Hlavní obsah
Sport

Překročila Izraelská fotbalová asociace své pravomoce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační snímek: Míč v ohni.

Tvrdé jádro fanoušků fotbalového klubu Bejtar Jeruzalém není právě vzorem ctností. Naopak. Hodnoceno je v nejvyšší izraelské lize jako nejproblematičtější.

Článek

Opět se to ukázalo těsně po finále Poháru státu, v němž se na neutrálním hřišti v Haifě střetl Bejtar Jeruzalém s týmem Maccabi Netanya. Pro Bejtar to byl mimořádný úspěch, protože v nejvyšší lize se mu zase tolik nedařilo. Nebyla to sice žádná katastrofa, ale přece jenom: po základní části skončil sedmý ze čtrnácti a mezi nejlepších šest, které soutěžily v play off ve skupině o titul, se nedostal. Zbyla na něj skupina o udržení, v níž se nakonec umístil na osmé pozici.

Ovšem pohár, to byla jiná káva. Bejtar porazil Netanyji s přehledem 3:0, po čtrnácti letech se radoval ze získané trofeje a zajistil si místo ve 2. předkole Evropské konferenční ligy UEFA 2023/2024. Spolu s dalšími dvěma týmy z nejvyšší ligy: vicemistrem Hapoelem Beerševa a třetím Maccabi Tel Aviv (který porazil v semifinále poháru 3:1). Mistr ligy Maccabi Haifa se kvalifikoval do Champions League.

Čistou radost ze zisku poháru poněkud kalí to, co se na haifském stadionu Sammyho Ofera dělo těsně po skončení finálového utkání. Ze strany fanoušků Bejtaru došlo k nepřijatelným nepřístojnostem. Rozvášněný dav vtrhl na hřiště a svým chováním znemožnil konání slavnostního ceremoniálu s dekorováním účastníků. Podle serveru Ynetnews fanoušci ukradli medaile, zapálili sítě branek a kvůli nastalému chaosu, který se policii a pořadatelům nedařilo zvládnout, musel být ochrankou nouzově ze stadionu evakuován prezident Isaac Herzog.

NÁSLEDKY

V pondělí 5. června oznámila fotbalová asociace mimořádně tvrdý trest. Kromě pokuty 70 tisíc NIS a odebrání tří bodů Bejtaru v příští sezoně (podle některých zpráv jde ale o odebrání podmíněné; stejně podmíněný je i zákaz účasti v Poháru státu 2023/2024) se svaz rozhodl zakázat Bejtaru hrát v nadcházejícím ročníku Evropskou konferenční ligu; jako vítěz Poháru státu má klub nastoupit do 2. předkola. Tato část trestu se ovšem zdá extrémně tvrdá nejen funkcionářům a fanouškům Bejtaru, ale i některým politikům.

Není ani jasné, jestli k tomuto zákazu vůbec dojde, protože Bejtar se odvolal a především – podle hebrejského serveru Sport 5 TV oznámila UEFA, že vyřazením Bejtaru Jeruzalém, který sportovním způsobem zcela férově pohár vyhrál, překročila Izraelská fotbalová asociace své pravomoce.

Věc je zatím otevřená. Není ani jasné, kdo by, a zdá vůbec někdo, měl Bejtar v Evropské konferenční lize nahradit. Teoretické možnosti jsou dvě: buď nikdo, nebo poražený finalista Maccabi Netanya.

Brzy se dozvíme, jestli slavný klub z izraelského hlavního města s problematickými rowdies bude, či nebude účastníkem nadcházejícího ročníku Evropské konferenční ligy. Z čistě sportovního hlediska by zákaz spravedlivý nebyl, protože Bejtar vyhrál pohár řádně a nezpochybnitelně. A z hlediska řádění jeho fanoušků? Toť otázka.

Zájemci mohou sledovat vývoj této kauzy v češtině ve sportovní sekci fóra serveru Eretz.cz (v tématu "Fotbal: Pohár státu 2022/2023").

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz