Hlavní obsah
Lidé a společnost

Z našich měst: WC v Karlových Varech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto. Lázeňská část Karlových Varů.

Dostalo se mi do rukou třetí letošní číslo měsíčníku „Karlovarské radniční listy“. A v něm krátký příspěvek v rubrice Hyde Park nazvaný: „Postavte veřejné záchodky!“

Článek

Jeho autorem je Jindřich Urban.

Člověka napadne - to v našich největších lázních žádné veřejné WC nemají? Samozřejmě že mají. Chybí ale na jednom z nejfrekventovanějších míst – a to je hodně nepříjemné.

J. Urban: „Před karlovarskou tržnicí je terminál MHD, kde se vystupuje a přestupuje z dálkových i městských autobusů a konají se zde pravidelné farmářské trhy. Zatímco kdekoliv jinde nebývá problém si z podobně frekventovaného místa odskočit, v Karlových Varech to problém je.“ J. Urban vysvětluje proč: „V tržnici se lze mnoho let dočíst, že je WC mimo provoz.“

Pro čtenáře, kteří Karlovy Vary dobře neznají, uvedu, že v tržnici, přesněji v Městské tržnici, provozuje dlouhá léta supermarket jistá nejmenovaná nizozemsko-belgická společnost. To samo o sobě, ještě se zmíněným autobusovým terminálem a farmářskými trhy znamená, že množství lidí, které tudy za den projde je značné. Přesněji: je to patrně nejživější část města (s výjimkou filmového festivalu apod.). A jako taková si veřejné toalety bezpochyby zaslouží. Nikoli náhodou v Městské tržnici veřejné v minulosti WC fungovalo.

Jaké možnosti tedy lidé s akutní potřebou na daném místě mají? V zásadě dvě, ale jednak o nich musí vědět a jednak nejsou komfortní, pakliže vláčí nákup nebo velké cestovní zavazadlo. Na začátku parku u nedalekých Alžbětiných lázní je k dispozici bezbariérové veřejné WC z projektu „Toa Point“ (pro klienty na vozíku zdarma, mají-li Euroklíč, pro ostatní za 10 Kč). Dle mapy je tato „kostka“ vzdálená od Městské tržnice 190 metrů. Druhou možností je použití WC v suterénu kavárny Becherplatz (v objektu se dříve vyráběl světoznámý bylinný likér); zde přístup bezbariérový není a vchází se přes turniket také za 10 Kč. Vzdálenost zhruba 320 metrů. Kdo o těchto toaletách neví, ani ho nenapadne ptát se místních, kde jsou. Je-li problém akutní, může být pozdě…

Volá-li tedy pan J. Urban po tom, aby v této části Karlových Varů byly zřízeny veřejné toalety, ideálně opět v Městské tržnici, zaslouží si podporu. Lázeňské město, architektonická perla světového významu, má atraktivní a schopnou primátorku. Na jejím oficiálním webu jsem našel politický slogan „Za Andrey je líp“. Bylo by dobré, kdyby totéž mohli s úlevou říci i nakupující v Městské tržnici, cestující na terminálu MHD a návštěvníci farmářských trhů, pakliže by museli akutně tam, kam i císař pán chodil pěšky. Ty toalety tam prostě chybí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz