Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mrtvé nevěsty: Přízrak od Devíti křížů a další podobné případy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kirk/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Devět křížů

Přízraky mrtvých nevěst jsou častým námětem legend. U nás je tou asi nejznámější nevěsta, která se zjevuje na dálnici D1 před Brnem. Podobných přeludů je ale daleko více.

Článek

Při dálnici D1, nedaleko vsi Lesní Hluboká, leží místo nazývané Devět křížů. Nachází se zde hotel Annahof, původně motorest Devět křížů. Lokalita dostala své jméno podle skupiny křížů, které mají stát na místě, kde mělo údajně v roce 1540 dojít k masové vraždě. Podle pověsti zde zhrzený milenec společně se svým kumpánem povraždil svatební průvod poté, co si jeho vyvolená vzala někoho jiného. Podle jedné z verzí byl vrah kupeckým synem, podle druhé koňským handlířem z Uher. Nevěstu zabít nechtěl, jeho kumpán ji ale zastřelil také. Zarmoucený mladík pak zabil jeho i sebe. Od té doby tu straší neklidný duch umrlčí nevěsty. Dnes se prý zjevuje řidičům na D1 a způsobuje smrtelné nehody. Nejvíc má spadeno na toho, kdo má něco společného se svatebním obřadem, veze v autě třeba jenom dary pro novomanžele.

Původní kříže nechali na místě neštěstí vztyčit benediktinští mniši z kláštera v Rajhradě. Pravidelně jsou nahrazovány novými a obvykle každých sto let znovu svěceny. Nevěsta měla být pochována pod tím nejvyšším uprostřed, po obou stranách pak zhrzený milý se ženichem. Vrahův kříž prý uhnívá rychleji než ostatní. Pověst není doložena v žádných dobových pramenech, přesto je stále živá. V roce 2021 použil motiv mrtvé nevěsty režisér Andy Fehu ve své hororové komedii „Shoky & Morthy: Poslední velká šance“.

Nevěsta od Devíti křížů není sama

Legendy o přízračných nevěstách se vypravují na celé řadě míst. Častý folklórní motiv souvisí s dávnou lidovou vírou, že duše nedojde klidu, nedostane-li se jí některé ze svátostí. Tedy kupříkladu: dítě zemře jako nekřtěňátko, dospělý člověk náhle, aniž by přijal svátost umírajících, dívka před svatbou, v době, kdy již má po ohláškách v kostele. Duše všech těchto lidí nenacházejí po smrti klid a často figurují ve strašidelných příbězích.

Na Valašsku se svobodné dívky, které zemřely v době ohlášek, stávaly lesními pannami – húkalkami. Lákaly k sobě muže, se kterými následně tančily tak dlouho, dokud je neutancovaly. Kdyby se húkalka do muže zamilovala a měla s ním dítě, stala by se z ní divoženka.

V Čechách se s pověstí o mrtvé nevěstě – strašidlu - můžeme setkat kupříkladu v západočeské Sušici. V září roku 1583 tu zemřela měšťanská dcerka Kateřina Motlová. Do hrobu byla uložena ve svých svatebních šatech. Krátce po jejím pohřbu, v noci o Dušičkách, přišli do kostela tři měšťanští synové, aby vyslechli kázání a zapálili svíce na hrobech svých předků. Když tak činili, všimli si, že mrtvá Kateřina vystrkuje z hrobu nohy v červených punčochách a bílých střevících. To, co viděli, dosvědčili a odpřisáhli na radnici. V kostele bylo v tu dobu mnohem více lidí, nikdo jiný však nic neviděl. Úkaz se pak prý již nikdy neopakoval. Kateřina ale skutečně existovala. Její náhrobek je v kostele Nanebevzetí Panny Marie k vidění dodnes.

Přízrak u Moskvy také způsobuje havárie

Zkazky o mrtvých nevěstách se nevyprávějí jen v naší zemi. Podobné přízraky jsou popisovány po celém světě. Jeden z nich se má zjevovat kupříkladu nedaleko Moskvy, na silnici vedoucí z města Ljubercy do Lytkarina. V roce 1989 došlo údajně na této trase k děsivé nehodě. Novomanželé právě mířili do nedalekého parku oslavit svatbu s přáteli, když jejich auto narazilo v zatáčce do nákladního vozidla. Ženich přežil, nevěsta nikoliv. Od té doby došlo k několika pozorování strašidelné nevěsty. Došlo tu také k řadě dalších nehod. Řidiči často popisují mlhu, která se v místě náhle objeví. Ruští psychotronici tvrdí, že zde mají pocit, jakoby se nacházeli v hrobě, obklopeni neklidnými mrtvými dušemi.

Duch Harriet Mackie bloudí hřbitovem v Charlestonu

Své přízračné nevěsty mají samozřejmě i Spojené státy Americké. Na jednu z nich můžete narazit na hřbitově u anglikánského kostela sv. Michaela v přístavním městě Charlestonu v Jižní Karolíně. Jedná se o ducha Harriet Mackie. Legenda o Harriet Mackie je založena na skutečném příběhu. Dívka tohoto jména zemřela dne 4. června 1804 ve věku sladkých sedmnácti let. Stalo se tak pouhé dva týdny před svatbou. Bylo to náhlé a nečekané úmrtí. Harriet onemocněla a do několika hodin byla mrtvá. Záhy se proto rozšířily zvěsti, že byla otrávena. Po svatbě se na základě závěti svého otce měla stát majitelkou rozsáhlé plantáže, kdyby zemřela, měl majetek připadnout příbuzným. Motiv by tu tedy rozhodně byl.

Foto: Billy Hathorn /wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Hřbitov u kostela sv. Michaela v Charlestonu

Mrtvou Harriet v den pohřbu oblékli do bílých svatebních šatů a položili na lůžko, ke kterému přicházeli smuteční hosté. Malíř miniatur, Francouz P. R. Vallée, zachytil tuto její podobu na medailonu, který se dnes nachází ve sbírkách slavné univerzity v Yale. Krátce po Harrietině pohřbu lidé tvrdili, že viděli ducha, oděného do bílých svatebních šatů, procházet kostelem a hřbitovem. Od té doby spatřili mrtvou nevěstu další a další návštěvníci tohoto místa. V roce 2018 se sem prý vypravil vyšetřovatel paranormálních jevů George Dudding se synem. V noci proklouzli na hřbitov špatně uzavřeným zadním vchodem. Zatímco se snažili zachytit nepřirozené aktivity za pomoci přístrojů, zjevila se před nimi postava, která prošla skrz několik náhrobků a kovaný plot. Muži místo raději rychle opustili.

Luxusní hotel v Kanadě má také svoji mrtvou nevěstu

Velmi známý duch mrtvé nevěsty se zjevuje v hotelu Fairmont Banff Springs v sousední Kanadě. Luxusní hotel byl postaven v roce 1888 uprostřed hor v národním parku Banff. Za dobu své existence již nasbíral duchů několik. Nejproslulejším z nich je právě mrtvá nevěsta. Pověst říká, že v den svatby spadla z mramorového schodiště a srazila si vaz. Od té doby hotelový personál i hosté hlásí, že viděli postavu ve svatebních šatech, jak se pohybuje po schodišti, případně jak tančí ve společenském sále.

Zdroje:

Kubová, Hana. Národopisné motivy v literárním díle Čeňka Kramoliše. Magisterská diplomová práce, Masarykova univerzita 2016.

https://www.novinky.cz/clanek/historie-krvava-zahada-mista-u-deviti-krizu-40334451

https://www.cksen.cz/blog/nejstrasidelnejsi-mista-ktera-muzete-navstivit-na-halloween/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz