Hlavní obsah

Proč lidi moc květák nemusí?

Foto: Lucia

Nedávno jsem četla moc pěkný článek o zelenině, která nám dodává v zimních a přechodných období vitamíny. A jakou zeleninu mám na mysli? Podpoříte i bezbytkový odpad, každý krok se počítá.

Článek

Nedávno jsem četla , moc pěkný článek o zelenině, která nám dodává v zimních a přechodných období vitamíny. Muže nám zpestřit jídelníček a  naladit chuťově buňky. Je to květák . Konkrétně jeho listy. Věděli jste že i listy od květáku mužete jíst? Že ne? Pojďme to tedy vyzkoušet jak zpracovat listy a získat ne jen pro další jídlo chutné zpestření. Věřím že, vás z některých tipu osloví.

Květák je vlastně zelí

Květák je botanický vlastně zelí obyčejné květákové , má dužnatá květenství a pochází za Středomoří. Přesto že květák nejíme pravidelně , alespoň v zimních období by jsme měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Tato zelenina totiž má pro tělo mnoho potřebných živin a velmi nízkou energetickou hodnotu, 100g obsahuje pouze 81 kilojoulů. Je bohatý na živiny a vitamín K , rovněž má významný vitamin C a obsahuje vitamín A(betakaroten) vitamíny skupiny B a vitamín E. Z minerálních látek obsahuje mangan,železo,měď, selen hořčík,vápník, zinek.

Jak zpracovat květák a listy

Končí u vás doma listy květáku v koši nebo kompostu? To je velká škoda! Jsou totiž jedle a snadno z nich mužete vykouzlit pokrm, na které si pochutnáte v mnoha jídlech .

Listy jako chipsy

Velké květákové listy si říkají o to v jídle z wok pánve. Omyjeme, nakrájíme na tenké proužky a krátce orestujeme na sezamovém oleji, k dochucení se hodí prolisovaný česnek, sojová omáčka, sůl a pepř.Do pánve mužete případ nudle, další zeleninu nebo houby. Anebo si takto připravené květákové listy zobat misto nezdravých chipsů.

Listy na pesto

Základem jsou samozřejmě oříšky ( např. piniové nebo vlašské) česnek, parmezán, olivový olej, sůl a právě květákové listy.Nemusite mít jen čistě květákové pesto, klidně nahraďte částečně listy bazalkou nebo jinými bylinkami. Květákovymi listy mužete v receptech nahradit Choi ( brukev čínská) určité druhy salátu nebo špenát. Výhoda je že se dají jíst i syrové.

Listy v polévce

V polévce chutnají naprosto skvěle. Můžete je použít jako základ nebo je přidat třeba do polévky ze špenátu. Stačí listy pokapat olejem, okořenit a krátce péct v troubě cca 190 °C přibližně 15 min. Potom rozmixujeme v mixéru s pár růžičkami samotného květáku, bylinkami a česnekem. Vzniklou směs promíchejte s vývarem nebo ještě krátce promixujeme.

Zdroj : dm drogerie magazín

závěr: myslím že, květák a jeho listy jsou dobré a stojí to za to vyzkoušet vitamíny a minerály z přírody jsou lepší než dodávat v podobě tabletek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám