Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Bršlice kozí noha

Foto: Lucia

Taky už se těšíte na čerstvé bylinky a zeleninu ze zahrady? Tak zkuste tuhle jedlou bylinu, která roste z jara. Možná vás to zaskočí, protože je to plevel, který je jedlý a zdraví prospěšný.

Článek

Zdraví prospěšná bršlice jako jarní bylinka obsahuje velké množství vitamínů C , karotenoidů a cenných minerálu, jako železa a manganu. Podporuje látkovou výměnu ( metabolismus) i uvolňování kyselých usazenin a jejich vylučování z těla. Blahodárně působí na na pohyblivost kloubů a jejich regenerací po dlouhé zimě.

Z pohledu nutričních hodnot jsou listy bršlice příznivé pro přirozený obsah chloroflylu, který je pro naše tělo velice obohacujícím prvkem.

Jaké části můžeme použít?

Z rostliny se využívají kořeny, a to především do čajů , který působí močopudně.  Listy , které jsou svěžím zpestřením na jaře v kuchyni. Mladé listy se po celou sezónu zpracovávají na saláty , veganské karbanátky , špenát, zeleninové nádivky, bylinkové brambory, jídla z jednoho hrnce (eintopfy), polévky z planých bylin, Pešta a bylinková másla, mixovaných napiju s ovocem, smoothies a limonad, bylinných likéru. Jejich chuť je díky vysokému obsahu silic aromatická, připodobnitelná k nati petržele nebo celeru. Květy a listy se používají jako jedla ozdoba na syrové mísy a do studeného bufetu. Mleté plody jako koření.

Dá se pěstovat? A jak na to…

Bršlice preferuje polostín a dobře odvodněnou půdu. Může být invazivní, a proto by se měla pěstovat pouze v omezeném prostoru nebo v nádobách. Odstraňujte květy, abyste zabránili samovolnému vysemenění. Je však méně agresivní než divoce rostoucí bršlice se zelenými listy. Nedoporučuje se pěstovat volně v zahradě jinak vám zahubí ostatní plodiny. Pokud se vám nechce do pěstování můžete vyrazit do přírody, bršlice najdeme především na stinných a vlhkých místech. A uděláte si krásnou procházku lesem.

Bršlicová limonáda několik snítek bršlice a svízele povázky, trocha popenec, máty nebo meduňky s listem, 1 litr jablečné šťávy, 1/2 litru vody nebo minerální vody, šťáva z 1 citrónu. Bylinky omyjeme, pořádně vymačkejte a dejte do jablečné šťávy. Nechte nejméně dvě hodiny v chladu vylouhovat. Potom bylinky vyjměte a šťávu dolijte vodou a citronovou šťávou.

Čaj

Dá se pít samostatně po dobu několika dní až pár týdnů, nebo v kombinaci s jinými bylinami pro pravidelné a dlouhodobější užívání. Pro kombinaci s ostatními rostlinami je vhodné použít například pampelišku, kopřivu či jitrocel.

Jednoduchá krása se skrývá v této přípravě čajového odvaru: 50 g oddenku čerstvého nebo 10 g sušeného 1 l vody

Vodu v hrnci přivedeme k varu a poté vhodíme sušené oddenky, které povaříme na mírném plameni 15 minut. Odvar popíjíme pomalu v průběhu dne.

Zdroj: dm časopis a wegmania.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám