Hlavní obsah
Názory a úvahy

Znovu k demokratizaci Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anna Valentová, Sjezd lidových poslanců, Navalná nebo Rada - všechny mají potenciál exilové vlády, ne?

Článek

Ne, nemají. Všechny ty opoziční skupiny jsou jen dropty na roztříštěném ruském exilu. Jejich vliv na zahraničí i na Rusko je a zůstane nepatrný, dá se přirovnat k literárním dílům, třeba básním nebo povídkám. Nikdo v tom nevidí potenciál reprezentovat Rusko. Dnes mi to na besedě v CEVRO potvrdil i ředitel Rádia Svoboda Andrej Shery. Exil je tak rozdrobený, že nic, žádný vliv od něj nelze čekat. A vůbec to nevypadá na změnu.

Zdůraznil výstižně nutnost legitimace kohokoli jednat za exilové Rusko. Toho se dá podle mého dosáhnout jenom všeobecnými volbami (to dnes lze uspořádat elektronicky) nebo aspoň volbou sjezdem, který by byl opravdu všeobecný, reprezentoval všechny politické skupiny, které by tím zároveň výslovně, reálně a věrohodně uznali nutnost demokratického principu v ruské politice, ne systém hvězd, které demokracii nedůvěřují a vidí ji až někdy v neurčitu. K tomu patří i to, že takhle roztříštěný exil je pevná součást putinských snů, ta rozdrobenost jako důkaz malé oddanosti demokracii hodnotím jako kardinální chybu nebo hřích ruského exilu, který diktatuře velice svědčí. Až někdo z toho ruského exilu bude soustavně vyzývat a napomáhat takovému sjednocení v demokracii a postaví ho nad rozdíly ve všech ostatních otázkách, teprve se situace začne zlepšovat a až na to ruský exil přistoupí, situace se opravdu zlepší. Tomu z vlastních existenčních důvodů nutně potřebuje silně napomáhat i Západ, především EU. Západ ovšem o tom neví a ani si to nedokáže představit včetně Alexandra Vondry, který mi to potvrdil na té besedě a který se na ní také podílel.

Zvláštní poznámku (jen zdánlivě lingvistickou) věnuji tomu, k čemu se ruský exil hlásí. Je to svoboda, svobodné Rusko, svobodní Rusové atp. Ne demokracie. Rádi si říkají Svobodní Rusové atp. Bez demokracie je to ovšem bohužel pouhá anarchie, kterou diktátor slupne jako malinu po odpoledním čaji.

Skutečné nebezpečí by mu hrozilo od svorné opozice, která by byla schopná jednoho ruského slova místo kakofonie různých hvězdných jednotlivců nebo skupinek. Každé dobré dílo včetně boje proti putinské agresi je dobré a zachraňuje zbytek ruské cti, ale skutečný příznivý vliv můžeme čekat jen od opravdových demokratů.

A tak opakuji, tahle cesta demokracie je klíčová. Pro Rusy i pro nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz