Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Když nebezpečí má jméno žralok

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fgyongyver, Pixabay

Každým rokem přinášejí agentury děsivé zprávy o útocích žraloků na lidi. Nejinak tomu bylo i v tomto roce, naposled se odehrál tragický incident u jamajských břehů, kde byl napaden 16letý teenager.

Článek

Svět je těmito útoky fascinován a je jim věnována mimořádná pozornost i publicita. Funguje tu podobný efekt jako u leteckých havárií. I tady platí, že to nemají lidé příliš ve svých rukou, když se člověk s tímto predátorem potká a on na ně zaútočí, zdánlivě moc šancí nemá. Přitom třeba taková úmrtí na silnicích jsou mnohem častější, ale prakticky se už o nich ani nepíše. To proto, že zde chybí ten pocit osudovosti jako při leteckých haváriích nebo útocích žraloků. Také když se stane neštěstí v moři, zavírají se celá pobřeží, ale když dojde k nehodě na silnici, nikoho ani nenapadne na víkend uzavřít dálnici.

Za posledních 100 let bylo zaznamenáno ve světě více než 4000 žraločích napadení, z toho 619 z nich skončilo smrtí. Vůbec nejvíc případů bylo hlášeno ze Spojených států, nejrizikovější pak je pobřeží Floridy. Je zajímavé, jak rozdílný je podíl smrtelných incidentů na celkovém počtu. Například právě v USA skončí smrtí každý jedenáctý případ. Ve Španělsku dokonce z 28 případů nebyl ani jediný smrtelný. Naopak třeba na Filipínách ze 43 útoků 28 skončilo smrtí.

Nejspíš to souvisí s tím, jaké vodní aktivity jsou v té které zemi a lokalitě nejrozšířenější. Nejvíc úmrtí se přihodí při plavání, zhruba každé čtvrté napadení končí smrtí. Jen o málo lépe z toho vychází potápění, kdy je usmrcen jeden z pěti napadených. Při rybaření dochází k útokům častěji, ale usmrcen je jen každý devátý napadený. Vůbec nejvíc napadení je zaznamenáno při surfování, ale zároveň i nejméně úmrtí, jen jeden z 15 incidentů je smrtelných. Je to proto, že při surfování je člověk víc v pohybu a také se často žralokovým zubům postaví do cesty prkno. V prospěch rybářů zase hraje to, že většinou mají po ruce něco, čím mohou žraloka praštit a odradit ho tak od dalšího útočení. Naopak při plavání je člověk bezbrannější a zvláště, když člověk začne ve vodě panikařit, tak se chová nápadně podobně jako kořist, což žraloka akorát víc navnadí k útoku.

I když to asi vypadá všelijak, tak lidé pro žraloka nejsou cílem, pokud zaútočí, tak je to proto, že jsou zmatení, zvědaví nebo taky lidmi vyprovokováni. Ale naštěstí jim nechutnáme, takže jako potravu nás neberou, buďme za to rádi.

Jak se vyhnout nežádoucímu setkání se žralokem?

První rada se týká hlavně žen, není dobré mít příliš křiklavé a kontrastní barvy plavek. A taky je dobré si nebrat do vody šperky, které by mohly házet odlesky. Obojí může žraloka přilákat, protože je pak možnost, že si člověka splete s potravou, tedy rybami.

Další radou je nelézt do vody za soumraku, kdy jsou žraloci zvyklí lovit. Je také známou věcí, že žraloka může přilákat krev, pokud tedy má někdo krvavé zranění, je lepší si výlet do moře odpustit.

Když už se se žralokem setkáte, je dobré ho mít pořád na očích a nedělat trhavé pohyby, protože to se pak chováte jako kořist. Ideální je také nebýt sám. Na dva a více lidí pohromadě žralok zpravidla neútočí.

Je taky vhodné vědět, že se žralok právě chystá k útoku. Poznat se to dá podle trhavých pohybů, když žralok rychle mění směr, začne kolem kroužit nebo zvedne hlavu, tak to je potom zle a patrně se připravuje zaútočit.

Když už to vypadá na nebezpečí kontrontace, je důležité mít zvíře pořád na očích, nenechat se překvapit. Nemá smysl se pokoušet zběsile utíkat, žádný plavec stejně není tak rychlý, aby mohl žralokovi uplavat, jedině se tím člověk vystaví většímu nebezpečí.

Pokud už dojde k útoku, je nutné se co nejvehementněji bránit. Je-li po ruce nějaký tvrdší předmět, například kámen nebo i foťák, je třeba ho tím majznout, nejzranitelnější místa jsou čenich, žábry a oči. Když není nic k dispozici, musí stačit ruce a nohy, je životně důležité se snažit ho trefit do už zmíněných míst tak, aby ho to odradilo a raději odplul.

Hlavní asi je nepanikařit, když už na takové nebezpečné setkání dojde. Ale ono se to snadno řekne, hůře ale provede. Je přirozené, že člověk cítí v takové situaci děs a nejraději by se otočil a pokusil se o okamžitý únik. Když to ale člověk zvládne a prokáže silnou psychiku, snaží se jen plynule, bez prudkých pohybů, plavat ke břehu a pořád si očima hlídá predátora, může mu to zachránit život.

Ještě jednu radu je dobré dodržet. Pokud budete chtít jet na Floridu a budete se chtít koupat, raději si kupte vilu s velkým bazénem nebo si ji alespoň pronajměte, tam to bude bezpečné :)

zdroje:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/571587-brutalni-utok-zraloka-pobliz-turistickeho-letoviska-ukousl-16letemu-chlapci-hlavu

https://zoom.iprima.cz/priroda/zraloci-utoky-florida-statistika-438548

https://zpravy.aktualne.cz/datavize/utoky-zraloku-v-datech-kde-byste-si-meli-davat-pozor/r~22f2636e39da11ef80bfac1f6b220ee8/

https://zoom.iprima.cz/priroda/utok-zraloka-obrana-112342

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz