Hlavní obsah
Cestování

Egypt: Turistika a letní čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

Poslali nám naši mladí informaci, že příští týden odlétají na dovolenou do Hurghady. Protože mají čtyřletou dceru, klíčovou roli hrál požadavek, aby hotel nabízel akvapark s co nejvíce atrakcemi.

Článek

Jmenovat hotel nebudu, jen uvedu, že se nachází v sousedství komplexu, v němž byl v červenci 2013  ubytován Petr Kramný s rodinou.

Protože jezdím do Egypta každý rok – s výjimkou dvou let v souvislosti s covidem a zdravotními problémy mými a manželky - už téměř dvě desetiletí a situaci v té zemi poměrně podrobně sleduji, nabídl jsem jednu praktickou radu.

Foto: LubLubomír Stejskalomír Stejskal

Magický východ Slunce jižně od Hurghady.

Tedy kromě toho, jak to funguje na hurghadském letišti – stejně jako v Marse Alam, kde jsme byli společně loni. Šlo o informaci, že Egypt se po osmileté přestávce vrací k letnímu času. Začne s úderem půlnoci v pátek 28. dubna, kdy se ručičky hodinek posunou na 01:00 hod. Co to znamená v praxi?

Foto: Archiv autora

Už vím, že dotýkat se nemáme nejen drátů na zem spadlých. Platí to zejména v  egyptských kaktusových zahradách.

Turisté, kteří přiletí do země na Nilu do čtvrtka sedmadvacátého, nebudou muset na hodinkách čas upravovat, protože středoevropský letní čas (SELČ) a aktuální čas v Egyptě (EET) jsou shodné. Kdo přistane po půlnoci 28. dubna a v dalších dnech (až do 27. října), bude trávit dovolenou v zemi, kde je oproti SELČ o hodinu více. Výhoda: jelikož se v Egyptě stmívá o poznání dříve než u nás, bude večer o hodinu déle světlo (což je samozřejmě relativní, dáno je to přetočením hodinových ručiček).

Foto: Lubomír Stejskal

Dva dny před egyptskými prezidentskými volbami 2014. Billboard osvětluje bezmála 20 lamp. Pomohlo to. Sisi dostal téměř 97 procent hlasů.

V turbulentním období dvou egyptských revolucí (protimubarakovské 2011 a protimursíovské 2013) byl letní čas zrušen přechodnou vládou v dubnu 2011. Znovu obnoven byl v roce 2014, přičemž během roku platil ve dvou obdobích. Od 16. května do 27. června, poté byl vrácen standardní čas a následně se stát vrátil k letnímu času 1. srpna. Skončil 26. září 2014. Přerušení letního času bylo dáno ramadánem – muslimové mohli po celodenním půstu usednout k večeři o hodinu dříve (byť i to je relativní). Pak Egypt fungoval osm let bez letního času. Podle blízkovýchodního portálu The National sídlícího v Abú Zabí rozhodla egyptská vláda 1. března 2023 o znovuzavedení letního času z ekonomicko-energetických důvodů. (Odkaz ZDE)

Foto: Archiv autora

Zde jsem ve svém živlu. V korálovém Rudém moři. Jedinečný relax.

Návštěvníky, kteří se chystají do Egypta v příštích dnech, ramadán už letos nečeká. Muslimský půst skončil 20. dubna a o den později začal třídenní svátek Íd al Fitr, kterým měsíc odříkání, modliteb a sebekázně, již s plnými stoly, slavnostně a radostně končí.

Foto: Lubomír Stejskal

Poutavý je i pohled z letadla, z výšky 10 km. Opouštíme Afriku, vlétáme nad Středozemní moře. Garantované azuro končí, objevuje se první oblačnost.

Všem, kdo se nyní k Rudému moři chystají, přeji bezpečný let a příjemný pobyt.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz