Hlavní obsah
Umění a zábava

Desireless: slávu jí přinesl dikobrazí účes a hit Voyage, Voyage

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marianne Casamance/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Desireless dnes

Claudie Fritsch-Mentrop, známá pod pseudonymem Desireless, je talentovaná francouzská zpěvačka, která v polovině osmdesátých let zbořila hitparády hitem „Voyage, Voyage“.

Článek

Cladie je vánoční dárek. Narodila se dne 25. prosince 1952 v Paříži do bohaté francouzské rodiny. Během dětství také často pobývala v domě na pláži v Tréportu v Normandii. Už jako malá holčička byla neuvěřitelně kreativní a talentovaná. Nezajímala se ale o hudbu, nýbrž o design a módu. Ráda si zkoušela oblečení své babičky a již v dětství se rozhodla, že se stane módní návrhářkou. Po dokončení střední školy začala navštěvovat kurzy módního designu ve známém pařížském studiu Berçot. Brzy založila se svým přítelem Claudem Sabbahem vlastní značku „Poivre et Sel“ a představila vlastní velmi úspěšnou kolekci.

Našla se v orientální filozofii a hudbě

V roce 1978 se začala zajímat o orientální filozofie, což ji o dva roky později přivedlo k cestě do Indie. Zkušenost ji hluboce ovlivnila. Začala ji také přitahovat hudba a zdokonalovala proto své pěvecké dovednosti. Zahájila spolupráci s některými zpěváky a skladateli, ale první pokus o dobytí hudební scény byl velkým neúspěchem a zklamáním. Vše se změnilo v roce 1984, kdy potkala Jeana-Michela Rivata. Muž se stal jejím producentem. V hudebním světe se objevila nová skupina Air 89, později přejmenovaná pouze na Air, ve které byla Claudie sólistkou. První skladby nebyly úspěšné. Zpěvačka se ale nevzdala, vzala si pseudonym Desireless, což lze přeložit jako „bez touhy“, a rozhodla se pod tímto jménem získat srdce náročných milovníků hudby. Zcela zásadně také proměnila image. Na scénu nastoupila nová Claudie, chladná a vážná. V jejích pohybech nebylo vůbec nic ženského. Dlouhé vlasy si ostříhala a na hlavě nově měla nový zvláštní krátký účes, připomínající štětku nebo dikobrazí brka. Tento nový vzhled byl jejím vlastním nápadem. Ve všem ostatním se podvolila vůli producentů.

Jeden z největších hitů osmdesátek měl původně zpívat někdo jiný

Záhy nastal absolutní zvrat v její kariéře. V roce 1986 společně s Jeanem-Michelem Rivatem vydala singl „Voyage, Voyage“, inspirovaný hinduistickou spiritualitou. Text písně hovoří o cestách skutečných i duchovních. Píseň byla původně určena pro Michela Delpecha, ten ji ale odmítl. Rivatova volba následovně padla právě na Desireless. Singl se okamžitě dostal na první místo v hitparádách ve dvanácti zemích a prodalo se ho přes pět milionů kopií.

O dva roky později Claudie představila singl „John“, který zaznamenal velký úspěch především ve Finsku, Španělsku a Sovětském svazu. V roce 1990 vydala své první album „François“, které je založeno na jméně jejího milence Françoise Tabaha, populárního francouzského skladatele, se kterým se seznámila v roce 1985.Úvodní skladba alba „Qui Sommes Nous“ se stala třetím a zároveň posledním zpěvaččiným hitem.

Ústup ze slávy

Narození dcery Lili ve stejném roce přinutilo Claudii dát si od světa hudby pauzu. Vrátila se až v roce 1994 s druhým albem „I Love You“. Byla to již zcela jiná Desireless. Po ikonickém účesu již nebylo ani stopy, nahradil ho krátký ženštější účes. Také skladby, na nichž se Claudie sama podílela, byly jiné, klidnější a osobnější. Album bylo přijato dobře, žádná z písní ale ani zdaleka nedosáhla takového ohlasu jako kultovní „Voyage, Voyage“. Zpěvačka již vyšla z módy.

Od té doby vydala řadu nových alb. A přestože se žádná z jejích skladeb již nedostala do hitparád, své fanoušky stále má. Na počátku nového tisíciletí zcela proměnila svůj vzhled. Vystupovat začala s téměř oholenou hlavou a velkými barevnými tunikami. Této podobě zůstává věrná dodnes.

Foto: Georges Biard/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Desireless v roce 2013

Žije na venkově a pěstuje zeleninu

Zpěvačka se na počátku své kariéry prohlašovala za lesbičku. Tuto orientaci později popírala. V roce 1989 se provdala za Françoise Tabaha, otce své jediné dcery. Manželé se ale po čase rozvedli. Teprve po padesátce našla Claudie novou lásku, muže jménem Titi. V roce 1995 se přestěhovala z Paříže na venkov. Dnes tato ikona osmdesátých let věnuje hodně času svému domovu a malému pozemku, na kterém pěstuje zeleninu. Fotky ze sklizně ráda sdílí na sociálních sítích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz