Hlavní obsah
Seberozvoj

Proč se lidem při stěžování dočasně uleví?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Stěžování se ničí vztahy

Znáte to taky? Kamarád si přišel stěžovat. Vy jste vlastně vůbec nic neudělali a jemu se ohromně ulevilo. Jak je možné, že si stačí postěžovat a na chvíli se cítíme o dost lépe?

Článek

Stěžování způsobuje, že předáváte svou negativní energii. Stěžovatel na vás vysype kýbl svého „bahníčka“ a humusu, které si tam pěkně nastřádal. Pokud to nebude řešit jinak než povídáním a naříkáním, kyblík se zase brzy naplní, ale pro tuto chvíli mu to stačí.

Komunikace není jen sdělování informací, ale i přenos energie, nálad a pocitů. A je jedno, jestli mluvíte s někým nebo sami se sebou. Pozitivní myšlenka a sdělení se vždy pojí s pozitivní energií a emocí, negativní naopak.

Stěžovatel k vám vysílá nepříjemnou myšlenku a emoci, vy ji zachytáváte přes svůj vlastní filtr. Záleží na vaší reakci, ale většinou ho litujete, vyjádříte mu pochopení a nevědomě na sebe přeneste jeho emoce. Vysoce senzitivní lidé mohou tyto emoce cítit, jako by je sami prožívali.

Všimli jste si někdy, jak se při a po takovém rozhovoru změnila vaše energie? Najednou se cítíte špatně vy. Kamarádovi se uleví, ale vám je hůř. Většinou si to ani neuvědomujete, ale je to tak. Zkuste to někdy sledovat.

Když pochopíte, jak stěžování ničí vztahy i vaši psychickou pohodu, a zastavíte to, bude se vám nejen lépe dýchat, ale i žít.

Mně osobně pochopení souvislosti komunikace a přenosu energií pomohlo dívat se na vztahy a stěžování úplně jinýma očima. Již několik měsíců se zabývám hledáním odpovědí na otázky, jak mít víc energie, víc si užívat života a eliminovat stres. Došla jsem k závěru, že v prvé řadě potřebujeme zjistit, kudy nám ta energie odtéká. Jednou z nejčastějších příčin jsou právě mezilidské vztahy.

A teď ruku na srdce. Asi nechcete nechat si brát svojí energii tím, že vás někdo v podstatě zatáhne do svých problémů a „plivne“ na vás svojí zlobu. Neříkám, že nemáte nikomu pomáhat a máte být sobečtí. Ale bylo by dobré zvážit, zda opravdu pomáháte nebo si z nás někdo udělal hromosvod. Nemáte povinnost a snad ani potřebu nechat se vtáhnout do bahna druhých, byť by to byli vaši nejbližší.

Stěžování nemusíte nikomu trpět a máte plné právo kdykoliv říct NE, tady je má hranice snesitelného.

Samozřejmě záleží jen na vás, jak moc si dokážete negativní energii udržet od těla a zda se jí umíte zase efektivně zbavit. Přemýšlejte, zda vaše pomoc druhému je skutečně k užitku nebo naopak k vlastní škodě. Vždy máme pomáhat z nadbytku a ne nedostatku. Co si budeme povídat, poslouchat stížností bez návazné akce dané osoby ani žádná pomoc není. Úleva je dočasná, ale vnímání na problém je stejný.

Něco jiného je situace, kdy se vám kamarád svěří, společně se podíváte na jeho situaci a pomůžete mu najít způsob, jak ji vyřešit nebo se s ní smířit. To je ta skutečná pomoc. Obyčejná stížnost je zbytečná nejen pro daného člověka, ale i pro vás.

Řešení existuje

  1. Nejprve vy sami musíte zhodnotit, jestli dovolíte stěžovateli, aby vás zahrnul katapultem nářků a stížností. Abyste podle toho mohli jednat, potřebujete si sami v sobě ukotvit, že je v pořádku odmítnout, když se po každém rozhovoru s touto osobou cítíte vysátí jak vymačkaný citrón. Možná jste některé věci slyšeli už tolikrát, že si tím prostě a jednoduše nechcete kazit den. Mějte jasno v tom, že máte plné právo odmítnout další takovou smršť negativity. Je totiž rozdíl, když odmítáte a přesně víte proč, než když řeknete STOP a máte potom výčitky.
  2. Za druhé potřebujete sami jít svým přátelům příkladem. Pokud si neustále na něco stěžujete, pak po nich těžko můžete chtít, aby s tím oni přestali. No jasně, chtít to můžete, ale budete vypadat přinejmenším jako pokrytec nebo je tím pěkně naštvete. Pochopte, že stěžování samo o sobě nic neřeší. Potřebujete s tím něco udělat, začít vnímat situace jako výzvy a úkoly k řešení, ne jako problémy. Když to pochopíte, už ani nebudete mít chuť někomu dělat rohožku.
  3. Když si osvojíte první dva kroky, bude pro vás mnohem snadnější jasně vyjádřit svému okolí, že už nehodláte poslouchat stále dokola ty ohrané písničky. Že už nemáte v úmyslu opakovaně řešit pořád ty samé situace, když s nimi daný člověk vůbec nic nedělá. Pokud se oni chtějí plácat v tom svém soukromém peklíčku, je to jejich věc. Vy už tomu ale nechcete přihlížet. Pak můžete JASNĚ a ZŘETELNĚ sdělit, že nejste ta správná osoba, která je vyslechne, pokud s tím zároveň nemají v úmyslu něco udělat.

Pokud se s tímto přístupem ztotožníte, velmi se vám uleví.

Přestane vám odtékat spousta energie a zbyde vám mnoho volného času, který můžete daleko zajímavěji a konstruktivně využít. Na druhou stranu počítejte s tím, že o některé osoby ve svém okolí můžete přijít. Nebo že vás začnou považovat za ignoranty, neochotné, sobecké a kdo ví, co ještě. Může vás někdo osočovat, kritizovat nebo dokonce urážet.

ALE takové lidi ve svém životě snad nepotřebujete. Každý chce být oblíbený a většinou těžko snášíme kritiku. Taky to tak mám. Nicméně stojí mi to za to. Zbavit se negativních a neupřímných lidi je to nejlepší, co se vám může stát. I když to ze začátku trochu nebo možná dost bolí. Ale zpětně nelituji žádného takového člověka, který mi z mého života odešel. Pokud se máte alespoň trochu rádi a rozhodnete se pro to, dokážete to taky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz