Hlavní obsah
Lidé a společnost

Šmejdi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Šmejdi. Jde o vžitý název pro lidi, kteří se neštítí staré lidi nějak oblafnout.

Článek

Je pravda , že někteří spoluobčané s přibývajícími roky ztrácí schopnost vytvořit si vlastní úsudek na ceny pokrývek, hrnců, ale také na manipulace s potenciálem jejich volebních hlasů. Jak vyznělo z předchozího článku, lze od důchodců čerpat také moudrost a nadhled. Nepochybuji, že zmíněná babička byla z vyjádření vnučky trochu zklamaná, přestože si jasně uvědomuje, že věk ještě neumožňuje vnímat celý obsah informací, které dítě slyší. Článek však měl velmi racionální nadhled. Nebyla tam zloba ani ukřivděnost. Naopak jasný záměr vše vysvětlit. Právě tak by to v normálně fungující rodině, mělo vypadat.

O tom, že důchodci jsou cílem rozvracečů rodiny, není pochyb. Zřetelně jde o politický program zneužívání důvěřivosti, kterou stáří často přináší. Pětistovka k důchodu, sliby a další manipulace jsou cestou k moci. Ostatně obchodníci s hrnci tento terén podrobně zmapovali a právě zde okoukali někteří politici, ten obrovský potenciál.

Přemýšlel jsem o tom z jakých poměrů tito šmejdi pocházejí. Jak to vypadalo u nich v rodině. Jak tam byla pěstována úcta k rodičům a prarodičům. Myslím, že právě zde jsou základy šmejdství. Oni vlastně byli také okradeni o rodinné vztahy a  hodnoty, které vždy vyznávala vyspělá společnost. Samozřejmě ne vždy vyzraje člověk v moudrého starce, který vše prohlédne. Nechat se koupit za guláš nebo koblihu je přirozenost jednoduchých duší, které jsou důvěřivé, nebo sobecké. Vůbec si neuvědomují, že vše, co dostali ze státní pokladny navíc, byl jen úplatek za hlas, na úkor celé společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám