Hlavní obsah
Sport

Malér s Gruzií je jen odrazem výkonnosti našeho fotbalu a nečinnosti svazu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vienna Reyes, Unsplash.com

Česká reprezentace nám přichystala žalostné představení, jedno z nejhorších v historii našeho fotbalu vůbec, když dostala výprask od průměrného celku Gruzie.

Článek

Bohužel nejde o náhodu, ale o výsledek práce, kterou za sebou zanechal realizační tým i vedení české kopané jako celek.

Před pár dny jsem se chytal za hlavu, když jsem si od jednoho píšícího kolegy na medium.cz přečetl jeho nekompetentní blábol, v kterém s nadšením psal o tom, jak skvělé máme týmy v evropských ligách a že se to zaručeně promítne i do síly naší reprezentace.

Stačí mít ovšem alespoň elementární znalosti, aby člověk věděl, že je to nesmysl. Nejsilnější český tým, tedy Sparta, má úspěchy jen díky tomu, že dobře nakoupila v zahraničí, na hřišti ale o český fotbal vůbec nejde, v podstatě v sestavě nenajdete Čecha. I v dalších top týmech Češi zrovna nedominují, především je nouze o kvalitní záložníky. Jenže kdo nemá kvalitní zálohu, nemůže hrát dobrý fotbal, to je základ, tam se tvoří hra. A i ve Slavii jsou základem zálohy cizinci. Možná by se dalo sáhnout do Plzně, ale to je žalostně málo, a taky to zatím nejsou žádné extra osobnosti.

A hráči, kteří jsou v zahraničních klubech? To je kapitola sama pro sebe. Často i jde o kvalitní tymy, ale stačí se podívat, jakou tam naši hráči mají roli. Většinou spíš jako sparingpartneři v tréninku, v zápasech si většina z nich kopne pouze sporadicky. A pak přijdou do reprezentace, aniž by kdo tušil, jakou maji formu. A lze od nich bez pořádné herní praxe vůbec něco čekat? A jak mohou takoví hráči tvořit hru? Kde by na to měli vzít najednou sebevědomí, když si jak dlouho pořádně nezahráli?

Není divu, že v této situaci, kdy ještě navíc jsou někteří hráči nominováni na posty, na kterých nejsou zvyklí v lize hrát (jako třeba Zima), že česká hra postrádala jakoukoliv koncepci, byl to jeden velký zmatek. Ale to je něco, co se týmu dalo vytknout už na EURU. Ale jak bychom se mohli poučit ze špatného představení na evropském mistrovství, když po něm zůstalo jen ticho po pěšině, nikdo ani nehlesl. Proč k vystoupení na mistrovství vedení našeho svazu nevydalo žádné stanovisko? Proč je o fotbalových činovnících slyšet pouze v souvislosti s aférami ? A práce pro fotbal? Jedna velká nula! Zato pomáhat vyrábět skandály, to by jim šlo, viďte pane Neumanne?

Hašek sám byl dobrým hráčem a řekl bych, že to i myslí dobře, ale neznamená to, že dobrý hráč je automaticky i dobrým trenérem. V případě Haška to tedy každopádně neplatí. Dělá hrubé chyby v sestavách, do utkání je schopen nominovat hráče, kteří jen zahřívají lavičky, jiné hráče posouvá ne nezvyklé posty a ti pak neví, co si s tím počít. Absolutně není schopen vtisknout týmu nějaký herní styl. Co se taktické přípravy týče, dělá to na mě dojem, že jen řekne - hrajte.

Sledovat mdlé vystoupení týmu, to bylo opravdu za trest. Nejhorší nebyl stav ve skóre, ještě horší bylo sledovat, že Gruzínci nás přehrávali v individuální práci s míčem, v rychlosti, v kreativitě, vlastně ve všech herních činnostech.

Řešení nejsou vúbec jednoduchá, kádr na to, abychom byly tam, kde jsme byli před 20 lety, ten zkrátka nemáme, aneb kde nic není…

Ale něco udělat lze, za prvé absolutně nemá co dělat v reprezentaci nikdo, kdo nenastupuje ve svém klubu běžně v základní sestavě, i kdyby mělo jít o Real Madrid. Je to jednoduchá a logická rovnice, nemáš herní praxi, nemáš co dělat v repre, protože tvá hra nemůže být na potřebné úrovni.

Za druhé, je na místě, aby někdo ukončil Haškovi to trápení, je evidentní, že je na svém postu bezradný, to už prokázal dostatečně. Postavte do pozice reprezentačního trenéra náhodného kolemjdoucího, co umí pracovat s internetem, a nebude mít horší výsledky.

Za třetí, chováš se jako naprostý hlupák, znevažuješ národní dres svým chováním, nemáš v reprezentaci co dělat. Být v národním týmu má být pro každého věcí cti a měli by se pro to, aby v něm uspěli, doslova přetrhnout. Místo toho jsou nedisciplinovaní, viz aféra v klubu Belmondo. Nebo v klíčové části sezóny dělají nesmysly jako Sadílek před ME. A je jen příznačné, že se to vedení reprezentace snažilo zatlouct jen jako smolnou nehodu a ne nezodpovědnost.

To všechno dotváří situaci kolem týmu, znevažuje reprezentační dres a ve finále se odráží i ve hře nároďáku. Jsou to spojené nádoby. Hrát za národní tým má jen ten, kdo si toho opravdu dokáže vážit a nikdo tam nemá být jen za zásluhy. Vzhledem k obecně nízkým individuálním kvalitám v našem fotbale úspěch můžeme docílit jedině prostřednictvím fyzicky zdatných srdcařů. Neumíme soupeře evropské úrovně přehrávat herně, my to musíme ubojovat. To samozřejmě nelze čekat od hráčů, kteří šetří každým pohybem, jsou pomalí a nepřipravení, nebojují jako lvi, i když ho mají na dresu.

Doufejme tedy, že se pánové z FAČR konečně proberou ze zimního spánku a začnou pro český fotbal taky něco dělat. V opačném případě, ať své posty přenechají jiným, kteří ve prospěch české kopané jsou ochotni pracovat.

Je nejvyšší čas, skoro bych řekl, že je pět minut po dvanácté. Jinak si budeme muset pro nejbližší léta nechat jen zdát o úspěších českého fotbalu.

Zdroje:

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-reprezentace-uhrin-o-narodnim-tymu-tragedie-nemuzou-hrat-hraci-kteri-v-klubech-sedi-5036134

https://www.fotbal.cz/repre/nepovedeny-vstup-do-ligy-narodu-gruzie-cesko-4-1/a20907

https://www.denik.cz/fotbal/skandal-diskoteka-coufal-kuchta-brabec-opustili-reprezentaci-cesko-olomouc.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz