Hlavní obsah
Sport

Neuvěřitelný příběh na ZOH v Salt Lake City a dovětek po 20 letech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bryan Adams, https://www.flickr.com/photos/95807446@N02/9399795110/in/photolist-fjCpAW-fjCqWC-fjCstY

Někdy ty nejbláznivější příběhy píše sám život a ani scénárista s tou nejbujnější fantazií by na něco takového nepřišel. Takový je i osud australského sportovce, kterého doslova políbila štěstěna.

Článek

Řeč je o Stevu Bradburym, bývalém australském rychlobruslaři, který se věnoval rychlobruslení na krátké dráze, tzv. short tracku. Byl kvalitním reprezentantem, větší úspěchy ovšem sbíral vesměs pouze coby člen australských štafet. V roce 2002 byl už pomalu na sklonku své kariéry a chystal se na své třetí olympijské hry. Měl za sebou vážné zranění z roku 2000, kdy mu lékaři hrozili tím, že se na brusle už nemusí vrátit. Ale on tomu dokázal čelit a vrátil se ke kariéře.

Do Salt Lake City nicméně určitě neodjížděl s medailovými ambicemi, favorité byli jinde. Bradbury na hrách měl startovat ve všech disciplínách, na 500, 1000 a 1500 m individuálně a pak ve štafetách. První disciplínou byla trať na 1000m. Nejdříve se mu povedlo kvalifikovat do čtvrtfinále. V něm startovali 4 rychlobruslaři. Steven původně dojel na třetím, nepostupovém místě, ale nakonec byl diskvalifikován Kanaďan Gagnon za sražení Japonce Tamury a tak Australan šel dál z druhé pozice. V semifinále měl proti sobě čtyři soupeře. Během závodu na ně začal ztrácet a s jeho postupem to vypadalo beznadějně. Jenže se na něj opět usmálo štěstí, tři rychlobruslaři upadli po vzájemné kolizi, další byl diskvalifikován a Steven tak byl rázem ve finále.

A pak už přišlo na řadu samotné velké finále. Bylo 16.února 2002, 20:30 místního času. Proti sobě měl Steven čtyři soupeře. Podobně jako v semifinále se Bradbury od začátku držel na posledním místě. Postupem času ztrácel s ostatními kontakt, tempo na něj bylo příliš rychlé. V nájezdu do posledního okruhu se už smiřoval s tím, že skončí na pátém místě. I tak by se ovšem jednalo o jeho největší individuální úspěch.

V nájezdu do cílové zatáčky se ovšem daleko před ním stalo něco nevídaného. Číňan Jiajun a Američan Ohno se vzájemně postrkávali, to Číňana rozhodilo natolik, že spadl (a později byl diskvalifikován), Ohno se tím střetem současně trochu vychýlil ze své dráhy a to stačilo k tomu, aby došlo ke kontaktu mezi ním a Korejcem Su Anem. Korejec to neustál a smetl s sebou Američana a následně i dojíždějícího Kanaďana Turcotta. Bylo to jak s dominovými dílky, všichni popadali. A Steven, kterého tyto pády nemohly ohrozit, protože jezdil daleko za soupeři, následně projel cílem jako vítěz s rukama nad hlavou.

Sám ani nedokázal uvěřit, že se to mohlo stát, v obličeji udivený výraz, kroutil hlavou nad tím, co se přihodilo. Ale byla to skutečnost, Steven Bradbury se stal zlatým medailistou, historicky prvním pro Austrálii ze zimních olympijských her.

Hlavní favorit závodu, Američan Apolo Anton Ohno, který byl nakonec klasifikován jako stříbrný, to dlouho nemohl skousnout a Bradburymu předhazoval, že si to vůbec nezaslouží. Přitom ovšem právě Ohno byl podle mého tím, kdo měl na celé kolizi největší vinu, i když byl diskvalifikován Číňan.

Poté Bradbury na hrách startoval ještě ve štafetě, kde skončil s týmem na šestém místě. A také na dalších individuálních tratích, kde skončil asi tam, kam svou tehdejší výkonností patřil, na 1500 m byl desátý, na 500 m čtrnáctý.

Nicméně, zlatou medaili, i když takto kuriózně získanou, už mu nikdo nevezme. V Austrálii se tento senzační vítěz stal celebritou, byla na jeho počest vydána známka a dostal se do síně slávy australského sportu. Ale kromě toho se toto vítězství stalo základem i pro jedno nové australské rčení: byl jsi jako Bradbury, což je ekvivalentem pro český výraz: mít z pekla štěstí.

Epilog

Od slavné olympiády uběhlo 20 let, dávno se na tento výjímečný závod zapomnělo. Ale Bradbury se světu opět připomněl, tentokrát jako hrdina. Byl syna učit surfovat u pobřeží Brisbane a v jednu chvíli si všiml mladé dívky, co ve vlnách bojovala o život. Syna poslal pro záchranáře a sám se vrhnul na pomoc. Vyděšenou dívku se mu povedlo dostat na břeh. Mezitím spatřil, že v ohrožení jsou ještě tři další mladí lidé. Dostal do bezpečí ještě jednu holku, o ostatní dva teenagery se poté už postarali záchranáři, kteří mezitím dorazili.

Bradbury se tak dočkal dalšího vyznamenání, tentokrát za statečnost. Je jasné, že on v tu chvíli takto nad tím nepřemýšlel, ale Steven jakoby tímto činem tak trochu splatil osudu službu, kterou mu kdysi v podobě šťastného vítězství poskytl.

zdroje:

https://olympics.com/en/olympic-games

https://www.youtube.com

https://cs.wikipedia.org/wiki/Steven_Bradbury

https://www.olympijskytym.cz/article/hrdina-na-lede-i-v-zivote-inspirativni-pribeh-australskeho-sampiona-bradburyho

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz