k vidění zdobená jedle na náměstí.

Vánoční strom - původ a význam tradice:

Tato tradice se rychle rozšířila do dalších evropských zemí, a do dnešní doby se stala nedílnou součástí vánočních oslav po celém světě. Přesný způsob, jak se vánoční strom stal populárním, je stále trochu zahalen tajemstvím, ale tradice pravděpodobně vzešla z aristokracie a postupně se dostala i do běžných domácností. Právě šlechta přinesla tento zvyk, když si ozdobila stromeček na svátek vánoční a tato tradice se postupně rozšířila do různých společenských vrstev.

Význam umisťování vánočního stromu do našich domácností je spojen s různými symboly

Strom byl považován za znamení života a naděje, zejména v období zimních slunovratů. Jeho ozdobení představovalo radost, hojnost a oslavu života. Tento zvyk se postupem času rozšířil do mnoha kultur po celém světě, i když některé komunity neuznávají tuto tradici z náboženských důvodů, jako například jisté skupiny židovského vyznání nebo Jehovovi svědci.

Anketa

Máte doma živý nebo umělý vánoční stromek?
Živý vánoční stromek
50 %
Umělý vánoční stromek
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Kdy se rozsvítí vánoční strom v Praze a tradice kolem něj

Každoroční ceremoniál rozsvícení vánočního stromu v Praze je jedním z nezapomenutelných okamžiků, který slaví nástup vánoční atmosféry ve městě. Tato událost, která se koná tradičně na Staroměstském náměstí, přiláká desítky tisíc lidí. Je to okamžik plný radosti a očekávání, kdy se lidé sjednotí v očekávání slavnostního rozsvícení stromu, symbolu radosti a naděje pro mnoho rodin. Vánoční strom v Praze se rozsvítí v sobotu 2. prosince 2023.

Foto: Unsplash Ketevan Salia

Vánoční stromek staromestké naměstí praha

Jak velké a jaké vánoční stromečky se do českých domácností nejčastěji prodávají?

Prodej vánočních stromků v České republice je docela zásadním momentem pro mnoho lidí. Nejčastěji se prodávají středně velké stromky, jako jsou smrky ztepilé, které mají obvykle výšku kolem 150 - 180 cm. Tyto stromky patří mezi nejoblíbenější, díky své vhodné velikosti pro běžné domácnosti.

Jaké vánoční stromečky jsou v Česku nejoblíbenější?

Mezi oblíbené patří jak stromky řezané, tak i vánoční stromky v květináči. Když jde o řezané vánoční stromky, jednou z nevýhod může být jejich konečný životní cyklus. Poté, co jsou poraženy, postupně ztrácí svou čerstvost a mohou začít opadávat. Na druhou stranu, vánoční strom v květináči může vyžadovat pečlivější péči, protože je živý. Pokud se o něj nevhodně staráte, může snadno uschnout. Mezi nejčastěji vyhledávané stromečky patří kavkazská jedle, smrk ztepilý, smrk stříbrný, smrk pichlavý a borovice. Tyto druhy stromů mají své specifické vlastnosti a každý z nich přináší do vánoční atmosféry něco zcela jedinečného.

Porovnání umělého a živého vánočního stromečku

Umělé vánoční stromky nabízejí opakovatelné použití, jsou praktičtější a v dlouhodobém horizontu finančně výhodnější. Živé stromky přinášejí autentičnost, vůni a spojení s přírodou, ale vyžadují péči jako je pravidelné dolévání vody, uklízení opadaného jehličí apod.

Odkud se berou živé vánoční stromečky?

Živé vánoční stromky se získávají ze specializovaných plantáží z Česka, ale také z různých dalších zemí, odkud se k nám dováží, kde jsou pěstovány pro tento účel. Častěji než z běžných lesů, kde se vánoční stromky získávají spíše v rámci probírek, což je redukce počtu stromů za účelem prořezávání hustých lesů, to má většinou na starosti hajný a správa lesů v konkrétním regionu.

Co mi hrozí, když si půjdu uřezat strom do lesa?

Řezání stromů v lese bez povolení je nelegální a nese s sebou velká rizika v podobě vysokých pokut. Řezat stromek v lese se nesmí a nemá, určitě to nedoporučujeme. Navíc, většinu stromků, hajní stříkají speciálním silně aromatizovaným sprejem, ten se aktivuje až v teplé domácnosti a máte po Vánocích, vašim domovem se ponese velmi nepříjemný zápach a znehodnotí celou vánoční atmosféru a náladu. Proto si vánoční stromeček vždy vyberte a nakupte na místě, kde je oficiálně prodávají.

Foto: Unsplash Taylor Friehl

Řezání vánočního stromu

Ochránci přírody a zastánci umělých stromků…

Přestože zastánci umělých stromků zdůrazňují ekologický aspekt, je důležité si uvědomit, že i výroba umělých stromků má svůj ekologický otisk. Vánoční stromky představují symbol svátků a jejich výběr záleží na individuálních preferencích, ať už se jedná o živý nebo umělý stromek. Více informací, zda je lepší živý nebo umělý zde.

Jak uchytit vánoční stromek do stojanu?

Vánoční stromky se frézují, aby byly schopné absorbovat vodu a bylo možné mnohdy široký a mohutný kmen stromečku vůbec do stojanu dostat, a poté je třeba zajistit, aby byly pevně umístěny ve stojanu.

Cílem, proč umisťujeme vánoční stromeček do stojanu je, aby nám krásně rovně stál, měl pevnou základnu a byl malinko výš nad zemí, aby bylo možné pod stromeček umístit dárky. Také aby měl odkud brát vodu a nevyschl nám.

Postup uchycení živého vánočního stromku do stojanu:

1 - Usazení stromečku do stojanu

Vánoční stromeček si doneseme na místo, kde jej budeme usazovat, ideálně předsíň, veranda, garáž, dílna nebo zahrada. Stromeček nerozbalujeme a ofrézovaný kmen stromečku buďto ještě upravíme na požadovaný průměr pomocí dlátka, nebo pilky či jakkoli jinak a po upravení vložíme do stojanu na vánoční stromek. Kmen stromu by měl být ve stojanu malinko na volno, aby bylo možné stromeček vycentrovat (vyrovnat) pomocí fixačních držáků nebo pedálu stojanu.

2 - Vyrovnání a upevnění stromečku ve stojanu

Nyní je nutné kmen stromu vyrovnat a s citem dotáhnout, postupným dotahováním jednotlivých šroubů nebo jiných utahováků, vyrovnáváme kmen a směr stromečku. Je ideální, aby toto dělali dva lidé, jeden utahuje a druhý mu říká, kde má povolit a kde přitáhnout. Jakmile je stromeček vycentrovaný, tedy krásně vyrovnaný, dotáhneme fixační šrouby úplně na pevno tak, aby stromeček pevně držel a nevyvracel se nám. Některé stojany mají na připevnění a utažení vrtulové šrouby, jiné se dotahují stlačením nožního pedálu. Je to typ od typu, důležité pro všechny stejně je, aby strom pevně a rovně stál ve stojanu. To je podstata. Další tipy ke stojanu zde.

3 - Doplnění výživy stromečku, voda prodlouží životnost

Když máme strom ve stojanu upevněný a hezky nám stojí a drží, dolijeme do stojanu vodu. Opět záleží, jaký typ stojanu máme, u některých je potřeba to udělat ještě před samotným usazením stromečku. Vodu dolijeme do maximální možné výše tak, aby ze stojanu nevytékala, ale aby si stromek měl odkud vodu postupně brát a nevysychal nám. Vodu je také nutné celé svátky dolévat.

4 - Vybalení stromečku

Konečně je to tu! Rozbalujeme ho, ano je to on náš favorit, ten, který jsme kupovali a vybrali si jej. Valná většina stromečků bývá zabalena do sítě, která stromeček stáhne, aby nebyl tak objemný. Současně, aby bylo možné s ním snadněji manipulovat. Proč nevybalujeme stromeček z obalu už na začátku usazení do stojanu? Protože zabalený nám zabírá mnohem méně místa, neušpiníme se, nepoláme se a my máme mnohem více prostoru na manipulaci se stojanem a kmenem.

5 - Správný směr!

Stromeček máme usazený, upevněný, vyrovnaný a vybalený. Ale žádný živý vánoční stromek není jako z výroby, jedná se o přírodní rostlý produkt a tento fakt nám potvrzují tvarové nedokonalosti ať, už drobné nebo větší. Zkrátka stromek, i když si vybereme, co nejpravidelnější a nejhustější, tak vždy bude z některé ze stran hezčí, prostě pravidelnější a rovnější. Proto je potřeba se stojanem stromečku potočit a vybrat si tu nejlepší pozici a jeho nejlepší natočení tak, aby každý pohled na něj byl pohlazením na duši. Natáčení dělejte v místnosti, kde bude stromeček celé svátky stát.

6 - Úklid

Nyní máme vše podstatné hotové, zbývá pod stromečkem uklidit a přenést jej do obýváku vstupní haly nebo kam jej budeme chtít postavit. Je taky možné jej usazovat přímo v obýváku. Je x způsobů a názorů, jak správně uchytit vánoční stromeček, je to jako se svíčkovou, existuje asi 300 receptů a stejně každý si myslí, že ten jeho je ten nejlepší. My Vám přinášíme naše postřehy, jak to děláme u nás v redakci :-)

Jaké existují typy vánočních stojanů pro stromečky?

Existuje mnoho typů vánočních stojanů: od dolévacích a nedolévacích, kovových a plastových, až po stojany na písek nebo stojany celodřevěné. Jejich výběr záleží na preferencích a požadavcích konkrétní domácnosti.

Co je to frézování stromků a proč se dělá?

Frézování stromků je proces, kdy se spodní konec stromku ofrézuje do tvaru kužele, aby mohl stromek absorbovat vodu z vánočního stojanu a zůstat čerstvý déle. Ofrézování je postupné odebírání kůry a dřevní hmoty tedy ztenčení průměru kmene stromečku. Velké husté stromy mají opravdu velké průměry kmene a jejich ofrézování je tedy vyloženě nutné, aby se vám vůbec do stojanu vlezly.

Kolik je potřeba si připravit na vánoční stromeček peněz?

Cena vánočních stromků se může lišit podle velikosti a druhu stromu, pohybuje se v řádech od 300,- až do 5 000 Kč. Umělé stromky mohou být na první pohled dražší, ale ve srovnání s živými stromky se mohou v dlouhodobém horizontu vyplatit, jelikož není nutné je kupovat každý rok. Navíc některé dražší typy již mají integrovaná světýlka. Umělé stromky se pohybují v rozmezí od 500 Kč až do 20 000 Kč. Velmi záleží na velikosti a kvalitě zpracování, výbavě (hrající koledy, svítící, ovládání přes aplikaci telefonu, automatické vypnutí osvětlení apod.).

Foto: Unsplash Element5 Digital

dekorace

Jak si poradit s převozem vánočního stromečku?

Možnost placené dopravy je ideální pro ty, kteří nemají vlastní auto nebo mají menší auto, jelikož umožňuje přivézt stromek přímo k domovu a vyhnout se tak nepraktickému přepravování.

Co dělat s vánočním stromečkem po Vánocích?

Po svátcích může být stromek vhodně recyklován. Mnoho městských oblastí nabízí službu sběru a recyklace vánočních stromků, které jsou poté využity na kompost nebo jiné ekologicky prospěšné účely. Další možností je využití stromku jako podpory pro ptáky či jinou zahradní dekoraci. Pokud máte zahradu, stromeček prostě vytáhněte ven, nechejte opadat jehličí a na jaře jej použijete na rozdělání ohně na opékání špekáčků či z něj uděláte štěpky.

Foto: Unsplash Michel Stockman

dekorace

Proč vánoční stromeček tolik opadá?

Opadávání vánočních stromků může být způsobeno různými faktory, jako je nadměrné teplo v interiéru. Pokud máte živý stromeček, nepřetápějte, ideální teplota je maximálně 22 stupňů Celsia, přechod z extrémních teplot ze zimy -1 stupeň Celsia do 22 stupňů Celsia je pro stromeček teplotní šok! Musíte jej postupně aklimatizovat. Z velké zimy jej přeneste do střední zimy, až následující den do tepla, tedy z venkovního nákupu ho dáme do sklepa nebo na balkon, potom jej umístíme do nejchladnější místnosti v bytě či domě, to může být třeba garáž a následně teprve do teplého interiéru.

Kdy se vánoční stromečky řežou?

Stromky se obvykle řežou v období mezi říjnem až listopadem, začátkem prosince se řežou minimálně a většinou stromečky, kde se řeže na míru, kdy se v plantáži chodí a ukazuje se, který stromek chci a který ne. Volně prodejné stromky v hobby marketech jsou nařezány x týdnu před prodejem a Vánocemi.

Kdy je nejvhodnější si vánoční stromeček nazdobit?

Tradice nazdobit stromeček na samotný Štědrý den tedy 24. 12. je stále populární, ale mnoho lidí zdobí stromeček už několik týdnů před Vánoci. Vybrat si správný čas na zdobení stromu závisí na osobních tradicích každé rodiny. Jednou z nejdůležitějších ozdob je vánoční špice na vrcholek stromečku nebo hvězda, na kterou určitě nezapomeňte :-)

Závěr

Výhody živých stromků, spojení s přírodou a autentičnost atmosféry, jsou vyváženy nevýhodami, jako je jejich opadávání či potřeba pravidelné péče, dolévání vody, vypnutí podlahovky v místě, kde máme živý stromek. Naopak umělé stromky jsou praktičtější, ekonomičtější a mají menší dopad na životní prostředí, ale podle nás to nejsou ty pravé Vánoce!

Pokud se chystáte vyrazit na výběr stromku, vyvarujte se nedostatečné péči o živé stromky, která může vést k jejich brzkému opadávání. Doporučujeme také uvážlivě volit ideální čas na zdobení stromku, aby vám vydržel svěží a krásný až do samotných svátků.

Děkujeme za přečtení tohoto článku a přejeme vám klidné a radostné Vánoce 2023 plné tepla a pohody s vaším vybraným vánočním stromkem!

Přejeme vám do roku 2024 pevné zdraví, mnoho lásky a štěstí. Hodné dětičky a spoustu dárku!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz