Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nastassja Kinski: Režiséři ji svlékali. Ona dokázala, že není jen Lolitka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sportsforpeace/Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Nastassja Kinski a Sergej Bubka v roce 2009

Nastassja Kinski patřila k největším kráskám filmového nebe. Začala hrát již jako čtrnáctiletá, na vrcholu kariéry se ocitla v osmdesátých letech a pracovala s mnoha slavnými režiséry.

Článek

Budoucí herecká hvězda se narodila jako Nastassja Aglaia Nakszynski dne 24. ledna 1961 v Západním Berlíně. Jejími rodiči byli herci Ruth Brigite Tocki a Klaus Kinski. Pro Klause, vlastním jménem Nikolause Guntera Nakszynského, to bylo již druhé manželství a zároveň i druhá dcera. Klaus Kinski byl na jednu stranu považován za téměř geniálního herce, na té druhé za nevyzpytatelného šílence. A nejen to. Krátce po jeho smrti vystoupila prvorozená dcera Pola s prohlášením, že ji jako dítě sexuálně zneužíval. Tisk následně konfrontoval i Nastassju. Ta se otce nezastala a svěřila se, že doba, kdy s ní a matkou žil, byla utrpením. „Nikdy jsme nevěděly, kdy ho zas přepadne jeho výbuch emocí a bude házet na zeď, cokoli mu přijde pod ruku. Vždy u toho tak ječel, že jsem se ho opravdu bála,“ uvedla, ale ohradila se, že by ji někdy znásilnil. Ruth a Klaus se naštěstí rozvedli již v roce 1968. Od té doby otce vídala jen zřídka, ten ji ovšem na oplátku ponechal s matkou bez finančních prostředků.

Foto: foto©ErlingMandelmann.ch/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Nastassja Kinski

Režiséři ji rádi svlékali

Nastassja se ještě jako holčička začala živit modelingem. Žila tou dobou v Mnichově a právě tady si jí na jedné diskotéce všimla německá herečka Lisa Kreuzer, tehdejší manželka režiséra Wima Wenderse, a dohodila tehdy teprve třináctileté dívence roli němé dívky Mignon ve filmu Chybný pohyb. V průběhu dalších let se Nastassja objevila v několika snímcích typických pro mladé krásné začínající herečky. Zahrála si například v britsko-německém hororu Ďáblova dcera, kde se objevila nahá ještě před dosažením zletilosti. Americká distribuce proto uváděla, že se narodila o dva roky dříve, aby film přijali tamní diváci. Nahou scénu musela absolvovat i v jedné z epizod seriálu Místa činu, kde ztvárnila studentku Sinu, mající vztah se svým učitelem. Takovéto role z ní sice záhy udělaly sexuální idol doby, herečka na to dodnes ale nevzpomíná ráda. Lituje, že neměla po boku někoho, kdo by ji před tímto uchránil. V letošním roce proto prostřednictvím svého právníka iniciovala zákaz budoucího vysílání nahé scény alespoň ve výše zmíněném seriálu.

Vztah s o mnoho let starším režisérem z ní udělal hvězdu

Nastassja Kinski nebudila pozornost jen lechtivými scénami. V roce 1976, kdy jí bylo pouhých patnáct let, navázala vztah s o dvacet osm let starším režisérem Romanem Polanskim. Měla ale štěstí, bulvár se v té době o podobné vztahy ještě tolik nezajímal, a také zatím nevešlo ve známost, že režisér je tak trošku na nezletilé dívky zaměřený, což se mu později vymstilo. Francouzsko-polský režisér stále nesmí na území USA kvůli obvinění ze styku s nezletilou v roce 1977 a čelí několika dalším žalobám za násilné sexuální chování. Pro Nastassju bylo toto setkání ale doslova požehnáním. Polanski ji přiměl studovat herectví u Lee Strassberga v New Yorském Actors studiu a obsadil ji do role, která je doposud spojena s jejím největším hereckým úspěchem. Tou rolí byla Tess ve stejnojmenné adaptaci klasického románu Thomase Hardyho. Příběh dívky, jejíž život se promění v tragédii poté, co ji svede bohatý hrabě a následně opustí slušný muž ve chvíli, kdy se dozví o její minulosti. Původně o roli stála Polanského manželka Sharon Tate, která však přišla o život rukou šílených sektářů. Obsazení mladé, nezkušené a neznámé herečky představovalo určitý risk. Polanskému ale vyšel a film je dodnes považován za jedno z jeho vrcholných děl. Sama Nastassja Kinski obdržela za roli Tess Zlatý Glóbus.

Foto: Yoni S.Hamenahem/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

John Savage, Nastassja Kinski a Yoni S.Hamenachem na natáčení v roce 1984

Krátce po uvedení tohoto snímku do kin pořídil známý umělecký fotograf Richard Avedon sérii fotografií nahé Nastassji Kinski, jejíž tělo obtáčí pouze obrovský had. Právě tyto fotografie proslavily herečku jako jeden ze sex-symbolů osmdesátých let a přiřknuly jí role osudových žen, v nichž se dívčí nevinnost snoubí s erotickou smyslností. Stala se načas jednou z nejfotografovanějších žen na světě a zdobila četné obálky dalších časopisů.

Mezi Amerikou a Evropou

Aby navázala na svůj úspěch, rozhodla se Nastassija odjet do Spojených států. Prvním režisérem, se kterým zde spolupracovala, byl v té době již slavný Francise Ford Coppola. Ten se právě po realizování prvních dvou dílů Kmotra a Apokalypsy rozhodl natočit muzikál, který by svým vizuálním pojetím připomněl Zpívání v dešti či West Side Story. Hudební drama One from the Heart, v němž Nastassja Kinski ztvárnila cirkusovou umělkyni Leilu, byl ale obří propadák, který režiséra téměř zruinoval.

Další hereckou příležitostí, kterou mladá herečka v Americe dostala, byli Kočičí lidé. V hororu, který vznikl pod režisérskou taktovkou Paula Schradera, jí připadla hlavní role krásné Ireny. V průběhu osmdesátých let střídavě filmovala v Evropě, kde natočila filmy jako Měsíc v kanálu, Harém, Jarní vody, a ve Spojených státech, kde si zahrála kupříkladu ve filmech Nevěrně tvá, Mariini milenci či Revoluce. V koprodukci Západního Německa, Francie, Velké Británie a USA vznikl film Paříž, Texas, který v roce 1984 znovu svedl dohromady Nastassju Kinski s režisérem Wimem Wendersem. Tato neobvyklá road movie, k níž napsal scénář slavný dramatik Sam Shepard, vypráví příběh Travise, muže několik let považovaného za mrtvého, trpícího ztrátou paměti. Nastassje připadla úloha jeho bývalé manželky. Paříž, Texas je nejspíš nejznámějším, nejvíce kritikou oceňovaným a nejúspěšnějším filmem Wima Wenderse, který za něj získal řadu mezinárodních ocenění, včetně Zlaté palmy v Cannes v roce 1984. Stejného ocenění se dostalo i Nastassje.

Tři děti a mnoho mužů

Rok 1984 byl významným i v hereččině osobním životě. Nejprve se jí narodil syn Aljosha, jehož otcem je herec Vincent Spano, aby se za několik měsíců po jeho narození stačila provdat za egyptského filmového producenta Ibrahima Moussu. V roce 1986 se jim narodila již společná dcera Sonja Kinski, pozdější modelka a herečka. Manželství skončilo rozvodem v roce 1992.

Foto: Georges Biard/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Nastassja Kinski na festivalu v Cannes 1990

V průběhu devadesátých let Nastassju Kinski štěstí na kvalitní role začalo opouštět a i když pracovních příležitostí měla dostatek, filmy v nichž hrála, nezaznamenaly větší ohlas. Jmenovat lze například akční komedii Nebezpečné pády, kde měla za hereckého partnera Charlieho Sheena, nebo drama Mikea Figgise Láska na jednu noc. V osobních vztazích se jí v této době ale opět dařilo. Od roku 1991 do roku 1997 prožila další významný vztah s hudebníkem Quincy Jonesem, s nímž má dceru Kenyu Kinski-Jones, narozenou v roce 1993, která se rovněž věnuje modelingu.

Herečka si dnes již své soukromí hlídá a s kým žije, tají. V dřívějších letech byla ale spojována s mnoha dalšími muži, kupříkladu s Lenny Kravitzem či Gérardem Depardieuem anebo otcem Angeliny Jolie Jonem Voightem. Dva roky žila s hereckým kolegou Rickem Yunem, známém z kasovního trháku Rychle a zběsile. V roce 2016 byla několik měsíců ve vztahu s tanečníkem Iliou Russo, se kterým se seznámila během své účasti v taneční soutěži Let's Dance. „Miluji muže, kteří mě rozesmějí,“ je její krédo.

Foto: Ivan Bessedin - Flickr/Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Nastassja Kinski v roce 2011

Není bez zajímavosti, že byla spojována také s českým režisérem Milošem Formanem. V roce 2001, v době kdy byla hostem Karlovarského filmového festivalu, se ji na tuto skutečnost zeptal během rozhovoru Marek Eben. „Našel jsem v jednom internetovém materiálu zmínku o tom, že měla romantický vztah s Milošem Formanem, tak jsem si tuhle otázku nechal na konec rozhovoru, protože mi to připadalo poněkud osobní a nebyl jsem si jistý, jestli ji to nenamíchne. Ale nenamíchlo, jen byla velmi překvapená, protože je to asi úplná blbost,“ vzpomínal později moderátor. Zároveň uvedl, že se rozhovoru s filmovou hvězdou bál, neboť si o ní mohl přečíst, že je náladová a nevyzpytatelná. Opak byl ale pravdou, Nastassja byla milá, ochotná a pořád velmi krásná.

K filmování se už zase vrátila

Nastassja Kinski si prozatím zahrála ve více než šedesáti filmech. Na počátku nového tisíciletí začalo ale filmových nabídek ubývat a po roce 2013 se na dlouhou dobu z pláten kin zcela vytratila. Čas od času o sobě dávala vědět procházkou po červeném koberci některého z evropských filmových festivalů a v roce 2011 se stala členem americké filmové Akademie filmových umění a věd, která uděluje Oscary.

Foto: 9EkieraM1 /Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Nastassja Kinski v roce 2017

Před filmovou kameru se vrátila až v roce 2022 v německém dramatu Die Stillen Trabanten, v němž prožívá milostné vzplanutí s neznámou ženou v baru. Letos v létě přišel do kin komediální film Fakjů princezny. Svá nejlepší herecká léta má však někdejší filmová ikona již s největší pravděpodobností za sebou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz