Hlavní obsah
Finance

Nikdy nevsázejte na jednu kartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman- vlastní

diverzifikace

Diverzifikace snižuje riziko. Platí to na všechno. Na investice i na zdroje příjmu.

Článek

Moje babička říkala: „Nikdy nevsázej všechno na jednu kartu.“ Platí to dodnes. Jistě se shodneme na tom, že tak jak se střídá den a noc, střídají se v lidském životě období, kdy se nám daří s obdobími, kdy jdou věci ztuha. To platí i o ekonomice. Všechno se v zásadě děje cyklicky. Někdy se může zdát, že to neplatí, že se vždycky dařilo, a že to tak půjde donekonečna. To se však nedíváme dostatečně hluboko do minulosti. Každá konjunktura jednou skončí recesí. Babička by řekla: „Nic neroste do nebe“. Časem se to zase otočí, a tak stále dokola. Jak se v tom ovšem vyznat?

Máme ovšem spousty cyklů, které se zpravidla překrývají. Nejčastěji se díváme na ekonomický cyklus, který představuje akciový trh. Jiné cykly jsou například demografické. Ty jsou také důležité, protože určují, jak hodně je populace ochotna utrácet. Nebo jestli stát bude mít na důchody. Pak máme cykly, které souvisí s cenou nemovitostí. Další cykly souvisí se surovinami- komoditní cykly. Aby se v tom čert vyznal.

Avšak moje babička říkala. Nikdy nevsázej všechno na jednu kartu. Říká se tomu diverzifikace.

Diverzifikace snižuje riziko. Zbavuje nás závislosti na pouze jedné možnosti. Například v oblasti příjmů nám dává větší svobodu. Především skutečná diverzifikace. V našem prostředí se můžeme setkat s názorem“ Já už diverzifikaci mám, investoval jsem do fondů, které pracují s akciemi evropskými, asijskými nebo americkými.“ Mnohdy se jedná o cenné papíry zaměřené na různé obory. Akcie technologických firem, energetických podniků, nebo různých odvětví průmyslu. Tak nám někdy diverzifikace může být vysvětlována. Jenže to není celá pravda. Proto je to na nás, abychom podstatu pochopili. Abychom se mohli rozhodovat správně. Včas a ne pod tlakem náhlých okolností.

Skutečná diverzifikace majetku by měla být komplexní. Zaměřená nejenom na majetek ve formě cenných papírů a podobných instrumentů, ale i na další oblasti. Na reálné věci, které se zhodnocují v čase. Ty představují nemovitosti nebo komodity. S takovým rozložením investic nemůžeme prohrát, jelikož se to pravidelně střídá. Češi jsou historicky zatíženi na nemovitosti. Co se týká vlastního bydlení jsme na špici v Evropě. Horší je to s komoditami, které pro běžné lidi představují např. drahé kovy. Je dobré se zamyslet nad tím, jak to vlastně máme. Co nám nejvíce chybí. Abychom pochopili, jak hodně jsme ohroženi. Nebo v bezpečí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz