Hlavní obsah
Umění a zábava

250 000 kubických metrů ledu v čínském městě bylo proměněno ve fascinující sochy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Löw-Beer Tugendhat, Rincewind42, commons.wikimedia, volné dílo

V čínském zimním městě se každoročně odehrává magická podívaná, která přitahuje zraky z celého světa. 250 000 kubických metrů ledu bylo pečlivě sklizeno z nedaleké zamrzlé řeky Songhua a proměněno ve fascinující sochy.

Článek

V čínském zimním městě Harbin (nebo také Charbin čínsky 哈尔滨) se každoročně odehrává magická podívaná, která přitahuje zraky z celého světa. Festival ledu a sněhu v Harbinu, metropoli provincie Heilongjiang na severovýchodě Číny, je známý svou pohádkovou atmosférou a nádhernými ledovými sochami, které mění město v zimní království jako z ledové pohádky.

Letošní ročník festivalu byl zahájen v pátek a hned od prvních chvil se stal magnetem pro turisty z celého světa. Návštěvníci se v zimních bundách opatrně pohybují po kluzkých drahách, obklopeni monumentálními sochami, které jsou vytvořeny z čirého ledu. Děti v zimním nadšení křičí, když jsou rodiči táhnuti na saních mezi vystavenými uměleckými díly, která se v noci proměňují díky barevným světlům v oslňující vizuální divadlo.

Na rozloze neuvěřitelných 810 000 metrů čtverečních se rozprostírá ledový park, který je doslova ztělesněním lidského umu. Více než 250 000 kubických metrů ledu bylo pečlivě sklizeno z nedaleké zamrzlé řeky Songhua a proměněno ve fascinující sochy, skluzavky a celé stavby, které připomínají slavné architektonické památky nebo scény z oblíbených pohádek.

Festival ledu a sněhu v Harbinu je nejen oslavou zimy, ale také ukázkou lidské kreativity a touhy po společném sdílení zážitků. I když teploty klesají hluboko pod bod mrazu, srdce návštěvníků se ohřívají radostí a obdivem k dílům, která jsou každým rokem stále ambicióznější a působivější. Není divu, vždyť v Číně jsou první zimní prázdniny od zrušení pandemických omezení a každý se nemůže radovat.

Pro Harbin byla letošní zima klíčovou sezónou, jelikož se počet zájemců o toto město pokryté ledem a sněhem výrazně zvýšil. Sociální média přinesla zprávy o návštěvnících z jižnějších, teplejších částí země, kteří se vydávají do tohoto zimního ráje. Návštěvníci z jihu, Číňani oblečení do teplých oděvů, aby odolali teplotám pod bodem mrazu, a často ozdobení roztomilými čepicemi s ušima, si vysloužili od místních obyvatel přezdívku „Malé brambory z jihu“.

Po tom, co se „brambory“ staly populárním tématem na čínských sociálních sítích, získal Harbin obrovskou online pozornost. V roce 2018 navštěvovalo park průměrně 18 500 lidí denně, což znamená, že letošní návštěvnost se ve srovnání s předchozími lety téměř zdvojnásobila. Harbin, hlavní město provincie Heilongjiang, které se nachází na nejsevernějším cípu Číny na hranici s Ruskem.

Během novoročních svátků zaznamenal místní festivalový park strmý nárůst návštěvnosti oproti předchozímu roku. Lidi si užívají ledovou podívanou a organizátory hřeje závratná suma ve výši 46 milionu jüanů, kterou vygeneroval příjem jen ze vstupného.

Poznámka: 1 USD = 7,16 čínských juanů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ledové sochy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz