Hlavní obsah
Sport

Ruští sportovci nemají na olympiádě co pohledávat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vikash Jasani, https://www.flickr.com/photos/gary8345/13896122422

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu se stala účast ruských a také běloruských sportovců na OH v Paříži velkým tématem.

Článek

Řeší se to prakticky už od samotného začátku války, nejen v souvislosti s olympijskými hrami, ale s mezinárodním sportem vůbec. Národní týmy Ruska a Běloruska od té doby nesmějí startovat v žádném sportu. Co se týče startů individuálních sportovců, tak to si řeší každá sportovní federace individuálně. Takže zatímco třeba v atletice nebo biatlonu žádného ruského a běloruského sportovce neuvidíte (leda tak na domácích závodech), tak v judu nebo v tenise se normálně zúčastňují i vrcholných akcí.

Co se olympijských her týče, bylo stále jasnější, že MOV musí zaujmout k situaci nějaké stanovisko.

Nakonec MOV rozhodlo tak, že se her mohou zúčastnit pouze individuální neutrální sportovci, kteří:

·        se řádně kvalifikují,

·        nejsou spojeni s ruskými armádními či bezpečnostními složkami,

·        nevyjadřují podporu ruské agresi proti Ukrajině,

·        splňují podmínky Mezinárodní antidopingové agentury WADA.

A je to ještě o něco složitější, federace, které neumožňují ruským a běloruským sportovcům na kvalifikačních akcích startovat, jim tím zároveň nedávají šanci získat kvalifikační pozici pro start na OH. A tak třeba v atletice bychom marně hledali atleta z Ruska.

Pro sportovce, kteří se kvalifikují, platí specifická pravidla, která spočívají v tom, že se například nemohou zúčastnit nástupu výprav při slavnostním zahájení a jejich výsledky nebudou součástí medailového pořadí her. Soutěžit mohou jen v neutrálním oblečení, pod neutrální vlajkou s logem AIN, připravena je i neutrální hymna.

Tyto podmínky se nesetkávají právě s pochopením na ruské straně, ostře proti tomu protestují. A například ruská judistická federace už odmítla za takové situace účast na olympiádě, přitom se v judu kvalifikovalo 12 sportovců.

Účast na olympiádě zatím potvrdilo 20 ruských a 14 běloruských sportovců, další ještě mohou přibýt. Ale finální stav bude tak maximálně 35 ruských a 25 běloruských účastníků.

Tolik tedy realita. Osobně si myslím, že by ruští sportovci na olympiádě neměli být vůbec, ale v rámci možností to, jak to dopadlo, taky není zlé. V podstatě jediný ruský sportovec, který má punc celebrity a bude startovat na hrách, je tenista Medveděv. A je tedy jediným výrazným sportovcem, který by mohl být výrazněji propagandisticky využit v případě úspěchu. Mohlo to ale skončit i mnohem hůře.

Chci se pozastavit nad otázkou účasti běloruských sportovců. Ta se řeší obvykle jedním dechem s těmi ruskými, ale já v tom jistý rozdíl vidím. Ano, běloruský režim je vůči Rusku přátelským, poskytl mu vlastní logistiku, umožnil mu útočit na na Ukrajinu ze svého území. Na druhou stranu, o co menší je vina Číny, která Rusku velmi pomáhá ekonomicky přežívat a nikoho ani nenapadlo čínské sportovce sankcionovat. Nebo proč by neměly být pod sankcemi země jako KLDR nebo Írán, které dodávají Rusku ve velkém zbraně? Nemyslím si, že je vina u těchto států menší než u Běloruska.

A proč by neměli ruští sportovci na OH být? Argumentů je víc. Za prvé, Rusové vedou agresivní, útočnou válku, kterou nelze ničím ospravedlnit. Zdůvodněním „zvláštní operace“, že je potřeba očistit zemi od fašistů a podobným nesmyslům, nevěří ani oni sami. Ostatně své cíle několikrát měnili a už jen tím se sami usvědčili ze lži.

Dalším důvodem je to, jak si ve válce počínají. Zabírají území, zcela bezohledně zabíjejí civilisty, jako legitimní cíle jsou pro ně nemocnice, školy, sídliště, elektrárny. Běžné je barbarské chování, znásilňování, drancování, zůstávají po nich masové hroby. K tomu chci zdůraznit, že to je důvodem, proč neobstojí poměrně častý argument některých diskutujících, kteří tvrdí, proč tedy nebyli v minulosti stejně potrestáni Američané, vždyť přece dělali to samé. Ne, to rozhodně nedělali, nikdy nebyli pro ně cílem civilisté, nechovali se k nim jako zvěř a nezabírali území jiných států. Srovnávat se to ani náhodou nedá, to je jen čistá demagogie.

Problémem je také to, že ruský režim využívá domácí sportovce k propagaci a legitimizaci války. Řada sportovců je také přímo součástí armády, i v poměrně vysokých hodnostech. A tak například olympijský vítěz gymnasta Nagornyj pracuje pro armádu, stejně tak další medailista biatlonista Latypov. Lyžař Bolšunov, gymnastky sestry Averiny a Listunovová vystoupili na shromáždění na podporu ruské invaze. Podporu válce deklarovali například lyžař Legkov, plavec Rylov, krasobruslaři Morozov, Katsalapov, Sinicynová a Valijevová, hokejista Bělov nebo biatlonista Loginov. Režim popularitu úspěšných sportovců používá především vůči ruskému obyvatelstvu. Dávají mu tím vzkaz, že když jsou oni takto zadobře s obdivovanými sportovci, tak na té „speciální operaci“ přece nemůže být nic špatného.

A v případě, že by Rusové mohli bez omezení startovat na olympiádě, mělo by to ještě další efekt. Každý ruský úspěch by byl propagandisticky zneužit stylem - tak se podívejte, celý svět se postavil proti nám a my přesto dokážeme vítězit, tak velkým národem jsme.

Tím, že ruské vedení používá sportovce propagandisticky, samo tahá sport a sportovce do politiky a tím padá další častý argument zastánců účasti ruských sportovců pod pěti kruhy, že by se do sportu neměla politika tahat. Možná by to nebyl špatný argument, pokud by se o to už nepostaral ruský režim sám.

A je tu ještě další aspekt. V probíhající válce už zahynulo více jak 400 ukrajinských sportovců (údaj k lednu 2024). Další se chystají v improvizovaných podmínkách nebo někde v azylu, mají přitom strach o své blízké a přátele. Není to snad nesrovnatelně horší než fakt, že se nějaký ruský sportovec nedostane na OH?

Zkrátka, je naprosto správné, že by i ruští sportovci měli nést svůj díl zodpovědnosti za to, co provádí zločinný ruský režim.

Dalším pozitivem by pak mělo být to, že se dá očekávat, že díky ruské minimální sportovní účasti, bude celkově na hrách v Paříži mnohem méně suspendovaných sportovců kvůli dopingu než jsme bývali zvyklí. Především OH v Londýně 2012 a v Soči 2014 byly doslova prolezlé ruskými dopingovými případy. A desítkám ruských sportovců pak byli dodatečně odebírány medaile. Byl to výsledek státem organizovaného dopingového programu ve stylu urvat vítězství za každou cenu a jakýmikoliv prostředky.

Přece jen se ale mohlo pro ruské sportovce, kteří mají srdce na pravém místě, a jistě takoví jsou, něco udělat. Mohl se vymyslet systém, který by těm sportovcům, co by byli ochotni se distancovat od ruské agrese, umožnil, aby ve zrychleném režimu dostali možnost začít reprezentovat jinou zemi. V tom mohl MOV sehrát pozitivní a zásadní roli, ale k tomu bohužel nedošlo.

Anketa

Měli by ruští sportovci startovat v Paříži 2024?
neměli by tam být vůbec
55,2 %
měli by startovat jen v omezeném počtu za splnění podmínek (současný stav)
1,1 %
měli by na olympiádě startovat bez omezení
43,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1997 čtenářů.

zdroje:

https://cnn.iprima.cz

https://www.sport.cz/sekce/olympiada-1242

https://olympics.com/ioc/paris-2024-individual-neutral-athletes

https://www.olympijskytym.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz