Hlavní obsah
Lidé a společnost

Izabella Scorupco: Krásná Bond girl od sousedů dala přednost rodině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Film i väst/Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Izabella Scorupco

Izabella Scorupco, jediná polská Bond girl a jedna z nejkrásnějších Polek, před časem zmizela z velkého plátna i z titulních stránek novin. V poklidu si žije svůj americký sen a je již babičkou.

Článek

Narodila se dne 4. června 1970 jako Izabella Dorota Skorupko v polském Białystoku. Její matka Magdalena byla lékařkou a otec Lech, zemřelý roku 1992, se živil jako jazzový hudebník. Rodiče se rozvedli, když byl dceři pouhý jeden jediný rok a ona zůstala s matkou. Společně v roce 1978 emigrovaly do Švédska a usadily se na předměstí Stockholmu zvaném Bredäng. Izabella se tu učila švédštinu a angličtinu a ve věku dvanácti až třinácti let během pobytu v katolickém klášteře také francouzštinu. Od dětství byla nadaná na zpěv a tanec a od dětství se chtěla stát herečkou. Herectví proto později vystudovala na akademii ve Švédsku.

Od švédského filmu k Bond girl

Když jí bylo sedmnáct let, všiml si Izabelly švédský režisér Staffan Hildebrand a nabídl jí roli v melodramatu Ingen kan älska som vi. Snímek přišel do kin v roce 1988 a z krásné Polky byl rázem idol švédské mládeže. Mladá dívka svůj potenciál využila na maximum a zároveň s rozjíždějící se filmovou kariérou se začala věnovat také modelingu. Pracovala pro agenturu Eileen Ford Modeling. Její fotografie se objevily v tak prestižních časopisech jako Vogue, Elle a Glamour. V roce 1999 se stala tváří švédské kosmetické společnosti Oriflame.

Další její velkou vášní se stal zpěv. V roce 1989 nahrála singl s názvem Substitute, kterého se prodalo milion kusů. Dva roky poté nahrála své debutové album Iza. Album propagovala coververzí písničky Shame, Shame, Shame, ke které natočila videoklip. Singl se stal evropským hitem.

Na počátku své filmové kariéry hostovala v několika televizních seriálech a zahrála si v u nás nepříliš známých filmech. Zlom nastal v roce 1995, kdy si ji vybral režisér Martin Campbell do bondovky Zlaté oko. Jako Bond girl, ruská programátorka Natálie Fjodorovna Semjonovová, okouzlila po boku Peirce Brosnana diváky po celém světě. Nezaváhala ani na okamžik a přestěhovala se do los Angeles, aby zde pokračovala ve slibně rozjeté kariéře. Byť se uvažovalo o její účasti v trhácích Zorro: Tajemná tvář a L. A. – Přísně tajné, role nakonec získaly jiné herečky. V osobním životě se jí ale více než dařilo, v roce 1996 se provdala za hokejistu Mariusze Czerkawského a porodila mu dceru Julii.

Nabídka z domoviny, která se neodmítá

V této době o půvabnou herečku projevili zájem v rodném Polsku. Izabella Scorupco byla ve třetím měsíci těhotenství, když jí bylo nabídnuto, aby si zahrála ve velkofilmu Ohněm a mečem, podle slavného stejnojmenného románu Henryka Sienkiewicze, postavu Heleny Kurcewiczówny. Myslela si, že o roli přijde. Režisér Jerzy Hoffman ale o ni velmi stál a slíbil jí, že počká, až porodí a bude se moci objevit na filmovém place. „Byla jsem šokována, když jsem dostala nabídku hrát Helenu. Nechápala jsem, proč mě chtějí. Byla jsem těhotná a měla jsem pocit, že to nezvládnu. Matka mi pak řekla, že jestli mám v Polsku něco dělat, tak tohle. Rozhodla jsem se to zkusit,“ vzpomínala později.

Hereckým partnerem jí byl o rok mladší Michał Żebrowski, tehdejší vycházející hvězda polské kinematografie a jeden z nejpohlednějších herců své doby. Celé Polsko očekávalo, že se romantika z filmového plátna přenese i do reálného života obou protagonistů. A patrně se tak skutečně stalo. Dceři Izabelly Scorupco a hokejisty Mariusze Czerkawského bylo pět měsíců, když padla první natáčecí kapka. To, že má manžela a malou dcerku, herečce ve flirtování s kolegou nezabránilo. Bulvár byl nadšen. Očití svědkové přísahali, samozřejmě anonymně, že se Izabella a Michal během práce na filmu ani na okamžik nevzdálili od sebe, využívali každé příležitosti k vzájemnému projevu něhy a panovala mezi nimi mimořádná chemie. Když se 8. února 1999 sešli ve Velkém divadle na slavnostní premiéře filmu Ohněm a mečem, byli oslavováni jako nejkrásnější pár polského showbyznysu. Nikdo nepochyboval o tom, že jej tito dva skutečně tvoří, mimo jiné i proto, že Izabella byla již několik měsíců rozvedená a Michal se rozešel s přítelkyní.

Foto: ValentinK1 /Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Michal Żebrowski

Jaká byla skutečnost, se dodnes neví. Je nesporným faktem, že Michal Żebrowski trávil na přelomu tisíciletí v Polsku velmi málo času, a dokonce měl být viděn ve společnosti herečky na dovolené na Fidži. Pokud k sobě ale skutečně něco cítili, nevydrželo to. Snad z důvodu rozdílného pohledu na to, ve které zemi chtějí žít. Nikdy o tom však ani jeden z nich veřejně nepromluvil. V roce 2010 Michal Żebrowski odpověděl na dotaz novináře: „Džentlmen nemluví o tom, s kým byl a s kým ne.“

Nová rodina a filmový návrat ve Státech

V roce 2003 se Izabella Scorupco provdala za mediálního poradce Jeffreyho Raymonda a narodil se jí syn Jacob Martin. To již za sebou měla americký comeback, který jí umožnil muž, jenž ji pro Ameriku objevil – režisér Martin Campbell. V jeho dramatu s horolezeckou tématikou Vertical limit ztvárnila zkušenou horolezkyni Monique, snažící se zdolat vrchol K2. Ve stejném roce si zahrála rovněž ve švédském thrilleru Potápěč. Diváci ji mohli vidět dále například ve vysoko rozpočtové sci-fi Království ohně či ve filmu Vymítač ďábla: Zrození, ve kterém si zahrála doktorku Sarah čelící spolu s knězem tajemným okultním silám. Ani jeden z těchto filmů bohužel u diváků příliš nezabodoval.

Po třicítce se herečka ze světa showbyznysu částečně stáhla a zaměřila se na rodinu. Na filmování ale zcela nezanevřela. V Americe naposledy přijala vedlejší roli v mysteriózním thrilleru Náměsíčná, který byl uveden do kin v roce 2017. Větší hereckou příležitost jí nabídly švédské seriály. Starší z nich nese název Prvorozený a do televize šel v roce 2019. Druhý, kriminální seriál Královny Barakudy, se začal vysílat roku 2023.

Foto: Film i väst/Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Izabella Scorupco v roce 2013

Izabella Scorupco získala v roce 2014 americké občanství a za rok na to se podruhé rozvedla. Momentálně žije V Los Angeles, kde si žije svůj americký sen v krásném prostorném domě obklopeném zelení. Je opět šťastně zamilovaná. V roce 2019 se provdala za švédského podnikatele Karla Rosengrena a pravidelně zveřejňuje fotky se svým milovaným na instagramu. Fanoušci obdivují její stále dokonalou postavu a mladistvý vzhled. Když před časem zveřejnila fotku s dcerou, vypadalo to, že pózuje se sestrou. A to ji Julia již učinila babičkou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz