Hlavní obsah
Lidé a společnost

Znáte prvomájové tradice? A co pálení čarodějnic? Jaro je plné zajímavých tradic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Livli

Pálení čarodejnic

„První máj lásky čas.“ Kdo by neznal tuto báseň od Karla Hynka Máchy? S jarem přichází řada tradic a s nimi řada i na již zmíněného prvního máje.

Článek

Z mého pohledu bych vypíchnul jen některé z nich. Konkrétně to budou informace o pálení čarodějnic, prvomájových průvodech a stavění májek. Tradice napěchované do jednoho víkendu, které stojí za to navštívit. A už to ani zdaleka není žádná politická akce, ale zábava pro celou rodinu na celý den.

Co stojí za tradicí pálení čarodějnic?

Za vším hledejte tradice hluboko zakořeněné v historii a znali ji již Keltové. V rámci filipojakubské noci lidé věřili, že mají zlé síly a čarodějnice mnohem větší sílu, než kdykoliv jindy v průběhu roku. Pálení čarodějnic je určeno na noc z 30. dubna na 1. květen, tedy noc před již zmíněným májem. Datum navíc leží mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Tradiční pálení čarodějnic už není ani zdaleka takové, jako bývalo v minulosti. V současné době se jedná o tradici, která má za úkol pobavit lidi, spojit se a vytvořit zajímavý program, včetně jakéhosi karnevalu. Mně se na této akci nejvíce líbí skutečnost, že se lidé sejdou a mohou do určitě míry vypnout. Líbí se mi, že se akce konají více organizovaně a jsou bezpečné. V hlavní roli figurují velké ohně s postavenými figurínami čarodějnic.

Jak už bylo zmíněno, pálení čarodějnic je v dnešní době spíše společenská akce. Lidé se pobaví, mohou si něco dobrého koupit v přilehlých stáních a muži se zase rádi napijí jednoho dobře oroseného piva.

Pálení čarodějnic je rozhodně tradice, která má něco do sebe. Pokud byste se na pálení čarodějnic chtěli jít podívat, koukněte na webové stránky vaší obce, zda neorganizuje tuto akci.

Hodně aktivní jsou v této oblasti tradic hlavně vesnice.

Kdy se staví májka? A jakou má tradici?

Pokud jsme u májových tradic, tak nemůžu opomenout ani stavění májek. Tento zvyk je nepřehlédnutelný na vesnicích, kdy většina z nich staví vlastní májku. Májky se staví buď 30. dubna nebo 1. května. Májka má v první řadě symbolizovat příchod jara, být symbolem lásky, plodnosti a mládí, ale sloužit i jako strážce obce. Jako májka se využívá vysoký strom, který se oklestí a oloupe se z něho kůra. Vršek májky je pak ženami nazdoben stuhami a dalšími jinými ozdobami v pestrých barvách. Pod korunu se pověsí nazdobený věnec.

S tímto zvykem se pojí i jejich kradení. Kradení májek patří mezi jakousi tradici, která už není tak častá jako v minulosti, ale pořád ještě na některých místech přetrvává. Májku se obvykle snaží ukrást sousední vesnice. Především mladí muži by měli držet v noci stráž a májku uhlídat. Tato tradice by ale z mého pohledu měla mít své meze a měly by se dodržovat určité zásady.

Foto: Livli

Májka

Když jsem si procházel při tvorbě tohoto článku nejrůznější zdroje, našel jsem informaci, že se krádež májky dostala dokonce před policii. V minulosti se totiž po odcizení májky „lupiči“ přihlásili a májku byli ochotni vesnici vrátit za pěknou odměnu. Obvykle se jednalo o sud piva nebo láhve vína. Pokud se ale dotyční nepřihlásí, už to nemá s tradicemi moc společného. Obzvláště velký pozor dávejte na poškození májek. V případě naříznutí může způsobit obrovské škody a být životu nebezpečná. Tak prosím dodržujte tradice, ale s mírou. Má to být přeci jen zábava a ne nebezpečný čin.

Jak je to s prvomájovými průvody v dnešní době?

První máj není jen symbolem lásky, ale také svátkem práce. A právě na svátek práce se prvomájové průvody organizují. Zhruba před více než 30 lety byla účast v prvomájových průvodech povinností a byla především spojena s oslavami východního bloku a souvisela s komunismem. Když se nad tím zamyslíte, napadla mě hned jedna otázka. Může být prvomájový průvod v dnešní době velkým lákadlem pro rodiny? Nebo to bude už navždy akce spojená s minulým režimem a lidé na ni chodit nebudou? Já jsem se rozhodl, že prvomájový průvod určitě navštívím. Proč? Už to není zdaleka akce, která by byla politická, ale spíše je vnímána jako oslava jara. Prvomájové průvody jsou už dneska spojeny i s doprovodnými akcemi ve městech a slouží jako zábava pro celou rodinu i s dětmi. Děti se mohou vyblbnout na skákacích hradech, dát si cukrovou vatu – je to prakticky taková velká pouť s průvodem a doprovodným programem, včetně vystoupení hudebních skupin a souborů.

A to mě vrací zpátky k myšlence – bude prvomájový průvod velkým tahákem i v současně době? Myslím si, že rozhodně ano. A i naše redakce Vám může doporučit ho navštívit. Jeden takový zajímavý prvomájový průvod se koná tradičně ve Zlíně.

Jak vypadají prvomájové oslavy ve Zlíně?

Zlín má prvomájové oslavy velmi dobře organizované a těšit se můžete na bohatý program. Město Zlín pochopitelně proslavil jeden z našich historicky nejlepších podnikatelů Baťa a i průvod se drží baťovských tradic. Celé oslavy 1. máje budou začínat na náměstí Míru ve Zlíně od 9 hodin, budou pokračovat až do 13 hodin, kdy půjde městem prvomájový průvod. Neváhejte a vezměte děti, partnerky, manželky běžte se na oslavy podívat. Typicky se průvodu účastní zlínské dechové orchestry, mažoretky, folklórní soubory, taneční kroužky, sportovci a zájmové skupiny. Je to velká přehlídka, kterou musíte vidět. Čas od času se podaří, že je v průvodu i alegorický vůz.

Z mého pohledu jsou oslavy prvního máje ve Zlíně velmi dobře propracované a vyplatí se je vidět na vlastní oči. Pokud máte děti, ty se mohou zabavit na doprovodných atrakcích a vy pro ně budete mít skvělý program na první květnové pondělí, kdy se nechodí ani do školy. První máj ve Zlíně stojí za to a táhne do ulic řadu lidí. Pro děti jsou vedle atrakcí připraveny i drobné dárečky, které určitě potěší.

Jak vidíte, vybral jsem jen několik jarních tradic, které se vyplatí vyzkoušet, ale i tak je z toho zábavný program pro celou rodinu na celý den. Pokud bych měl být kompletní, určitě na prvního máje nezapomeňte dát své partnerce pusu pod rozkvetlou třešní – určitě tím sklidíte velký úspěch :-) A pokud nemáte žádnou partnerku, nezoufejte a běžte do ulic a užijte si jaro a první máj naplno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz