Hlavní obsah
Lidé a společnost

Šílenci na školy útočili již před sto lety: Vrah školáků Andrew Kehoe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jtmichcock/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Památník obětem v Bathu

Tragédie na filozofické fakultě, napadení nožem ve škole v Domažlicích, výhrůžky bombovými útoky. Mohlo by se zdát, že jde o nový fenomén. Ve skutečnosti útoky na školy nejsou žádnou novinkou.

Článek

Již před téměř sto lety, konkrétně 18. května 1927, provedl Andrew Kehoe útok na školu v Bathu ve státě Michigan ve Spojených státech amerických. Byť byl Kehoe vášnivým střelcem, k útoku využil výbušninu s časovačem. O život připravil 38 dětí a šest dospělých, dalších 58 lidí zranil. Sám spáchal sebevraždu.

Farmář, co nesnášel zvířata a daně

Andrew Kehoe byl farmář, velice špatný farmář. Nerozvážně hospodařil, nesnášel zvířata, krmil dobytek mokrým jetelem, až pošel. Sousedova psa zastřelil, když přišel na jeho pozemek a obtěžoval ho štěkáním. Ubil i svého vlastního koně, když nereagoval tak, jak po něm požadoval. Už v dětství jej podezřívali z toho, že schválně nechal uhořet svoji macechu. Sousedé jej ale přesto považovali za ochotného a spolehlivého člověka. V roce 1924 byl proto zvolen správcem školní rady na tři roky a pokladníkem na jeden rok. Nebyla to však dobrá volba, Kehoe nevycházel se spolupracovníky a odmítal výdaje i na to nejpotřebnější školní vybavení. Hádal se také s městským finančním úřadem ohledně výše školní daně. Protestoval, že platí příliš mnoho. V roce 1926 došlo ale naopak ke zvýšení tohoto poplatku. Ve stejné době se Kehoe dostal do finančních potíží a bylo zahájeno exekuční řízení na jeho majetek. Za vinu to dával právě oné nešťastné školní dani.

Nebyla to ale jediná smůla, která ho v tomto roce postihla. V roce 1925 byl jmenován dočasným městským úředníkem, ve volbách 5. dubna 1926 byl ale poražen a toto odmítnutí ze strany komuny jej urazilo.

Foto: Unknown photographer /Wikimedia Commons/public domain

Andrew Kehoe

Vražedné běsnění plánoval mnoho měsíců dopředu

Patrně někdy v této době začal tento sběratel domnělých nespravedlivostí snovat svoji vražednou pomstu. Podle svědectví ze sousedství přestal na své farmě zcela pracovat. Později se zjistilo, že na farmě nenávratně poškodil všechny stromy a pořezal keře vinné révy. Přestal také platit splátky hypotéky a pojistky. Školu si jako cíl své pomsty vybral nejpozději na podzim roku 1926. Byl šikovný elektrikář a představenstvo školy jej proto poprosilo, zda by neprovedl opravu osvětlení. Nevědomky se mu tak dostalo dostatek času a příležitosti k nastražení výbušného systému.

Od poloviny roku 1926 začal nakupovat pyrotol a dynamit, což byly výbušniny běžně používané zemědělci k výkopovým pracím, nákupy tak nebyly nikomu podezřelé. Značné množství dynamitu se v této době také ztratilo ze staveniště nedalekého mostu.

Nastal čas zúčtování

Den před katastrofou šílený farmář naložil zadní sedadlo svého nákladního vozu kovovými úlomky schopnými produkovat šrapnely během exploze. Někdy v této době zavraždil také svoji nemocnou manželku Nellii. Kehoe dal její tělo na trakař v zadní části kurníku, kde bylo později nalezeno v silně ohořelém stavu po explozích a požáru farmy. Podomácku vyrobené pyrotolové zápalné bomby umístil do domu a všech dalších objektů na farmě. Ve středu 18. května 1927 přibližně v 8.45 Kehloe zápalné bomby odpálil. Sousedé si požáru všimli a přispěchali hasit. Potkali farmáře, který ve svém náklaďáku opouštěl hořící pozemek, zastavil se a řekl, že by měli jít raději ke škole. Poté z místa ujel.

Apokalypsa nastala v 8.45

Školní vyučování začalo v 8.30 a časované výbušné zařízení bylo odpáleno krátce po požáru farmy. Záchranáři mířící k ohni uslyšeli explozi ve školní budově a otočili se zpět tím směrem. Na místo neštěstí spěchali i rodiče. Připomínalo prý válečnou zónu. Zřítilo se celé severní křídlo školy. Přeživší učitelka Bernice Sterlingová řekla, že exploze připomínala zemětřesení. Vzduchem létala dětská těla, lavice i knihy. Na místě panoval chaos. Matky hledaly své děti, křičely, omdlévaly, jiné zběsile hrabaly v troskách. Asi sto mužů pracovalo na odklízení sutin. Jeden z nich, Ellsworth, se nabídl, že zajede domů pro lano, pomocí něhož by strhly část střechy, která ležela na hromadě dětských těl. Když se vracel na svou farmu minul cestou Kehoea jedoucího opačným směrem. Ten se na něj usmál a mávl rukou.

Kehoe přijel ke škole asi půl hodiny po prvním výbuchu. Uviděl superintendanta Emoryho Huycka a zavolal si jej ke svému vozu. Očitý svědek později vypověděl, že viděl dva muže zápasit o nějaký typ dlouhé zbraně těsně předtím, než došlo k odpálení výbušniny uložené v autě. Ta následně zabila jak samotného vraha, tak Huycka a farmáře v důchodu Nelsona McFarrena. Zemřela také osmiletá žačka Cleo Claytonová, která přežila první výbuch, vymotala se ze školní budovy a byla zabita střepinou z vybuchujícího auta. Smrtelně zraněn byl rovněž poštmistr Glenn Smith, kterému letící troska vozu amputovala nohu.

Foto: National Editorial Association/Associated Press /Wikimedia Commons/Public domain

Škola v Bathu

Šlo o největší útok na školu

Na místo mířili lékaři, hasiči, policie i dobrovolníci. Stovky lidí pracovaly v troskách celý den a noc ve snaze najít a zachránit všechny děti, které pod nimi uvízly. Během pátrání našli záchranáři další výbušniny pod jižním křídlem budovy, které se nepodařilo odpálit. První výbuch patrně způsobil zkrat ve druhé výbušné sadě, díky čemuž nedošlo k ještě větší katastrofě. Přesto je tento útok na školu co do počtu obětí doposud největší v celých dějinách podobných útoků.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz