Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hřbitov ve skotském Edinburghu je prý místem řádění poltergeista

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kim Traynor/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Hřbitov Greyfriars Kirkyard ve skotském Edinburghu

Věhlasný hřbitov Greyfriars Kirkyard ve skotském Edinburghu je jedním z nejstrašidelnějších míst na světě. Dlouhá léta mu vládne rámusící duch neboli poltergeist. Alespoň to tvrdí místní.

Článek

Hřbitov byl založen v roce 1562 a získal své jméno podle františkánského kláštera, který v těchto místech stával. Za dobu jeho existence zde byla pohřbena celá řada významných obyvatel Edinburghu. Místo svého posledního odpočinku zde nalezl i sir George Mackenzie (1636 – 1691), přezdívaný Krvavý Mackenzie. Do dějin se tento muž zapsal velice neslavně. Je považován za hlavního tvůrce prvního evropského koncentračního tábora. Tento vystudovaný právník se v roce 1677 stal lordem advokátem a členem Tajné rady Skotska. Následně začal velmi tvrdě potírat odbojná náboženská hnutí. Vrcholem jeho snah se stalo uvěznění zhruba 1200 lidí nedaleko Greyfriards Kirkyard. Ve vězeňském táboře panovaly ukrutné podmínky, mnoho nešťastníků skončilo na popravišti, stovky jich zemřelo na následky podvýživy a krutého zacházení.

Hájil čarodějnice a tvrdil, že mnoho z nich se přiznalo jen díky mučení

V soukromém životě byl Mackenzie kultivovaný a vzdělaný gentleman s literárními sklony. Psal právnické, politické a historické knihy. Byl mimo jiné autorem první učebnice skotského trestního práva. Ve svých textech obhajoval legálnost mučení během výslechu. Na druhou stranu se v roce 1661 zúčastnil čarodějnických procesů v Midlothianu a obhajoval údajnou čarodějnici Maevii. Později o svých zkušenostech s těmito procesy psal, věřil sice v existenci čarodějnic, podle jeho mínění jich ale bylo daleko méně, než se obecně věřilo. Doznání mnohých z nich připisoval právě mučení.

Po smrti začal strašit

Když zemřel, byl uložen do monumentálního černého mauzolea, jen kousek od místa, kde poslal na smrt tolik lidí. Říkalo se, že jeho neklidný duch vylézal z hrobu a bloudil po hřbitově. Popisovány byly mnohé případy jeho posmrtného řádění. Napadl kupříkladu vykradače hrobů a dohnal jej k šílenství. Oběti ale nemusely přicházet na hřbitov se zlým úmyslem. Útočil i na nevinné. Nejznámější je případ školáka, který se skryl v hrobce, aby unikl výprasku od učitele. Byl tu údajně uvězněn a ztratil rozum poté, co byl konfrontován duchem.

Foto: Jonathan Oldenbuck/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Mauzoleum Krvavého Mackenzieho

Místní výrostci si naopak dokazovali odvahu tím, že se za soumraku vkradli na hřbitov a volali: „Krvavý Mackenzie, neboj se a vylez, zvedni závoru a zbav se želez.“ Robert Louis Stevenson zkazky okolo krvavého právníka později shrnul těmito větami: „Když je duše člověka určitě v pekle, jeho tělo bude stěží ležet v klidu v hrobce, jakkoliv nákladné. Jednoho nebo druhého dne se musí dveře otevřít a zavržený vyjít ven v ošklivém pohřebním rubáši.“

Bál se i exorcista

Ve 20. století celou řadu let panoval klid. Vše se změnilo v prosinci roku 1998. Do Mackenziovy hrobky se vloupal promrzlý bezdomovec, který zoufale hledal útočiště. Propadl se mezi rakve, a když byl přistižen hlídačem hřbitova, oba se navzájem tak vyděsili, že prý probudili temné síly. Od té chvíle se začala množit svědectví o paranormálních jevech. Na hřbitově prý řádí mimořádně agresivní poltergeist. Všeobecně se předpokládá, že se jedná právě o ducha George Meckenzieho. Návštěvníci hřbitova hlásí drobná zranění, modřiny, kousance, podivné pocity, mdloby i vážné zdravotní potíže, ba dokonce i úmrtí. V roce 2000 se na místo vydal exorcista Colin Grant. Podle svých slov ale narazil na tak silné temné síly, že nahnaly strach i jemu. Vymítání v obavách o život zanechal. O několik týdnů později zemřel na infarkt.

Všechno je ale spíše jinak. Hřbitov je častým místem řádění vandalů a ti se mnohdy neštítí vůbec ničeho. Tak kupříkladu v roce 2004 se dva teenageři do hrobky Sira Mackenzieho vloupali skrz větrací otvor, dostali se do spodní části, rozbili rakve a s lebkami na tyči hráli maňáskové divadlo. Pobíhali po hřbitově tak dlouho, dokud si jich nevšiml hlídač a nenahlásil je policii. Byli první, kdo byl po sto letech odsouzen na základě starobylého zákona o porušování hrobů. Vězení unikli jen o vlásek. O tom, že by si to s nimi vyřídil Krvavý Mackenzie, však není ani zmínka.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz