Hlavní obsah
Jídlo a pití

Potravinářská bratrstva ve Francii propagují jídlo, nosí šílené kostýmy, být jejich členem je čest

Foto: Cyril LG/Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Bratrstvo třešní z Venasque

Francouzská bratrstva a sesterstva se věnují propagaci a požitku z jídla a vína. Existují jich stovky. Věnují se místním vínům, brandy, likérům, sýrům, koláčům, klobásám, sardinkám, šnekům i ovoci.

Článek

Dospělí muži a ženy nosí bílé plyšové klobouky ve tvaru obrovských kol sýra brie, červené pláštěnky se zubatými zelenými límci, díky nimž připomínají obří jahody, nebo dokonce šedé kloboučky s dlouhými, klikatými bílými úponky, což vyjadřuje jejich lásku k vepřovým klobáskám. Nejedná se o poslední výkřik francouzské módy, velkolepé oblečení symbolizuje hlubokou oddanost francouzskému jídlu a produktům.

Foto: Véronique PAGNIER/Wikimedia Commons/Public Domain

Jahodové bratrstvo

Chrání recepty předků

Země galského kohouta je domovem stovek bratrstev, která se věnují regionálním specialitám. Připojit s k jedné z těchto dobrovolnických skupin je vážný závazek. Noví členové skládají přísahu, že budou podporovat místní produkt. Často si oblékají pokrývky hlavy, medailony a dlouhé róby, jejichž barvy a střihy odrážejí jejich milovanou pochutinu, kupříkladu růžový česnek nebo modrý pórek. Mezi jejich slavnostní povinnosti patří pochodování v průvodech, posuzování kuchařských soutěží a udělování cen pro nejlepšího farmáře, šéfkuchaře nebo restauraci, která udržuje slávu konkrétního produktu. Pořádají také festivaly, často ve spolupráci s dalšími místními bratrstvy. Kromě průvodů, soutěží a festivalů je účelem těchto bratrstev chránit produkty spojené s konkrétními místy, chránit recepty předků a předávat je mladším generacím a ochránit tak francouzské gastronomické dědictví. Například místní francouzský šafrán zachránilo před zapomněním Bratrstvo šafránových rytířů z Gâtinais. Po několika desetiletích jeho nepřítomnosti se koření opět pěstuje ve Francii.

Foto: Selvejp/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Medaile Confrérie des chevaliers du taste-fromage de France

Většinu bratrstev tvoří základní skupina čítající dvanáct až dvacet čtyři oficiálních členů. Kromě toho mohou mít stovky dalších příznivců, jako jsou známí šéfkuchaři, politici nebo sportovní osobnosti, kteří působí jako ambasadoři a šíří slávu jednotlivých produktů. Jedním ze zářných příkladů je La Compagnie des Mousquetaires je ďArmagnac, která čítá asi čtyři tisíce pět set armagnackých mušketýrů, včetně slavných členů jako monacký princ Albert Monacký či herec Leonardo DiCaprio.

Členové bratrstva předcházeli travičství

Kulinářská bratrstva nepředstavují nic nového. Vznikala již ve středověku, často dokonce s podporou samotného panovníka. Zprvu se týkala především vinařů. V době, kdy otrávené víno zkazilo nejednu královskou hostinu tím, že zabilo hosta či hostitele, se organizované skupiny důvěryhodných vinařů staraly o to, aby se podobné scénáře neopakovaly. Členové bratrstva pěstovali vinnou révu, vyráběli víno a pak ho ochutnávali, čímž zaručovali bezpečnost krále a jeho hostů. Postupně se bratrstva rozšiřovala i na další potraviny. V roce 1248 francouzský král Ludvík IX. Povolil kupříkladu konvent kuchařů, specializujících se na pečené husy.

Foto: Véronique PAGNIER/Wikimedia Commons/Public Domain

Jedno z mnoha vinařských bratrstev

Bratrstvům učinila přítrž Francouzská revoluce. V roce 1791 byl vydán zákon, který zakázal všechna taková bratrstva ve jménu svobodného podnikání. Znovu se zrodila až v polovině minulého století, kdy poválečná konjunktura vrátila chuť občanům Francie na dobré věci v životě. Současně také rostly obavy z pronikání průmyslového potravinářského průmyslu do autentických regionálních chutí a vyvstala potřeba chránit místní produkty.

Bratrstvo se sýrovými klobouky

Mezi nejznámější potravinářská bratrstva patří Confrérie du Brie de Meaux, Vzniklo v roce 1991 z iniciativy města Meaux a podporuje sýr brie. Členové bratrstva nosí velké pokrývky hlavy ve tvaru brie. Mezi členské povinnosti patří podpora výhod CHOP Evropské unie nebo předpisů o chráněném označení původu, které stanovují normy a práva na označování sýrů, jako je Brie de Meaux. Pořádají také ochutnávky a kurzy pro školy.

Jiným pozoruhodným bratrstvem je Confrérie de la Cagouille, tedy bratrstvo a sesterstvo šneka petit gris. Šnek petit gris je menším ze dvou šneků, jenž vám ve Francii mohou přistát na talíři. Druhým je burgundský šnek. Šnečí oslavy se pořádají každoročně čtvrtou neděli v srpnu v městečku Saint Saveur d'Aunvv departementu Charente-Maritime.

Foto: Véronique PAGNIER/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Lanýžové bratrstvo

Confrérie de la Truffe de Bourgogne je bratrstvem a sesterstvem burgundského lanýže. Toto společenství bylo organizováno za účelem prodeje a obrany burgundského lanýže. Členové dobře vědí, že jejich hlavním konkurentem je slavnější a dražžší lanýž Black Diamond z Périgordu. Aby ukázali, že jsou politicky korektní, přísahali, že budou sklízet lanýže výhradně s pomocí speciálně cvičených psů. S touto skupinou žádná prasata nekopou. Tradice prasečích pomocníků při hledání lanýžů ale žije dál, neboť lanýže z Périgordu mají svoje vlastní bratrstvo, a to používání prasat nadále povoluje.

Každý týden jelítko

Confrérie des Chevaliers du Goûte Boudin je bratrstvem jelítek. Tito rytíři a jejich spolupracovníci sídlí ve městě Mortagneau-Perche v Normandii. Ve městě organizují každoroční soutěž o nejchutnější jelito na světě. Každým rokem za tímto účelem přijíždí více než sto týmů z celého světa. Rytíři, kteří jsou do bratrstva přijati, musí přísahat na gril a vidličku s dlouhými hroty, že každý týden snědí alespoň jedno jelito, a běda těm, kteří nezachovávají víru.

Foto: Oleg Bor/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

jelito

Další bratrstvo se zrodilo z touhy po milovaném pečivu. Olivier Carbonneau, velmistr Confrérie des Chevaliers du Tougnol, slavný ragbyový šampion, který vyrostl ve vesnici Chalabre na jihu Francie, jako dítě vždy miloval závitky s příchutí anýzu ve tvaru půlměsíce zvané tougnol, ale jako dospělý zjistil, že tato pochoutka zmizela. Olivier nakonec získal chybějící recept od vnuka vesnického pekaře a za pomoci dalších odhodlaných přátel jej vzkřísil, když tuto regionální specialitu prodávali na farmářských trzích a veletrzích. Jejich modré a zlaté oblečení zdobí městský erb a jejich oblíbený svitek.

Bratrstva mají jahody i krocani

Mezi vinařská bratrstva patří kupříkladu Commanderie des Costes du Rhône. Založeno bylo v roce 1973 v Rochegude a je nástupcem místních starobylých bratrstev, jako jsou Saint-Vincent, Sainte-Cécile, Tulette, Vaison-la-Romaine a Villedieu a Visan. Sdružuje všechny vinařské obce v údolí Rhôny, které produkují vína té nejvyšší kvality. Sídlí na zámku Château de Suze la Rousse.

Svá bratrstva má ale i česnek, jahody, třešně, švestky, melouny, makronky, krocani nebo třeba hřebenatky.

Foto: Pére Igor/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Bratrstvo krocanů z Varaignes

Bratrstva byla původně organizacemi s dominancí mužů, dnes už z převážné většiny ve svých řadách vítají i členky. Existuje dokonce jedna skupina, La Confrérie des Taste-Sanciaux de Châtres-sur-Cher, propagující palačinky plněné jablky z Normandie, která přijímá pouze ženské členky, jimž je při iniciaci poskytnut tajný recept. Muži pouze pomáhají s přípravou zařízení a vybavením. Jinak by prý po nich byl v kuchyni nepořádek.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz