Hlavní obsah
Sport

České štafety v boji o olympijské hry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://unsplash.com/photos/man-on-running-field-9HI8UJMSdZA, Braden Collum

Ilustrativní foto

Po úspěšném loňském roce, bronzu na MS v mixové štafetě a kvalitě našich čtvrtkařů, se právě zejména v mixu a dlouhé ženské štafetě jevila kvalifikace na olympiádu do Paříže spíše jen jako formalita.

Článek

Hlavní část kvalifikace probíhala zkraje května na Bahamách. Odtud mělo postoupit 14 týmů ze 16 v každé štafetové disciplíně, další 2 týmy pak s nejlepšími časy mezi těmi, co se na OH z Baham nekvalifikovali, za celé období od 1. 7. 2023 do 30. 6. 2024. Postupový klíč byl takový, že první den, tedy v sobotu, byla družstva rozlosována do několika rozběhů a z každého běhu postupovaly první dva týmy do finále (a tím si zároveň zajistily postup do Paříže), neúspěšné týmy pak měly ještě druhý pokus v neděli, kdy opět byly z každého běhu dvě nejlepší štafety postupové.

Česká strategie byla taková, že v sobotu se zaměříme na kvalifikaci mixové štafety 4×400 m, kam dáme to nejlepší, kvalifikaci mužských a ženských čtvrtkařských štafet pak necháme na neděli. Strategie to vůbec nebyla špatná, nicméně dostala trhliny hned na úvod. Oproti papírovým předpokladům jsme v mixu ztráceli na každém úseku, nejen oproti loňským výkonům, ale i oproti halovým časům a štafeta, ač v nejsilnějším složení, doběhla daleko za postupovým druhým místem. Zkrátka mužské časy kolem 46 vteřin a ženské vysoko nad 52 vteřinami nejsou konkurenceschopné. Dosažený čas byl na hony vzdálen času, který jsme zaběhli loni v Budapešti. Naše mužská a ženská štafeta bez týmových lídrů též neměla šanci na úspěch a my tak měli po sobotě prázdné ruce.

Co teď s tím? Vedení se rozhodlo, že pro neděli mix nenasadí a bude se spoléhat na kvalitu zaběhnutého času z loňského finále MS, a to nejlepší, co máme, nasadíme do mužské a ženské štafety.

Ženská štafeta začala velmi špatně, hvězdička pozdějšího evropského mistrovství zaběhla svůj první úsek v podprůměrném čase těsně pod 53 vteřin, zde se především zrodil překvapivý nepostup, a když další holky běžely své letmé čtvrtky v průměru jen za 51,5, výsledkem byl velmi průměrný čas 3:27,76 a nepostup. Zde vidím jako jasnou chybu dát na první úsek tu nejméně zkušenou závodnici, která zjevně neodhadla tempo a zdaleka tak neprodala to, na co měla.

I pro mužskou štafetu platilo, že zaběhla na prvním úseku velmi slabý čas, konkrétně Krsek, přes 46,5, naštěstí ani konkurence nepředvedla o moc lepší časy, takže naše štafeta zůstávala v kontaktu. Velice dobrý výkon předvedl pak na druhém úseku Müller, letmým úsekem pod 45, to už se ovšem nedá říci o Desenském, který běžel o sekundu pomaleji. Finiš pak zajišťoval Šorm v solidním čase 45,5, ovšem na postup to v čase rovných 3:03,00 o devět setin sekundy nestačilo.

Štafetové kvalifikace se mimo to účastnilo i mužské kvarteto na 4×100 m, ale tam se předpokládalo, že na postup to nebude. Sice kvalitní předávky dokážou divy, ale přece jen, pokud v týmu nemáte nikoho, kdo by běhal pod 10,30, uspět ve světové konkurenci nelze.

Přijde mi, že štafetová kvalifikace byla z české strany poněkud podceněna, Češi nebyli dobře připraveni a běhali obdobné nebo i horší časy než v halové sezóně, přitom klopení haly a více zatáček bere na čtvrtce cca 1 vteřinu.

V jaké se v tu chvíli nacházely naše čtvrtkařské týmy situaci? Naše mixová štafeta držela 15., předposlední místo s nejlepším časem mezi dosud nenominovanými. Ženská štafeta na tom byla tak, že by potřebovala zaběhnout čas pod 3:26,00, což by rozhodně mělo být v jejích silách. Mužská štafeta si ovšem fakticky na OH kvůli těm 9 setinám z Baham zavřela cestu, na posledním postupovém místě totiž byla štafeta Jamajky s časem lehce nad 2:59,00 (mezitím ji vystřídala Ghana), což je daleko od loňského českého rekordu 3:00,99 a na hony pak vzdáleno výkonu z Baham 3:03,00 a tím pádem zcela mimo dosah našich mužů.

Očekával jsem, že vymyslíme nějakou strategii, jak si pojistit postupovou pozici v mixu a jak zaběhnout postupový čas v ženské štafetě. Ovšem uběhl měsíc a nestalo se nic, zjevně se vše vsadilo na jednu kartu, tedy na ME v Římě. Co se týče mixové štafety, tak bylo ovšem jedinou strategií modlení se, aby nás někdo svým časem nepřeskočil, protože jsme neběželi mix v nejsilnější sestavě, a tak jsme se logicky času z loňského MS ani nepřiblížili.

Během mistrovství pak onemocněla Vondrová, tedy značná rána pro naši ženskou štafetu. Když navíc Jíchová stejný den, kdy se běžely rozběhy této štafety, měla večer finále na své trati a Glorii Manuel se vedení rozhodlo nechat odpočívat po finálovém závodě předchozího dne, nasadil český tým vlastně „B“ sestavu, která neměla šanci na postup do finále a samozřejmě ani na potřebný výkon. Nic na tom nemění fakt, že náhradnice Barbora Veselá byla z velkého stadiónu chudák tak vyklepaná, že ani neudržela v ruce kolík. Myslím, že měla být do rozběhů nasazená Manuel, to by dávalo přece jen ještě nějakou šanci na postup. Sice byla utahaná, ale 18letá holka přece jen celkem rychle regeneruje a bez šance by to úplně nebylo. Pokud by totiž už dopředu bylo strategií, že případné finalistky hladké a překážkové čtvrtky nebudou v rozběhu startovat (a s finálovými postupy se dalo počítat), nebyla by šance na splnění limitu na OH tak jako tak a strategie našeho týmu by nedávala smysl.

Mužské štafetě pak onemocněl „základní stavební kámen“ Krsek a v podstatě se tým rozpadl a opět ve velmi improvizovaném složení naše sestava zaběhla čas, který by bylo lepší rychle zapomenout.

Opět tedy, ani na ME jsme si nezajistili nic, navíc nás v mixové štafetě posunula na poslední postupové místo vyhecovaná domácí italská štafeta. Pak uběhlo pár dní a došlo k nevyhnutelnému, kdy na keňských trials - jejich kvalifikaci na OH, naši mixovou štafetu odsunul domácí tým na nepostupové místo.

Aktuálně je tedy situace taková, že nemáme na postupových pozicích žádnou ze čtvrtkařských štafet. Do konce června, kdy se kvalifikace uzavírá, už moc času nezbývá. Je myslím konečně načase místo pasivního vyčkávání a podřízení se osudu, se chopit aktivity a v následujících dnech se o kýžené časy ještě pokusit, jak v mixu, tak především v ženské štafetě, která má rozhodně finálový potenciál pro olympijské hry a zaběhnutí potřebného času by v nejsilnější sestavě nemělo být problémem.

Udělejme tedy pro to maximum, když takové vložené závody umí zorganizovat Keňa nebo Zambie, tak to můžeme organizačně zvládnout také.

zdroje:

https://worldathletics.org/

https://www.atletika.cz/

přenos z World athletics relays na https://eurovisionsport.com/

vysílání ČT z ME v Římě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz